0 items
El meu compte

Als petits, també els toca

 

Quan es parla de protocol, es tendeix a pensar que es tracta d’una disciplina encotillada que només fa referència als adults. Res més lluny de la realitat: les persones han d’aprendre bones formes des de la infància per poder-se desenvolupar amb correcció a cada context i en cada moment.

 

Una educació adequada no passa mai de moda i, en aquest sentit, els hàbits adquirits durant la infància perduren al llarg la vida, perquè no s’estudien de memòria, sinó que s’integren en les rutines diàries. Per això és important que les bones formes –com qualsevol altre hàbit– es comencin a fer servir durant els primers anys. La feina de l’adult és ensenyar-les, predicar amb l’exemple i propiciar situacions perquè els menuts les posin en pràctica, com ara donar les gràcies, aprendre a demanar bé les coses, saludar, cedir el pas, respectar el torn de paraula o no insultar. Ara bé, si és cert que l’escola forma i ensenya, la tasca d’ensenyar habilitats socials als infants recau més sobre la família, perquè, especialment els pares, es converteixen en els seus referents més immediats i influents.

 

Els hàbits adquirits durant la infància perduren al llarg la vida, perquè no s’estudien de memòria, sinó que s’integren en les rutines diàries.

 

Fora els crits. Els nens tendeixen a apujar el to de veu quan parlen. Sovint criden i es fan sentir. Cal ensenyar-los a utilitzar el to de veu correcte, tant amb els adults com amb els iguals, i, és clar, no cridar-los a ells tampoc. Recordem que sempre s’ha de predicar amb l’exemple.
 

El carrer és per caminar. Per córrer o per jugar estan els parcs o el pati de l’escola, però no els carrers, per on s’ha de caminar per no molestar els altres ni provocar caigudes o accidents.
 

Els espais públics són de tots. Practicar i ensenyar civisme és bàsic per conviure en societat i en plena harmonia. Els més petits han d’entendre que tot allò que hi ha al carrer és de tots i que, per tant, cal utilitzar-ho bé i no espatllar-ho, trencar-ho ni embrutir-ho. El mobiliari urbà, les fonts i, fins i tot, el terra s’han de cuidar com si fossin propis.
 

El respecte és la millor moneda de canvi. És importantíssim que els nens entenguin que, a les persones, se’ls ha de parlar amb respecte, sense insults ni exigències, tant als grans com als petits. Demanar les coses si us plau i donar les gràcies són aspectes imprescindibles.
 

Els xiclets no es masteguen amb la boca oberta. Mastegar xiclet mentre es parla, mentre s’està a classe o a taula està prohibit, i més encara fer globus o treure’s i posar-se el xiclet dins la boca en algun acte públic, en un espectable o mentre parla una altra persona.
 

El telèfon mòbil no és imprescindible. Avui en dia, són molts ens infants que tenen el seu propi telèfon mòbil, però no saben utilitzar-lo correctament ni en els llocs adequats. Deixar clares les normes al respecte és essencial si se’ls concedeix el privilegi de tenir un telèfon per a ells quan no és, en absolut, necessari. A classe, en una presentació, al cine o al teatre o a taula, mòbil apagat!

 

"La feina de l’adult és ensenyar bones formes, predicar amb l’exemple i propiciar situacions perquè els menuts les posin en pràctica."

 

El que els adults no hem de fer quan renyem un infant
 

Està clar que sempre és millor recórrer a l’elogi que al càstig en l’educació dels petits de la casa, però, de vegades, renyar-los quan han fet alguna cosa malament també és recomanable, i no tan sols això, sinó necessari. El que no s’ha de fer mai és renyar-los en públic posant-los en evidència per no danyar la seva autoestima ni provocar-los inseguretat. Tampoc és correcte qüestionar en públic l’autoritat d’un altre adult o refugiar l’infant quan algú altre l’ha renyat, perquè aprendrà a sol·licitar suport sempre que li cridin l’atenció. De la mateixa manera, no està bé discutir o contradir el càstig imposat al nen davant seu, sinó que cal mostrar seguretat i convicció per no proporcionar-li opcions que li permetin escapolir-se.

 

Article publicat al número 20 de D'estil.

Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top