0 items
El meu compte

Accidents de trànsit

 

Hi ha coses que passen molt poques vegades a la vida, o mai. Una d’elles és el tràngol d’un accident de trànsit. En moments tensos com aquest, ens podem oblidar de com actuar, posar-nos nerviosos o deixar-nos endur per una emoció exagerada. Tant si patim un accident nosaltres mateixos amb el nostre vehicle com si el veiem a prop, no ens podrem quedar de braços plegats: hem d’actuar!

El més important en cas d’accident és, primer de tot, mantenir la calma. Si no hem pres mal nosaltres ni els nostres companys de viatge, cal moure’s i actuar. Si és convenient, respirarem fondo o realitzarem ràpidament algun exercici intern que ens aporti calma.

En cas d’accident, tant si nosaltres hi hem participat com si l’hem presenciat, és quan s’ha d’aplicar el Protocol PAS. Aquestes inicials es refereixen a “Protegir”, “Avisar” i “Socórrer”.

 

“El més important en cas d’accident és, primer de tot, mantenir la calma. Si no hem pres mal nosaltres ni els nostres companys de viatge, cal moure’s i actuar”

 

 

Protegir. S’ha d’assegurar la zona de l’accident. Hem de mirar de conduir el nostre vehicle cap a la cuneta o un racó que no destorbi la circulació o pas d’altres vehicles (i a una distància prudencial de l’accident si nosaltres no n’hem pres part). Alhora, cal activar els llums d’avís (el doble intermitent) i, si és de nit, mantenir els llums encesos, col·locar els triangles d’emergència i vestir-se amb l’armilla reflectant corresponent. Si cal parar el motor d’un vehicle accidentat, també s’ha de fer.


 

Avisar. És molt important comunicar-se ràpidament amb els serveis d’emergència a través d’una trucada al 112. Hem de poder identificar-nos, descriure bé la carretera on som, el punt quilomètric, el nombre de vehicles que han participat en l’accident i, si és el cas, el nombre de ferits. També, si som nosaltres els accidentats, hem de trucar a la companyia asseguradora per gestionar si cal la intervenció d’una grua. I, si l’accident és de consideració pel que fa al vehicle, truquem a qui calgui: a la família, als amics, a la feina...


 

Socórrer. Només en cas que hi hagi algun ferit, aquest és el moment de socórrer-lo aplicant-li primers auxilis. A més, és una qüestió d’obligació moral (i penat per llei, si no es fa).


 

 

 

Tot plegat, cal fer-ho sense perdre la calma ni els estreps en cap moment. És molt important saber què cal fer i com actuar a cada moment; és a dir, amb actitud i energia, però, repetim: el més important és no caure en el nerviosisme o la histèria, perquè són contraproduents.

 

“És important que la declaració amistosa d’accident (el famós parte) es faci de mutu acord amb l’altre accidentat. Si la situació no es presta a diàleg, hem de seguir mantenint la calma i trucar a la policia”

 

L’apunt final

A part de les gestions que s’hagin de fer amb els serveis d’emergència, si és menester, també cal fer les gestions pertinents amb les companyies asseguradores si som part dels accidentats. És important que la declaració amistosa d’accident (el famós parte) es faci de mutu acord amb l’altre accidentat. Si la situació no es presta a diàleg, hem de seguir mantenint la calma i trucar a la policia. I si l’accident ha estat aparatós, ha quedat la calçada coberta de peces dels cotxes o vidres i hem trucat als serveis d’emergència al 112, la policia vindrà com a part d’aquest dispositiu.

 

Article publicat al número 53 de D'estil.

Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top