0 items
El meu compte

Apedaçant el món

 

Són artesans, fa milers d’anys que existeixen i són capaços de teixir, a més de llana, fibres tan diverses com l'espart, el jonc, la canya, la palma, la medul·la, el vímet, la palla de sègol o l'esbarzer, entre molts d’altres.

 

Des que l’ésser humà va aparèixer a la superfície de la terra que hi ha tingut fred. Amb els segles, els pèls amb què el proveïren els ancestres també han anat minvant. Que es creés l’ofici del teixidor era necessari, absolut, rotund. La professió pot vantar-se de ser de les més antigues de la Humanitat, juntament amb algunes de tan cabdals com la caça i l’agricultura.

Els primers teixidors cosien directament les pells d’animals gruixudes, amb puntades de bastes agulles d’os. Especialitzar-se era només qüestió de temps, perquè la necessitat bàsica d’abrigar-se encara durava, i encara durarà anys. I es posà fil a l’agulla.

 

Teixir, cosir i elaborar tapissos

Amb l’escarràs dels segles, arribaren noves teles d’origen vegetal i maneres de cosir, teixir, tramar. Malgrat ser un menester que requeria d’algú de mans traçudes i acurades, sovint recaigué sobre homes i dones per igual. Ja hi ha documentats sastres des de fa un mil·lenni, però de segur que les àvies ja cosien per a la resta de la família de molt abans que aquests. Elaborar tapissos també va ser un art d’allò més preuat durant segles, i encara perviu ara com a disciplina artística.

La roba a mida sempre fou feta així fins l’arribada de les grans indústries tèxtils, que reduïren en gran quantitat els artesans de l’agulla i el didal. Alguns diran que aquest fet fóra nociu per als sastres i teixidors. No obstant, i com passà amb alguns oficis exclusius desplaçats per la indústria, això els va fer especialitzar-se encara més. El producte esdevingué referent, exclusiu, prestigiós. Aviat es veié que els telers engolirien la tasca manual. Tot i així, com tots els inicis, aquests telers tenien força d’artesà –vistes les fàbriques actuals–, que prenia forma amb estris com la llançadora.

 

“La professió pot vantar-se de ser de les més antigues de la Humanitat, juntament amb algunes de tan cabdals com la caça i l’agricultura”

 

Artesans teixidors, únics i exclusius

Avui dia, encara romanen artesans teixidors arreu –i a Catalunya també!– que cusen i apedacen de totes les maneres possibles, mantenint viva l’essència d’aquesta artesania. No pot haver-n’hi a raó d’un per poble, els temps han canviat. Inexorablement. Però els que queden no es deixen ni una tela per embastar ni una agulla sense el seu fil: cusen de totes les maneres, abasten tantes disciplines com hi ha (patchwork, cosir amb teler, fer ganxet...), creen peces úniques i irrepetibles, s’organitzen sota gremis i perviuen oferint un servei tan exclusiu com l’artesania i l’art en forma de roba. Potser quan vagin mal dades seran els que apedacin el món...

 

“Els artesans d’avui cusen de totes les maneres, abasten tantes disciplines com hi ha (patchwork, cosir amb teler, fer ganxet...), creen peces úniques i irrepetibles, s’organitzen sota gremis i perviuen oferint un servei tan exclusiu com l’artesania i l’art en forma de roba”

 

 

Article publicat al número 45 de D'estil.

Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top