0 items
El meu compte

Adéu als focus halògens Benvinguts, leds!

 

Aquest és el final d’un procés de canvi que va començar l’any 2009 per donar prou marge a fabricants, comerciants i consumidors.

 

Sou fidels als llums halògens i encara en teniu a casa? Doncs val més que us n’aneu acomiadant, perquè, des de principis de setembre, no es pot fabricar aquest tipus de bombetes a cap país de la Unió Europea, una mesura que forma part de l’estratègia europea de reducció de les emissions de diòxid de carboni (CO2).

 

Un contaminant que cal eliminar

Les botigues que encara tinguin focus halògens en estoc podran vendre’ls fins a finalitzar-ne les existències, però és hora d’oblidar-los i obrir la porta a energies més verdes. Ho sabem: els llums halògens ens han acompanyat durant molts anys, però també s’han convertit en un obstacle en la lluita per tenir cura del medi ambient i aconseguir l’estalvi energètic. Segur que en desconeixeu aquests inconvenients:

- Certa inseguretat. Els llums halògens són una variant de la bombeta incandescent i contenen un filament de tungstè amb un gas inert i una petita quantitat de iode o brom. Aquesta combinació química els converteix en un sistema insegur per a la vostra llar.

- Molt contaminants. Aquestes bombetes emeten una gran quantitat de CO2; per tant, el seu ús perjudica greument el medi ambient, ja que contribueixen a l’escalfament global.

- Escassa eficiència. El 90% de l’energia que produeixen els llums halògens es converteix en calor. A més, la vida útil de la bombeta és curta i presenta problemes a l’hora de suportar canvis de temperatura, humitat o vibracions.

 

“Des de principis de setembre, no es poden fabricar bombetes halògenes a cap país de la Unió Europea, una mesura que forma part de l’estratègia europea de reducció de les emissions de diòxid de carboni (CO2)”

 

La gran aposta: els leds

L’abandonament definitiu dels focus halògens estava previst per al 2016, però es va ajornar per tal d’oferir un substitut que estigués a l’altura de la demanda. Heus aquí la il·luminació LED, també coneguda com a díodes electroluminescents, i els seus avantatges:

- Llarga vida! Tot i que la xifra no és exacta al 100%, les darreres anàlisis indiquen que les làmpades LED tenen una vida útil d’entre 20.000 i 30.000 hores. Aproximadament, sis vegades més que els focus halògens.

- Beneïda eficiència! Produeixen un terç més de llum i gairebé gens de calor. Les darreres proves han demostrat que un LED pot proporcionar al voltant de 80 lúmens.

- Il·luminació nítida i sense pèrdues. Produeixen una llum agradable i sense canvis de color, independentment del temps que passi.

- Respecte per al medi ambient. Com que la seva vida útil és molt més llarga, els residus disminueixen. A més, les bombetes són reciclables i a la majoria d’establiments hi ha punts de recollida.

- Gran resistència. Com que les bombetes LED no disposen de filaments, poden suportar canvis de temperatura, petits cops i vibracions; per tant, la seva instal·lació és viable a llocs de difícil accés.

 

“Les botigues que encara tinguin focus halògens en estoc podran vendre’ls fins a finalitzar les existències, però és hora d’oblidar-los i obrir la porta a energies més verdes”

 

Article publicat al número 47 de D'estil.

Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top