0 items
El meu compte

Alícia, el futur de la cuina i l'alimentació

 

Avui en dia, la bona alimentació de les persones és una de les preocupacions centrals de l’OMS. Aquesta és també la principal raó de ser de la nova fundació Alícia, un centre de recerca dedicat a la innovació tecnològica en cuina i a la difusió del patrimoni agroalimentari i gastronòmic –amb vocació social i obert a tots– per promoure precisament això: la bona alimentació.

 

Amb un consell assessor presidit per Ferran Adrià (i amb l’assessorament del cardiòleg Valentí Fuster), la fundació Alícia ha estat un projecte creat per la Generalitat de Catalunya i Caixa Manresa que pretén ser, a més d’un referent en l’àmbit de la investigació aplicada a la gastronomia, un espai per crear consciència social sobre la importància de l’alimentació com un fet cultural i com un factor educatiu i un espai on es generin noves idees sobre alimentació i cuina. Per això s’han unit els millors cuiners del país en un intent de reforçar encara més el nivell i la projecció de la nostra gastronomia.

 

Millors hàbits alimentaris per a una millor salut

La fundació Alícia pretén esdevenir un agent actiu en la millora de l’alimentació general de la nostra societat. Contribuir a la prevenció de mals hàbits alimentaris i de malalties, augmentar l’ús de la cuina per millorar la salut de la població, ajudar a prendre consciència del que mengem, proporcionar models saludables a la societat i desplegar respostes concretes a problemes de salut (diabetis, càncer, celiaquia, intoleràncies, fenilcetonúria, fibrosis quística...) són els seus principals objectius en aquesta branca d’actuació.

Tot això ho fa mitjançant tallers didàctics oberts a escoles i famílies, tallers destinats a professionals del sector, visites guiades a Alícia (amb un taller sobre percepció i alimentació inclòs), edicions de publicacions especialitzades, elaboració de material divulgatiu, col·laboracions amb diferents mitjans de comunicació i amb menjadors col·lectius...

 

"La fundació Alícia pretén ser, a més d’un referent en l’àmbit de la investigació aplicada a la gastronomia, un espai per crear consciència social sobre la importància de l’alimentació com un fet cultural i com un factor educatiu."

 

Investigació gastronòmica per a un millor futur

La fundació Alícia pretén treballar per valorar i projectar la gastronomia autòctona a nivell mundial. És com un gran taller, únic al món –amb un equip d’investigació estable, disponible i accessible a tots els sectors d’activitat i agents relacionats amb la cuina–, que crea coneixement per proporcionar eines útils, millorar la imatge de la producció agroalimentària i generar estratègies que contribueixin a l’optimització dels hàbits alimentaris.

En aquests moments, les seves principals línies d’actuació estan centrades en l’estudi de textures i poliols; en la recerca en altes pressions, microones i radiofreqüència; en el desenvolupament d’aparells d’aplicació en cuina, i en l’anàlisi monogràfic de xocolates, melmelades, textures d’oli d’oliva, l’aerosol, el nitrogen líquid aplicat a la cuina, la carbonatació de begudes, els merengues deshidratats, el recobriment de fruites amb pectina o les esferificacions.

 

Article publicat al número 3 de D'estil.

Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top