Això és... un circ!
Benvinguts a Circusland, l’únic museu d’Europa on podreu conèixer el present del circ i recórrer 250 anys de la seva història! Tanqueu els ulls i imagineu-vos el mestre de cerimònies saludant el públic a l’inici d’un espectacle de circ. Ja ens hem posat en situació. Ara un peu i després l’altre i entrem, ja ambientats, a Cal Coro, una edificació aixecada el 1945 al damunt del que havia estat la casa de l’abat del monestir benedictí de Sant Pere de Besalú. Aquest edifici, adjacent a l’antic monestir i situat al bell mig del centre històric d’aquest poblet garrotxí amb encant, que fins fa poc albergava el Museu de la Miniatura, acull ara un projecte que vol convertir-se en un referent europeu sobre el món del circ: “Circusland: Palau Internacional de les Arts del Circ”. No n’hi ha per a menys!
Cal Coro llueix, al llarg de tres plantes i un total de mil cinc-cents metres quadrats, una selecció de tresors acumulats en 250 anys d’història del circ: són 537 peces d’entre les més de 60.000 referències de què disposa la Circus Arts Foundation, la fundació cultural privada sense ànim de lucre impulsora del projecte, que guarda, sens dubte, una de les col·leccions de circ més importants i belles del món. Aquest espai d’exposició permanent, que representa tan sols la primera fase de Circusland, és visitable des del passat mes de desembre i esdevé tota una experiència.
Des dels orígens del circ fins avui
Circusland comença el seu recorregut explicant els orígens del circ, que va néixer com un espectacle eqüestre en què els genets, dalt del cavall, combinaven la doma amb exercicis acrobàtics i intermedis còmics. En aquesta zona inicial, hi ha exposada una de les joies de la corona del museu: la maqueta del circ Gleich, que ocupa 50 m² (és la més gran del món) i reprodueix, en miniatura, aquest circ de principis del segle XX, que va viatjar per tot Europa i que va fer parada a Barcelona durant l’Exposició Universal.
A partir d’aquí, s’expliquen les diferents disciplines que s’inclouen en el circ, des de les mil·lenàries acrobàcies xineses fins al Cirque du Soleil, sense oblidar els joglars de l’Edat Mitjana, prefiguració dels malabaristes actuals, o els domadors de cavalls, que és d’on va sorgir tot el que entenem per circ modern, ni els pallassos o funàmbuls. També hi són exposats alguns vestits d’alta costura que portaven els pallassos de cara blanca, que eren considerats més elegants que els de nas vermell, i que provenien de la reputada sastreria Vicaire, que hi destinava unes 400 hores de feina.
“Són 537 peces d’entre les més de 60.000 referències de què disposa la Circus Arts Foundation”
Un arxiu majúscul
A més del circ en miniatura més gran del món, la col·lecció de Circusland, inclou altres joies circenses, com l’arxiu de cartells de gran format de principis del segle XX del litògraf Fernández-Ardavín, la major col·lecció de filatèlia circense existent: tres-cents gravats antics, una biblioteca de més de quatre mil títols, vestits d’artistes cèlebres, l’arxiu de premsa de Ramon Cardona o els arxius complets de fotògrafs de renom com Álvaro Villar, Josep Vinyes o Alberto Oller.
Un pol d’atracció cultural i turístic
A banda de conservar, mostrar i difondre públicament aquesta col·lecció única, sense oblidar el fet d’organitzar exposicions temporals d’interès, Circusland té una missió clara: investigar, formar i, en definitiva, cultivar i fomentar el circ i el seu món tot dirigint activitats apropiades que condueixin al desenvolupament artístic i cultural dels visitants i portant a terme esdeveniments de rellevància local, nacional i internacional. Aquest museu del circ vol esdevenir un pol d’atracció cultural i turístic que contribueixi a la millora de l’oferta de Catalunya, a descongestionar turísticament la ciutat de Barcelona i a fomentar el desenvolupament econòmic de Besalú (població interior de menys de 2.500 habitants).
“La maqueta del circ Gleich, que ocupa 50 m², és la més gran del món, la joia de la corona”
Un espai que enamora
El projecte pretén reunificar, rehabilitar i obrir al públic les tres propietats que antigament constituïen l’Abadia benedictina de Sant Pere de Besalú per convertir-les en la seu de tot el nou equipament: l’edifici Claus-tres (dependències monacals, BCIL), Cal Coro (antiga Casa abacial) i l’horta de l’Abadia. En ple rendiment, pot arribar a comptar amb més de 1.000 m2 d’espais exteriors i 3.000 m2 dedicats a l’exposició permanent i a d’altres temporals, a banda de tallers pedagògics, vela d’espectacles, arxiu, biblioteca, centre d’estudis, oficines i d’altres dependències pròpies d’un equipament cultural de referència internacional.
De moment, el resultat de les obres que s’han realitzat en una primera fase, producte de gairebé set mesos ininterromputs de treball, és espectacular, arquitectònicament parlant, i només per això ja paga la pena visitar les instal·lacions de Circusland.
“Circusland: Palau internacional de les Arts del Circ” és un projecte promogut per la fundació privada Circus Arts Foundation, que dirigeix el figuerenc Genís Matabosch, organitzador, entre d’altres, dels circs de Nadal a Girona i Tarragona i Elefant d’Or, primer a Figueres i actualment a la capital gironina, i compta amb els suports de la Diputació de Girona i l’Ajuntament de Besalú. Representa un somni fet realitat després de 23 anys perseguint-lo. Visiteu-lo, perquè és un món màgic que agradarà tant als amants del circ com als que no ho són especialment, tant a grans com a petits. N’hi ha per treure’s el barret!
Article publicat al número 56 de D'estil.
Circusland
Pl. del Prat de Sant Pere, 15
17850 Besalú
972 50 53 17
hola@circusland.org
www.circusland.org