0 items
El meu compte

Aplicacions nutricionals. Si o no?

Era qüestió de temps que la passió per cuidar la nostra alimentació arribés a la telefonia mòbil. Tots dos conceptes són el futur. Però són realment fiables?

 

Les aplicacions nutricionals han arribat amb força. Si ens preocupa l’alimentació, és molt possible que ens n’haguem descarregat alguna, o que ens ho haguem plantejat. Funcionen escanejant els productes, analitzant-los i emetent-ne un veredicte o puntuació (si tenen aquests productes a la seva base de dades, és clar).

Aquesta mena d’aplicacions són molt útils per a persones conscienciades amb el menjar i la pròpia nutrició. Es poden utilitzar tranquil·lament als supermercats per comprovar si aquella marca o producte té sucres, gluten, estabilitzadors, conservants o altres ingredients processats que no siguin massa recomanables. Però, són fiables, o no?

N’existeixen unes quantes, totes elles amb milers d’usuaris, que analitzen i puntuen els productes alimentaris de tota mena (en alguns casos, també els cosmètics, fins i tot): Yuka, MyRealFood, El CoCo o Open Food Facts, per exemple. El que cal tenir en compte és que aquests apps poden determinar la nostra decisió de compra d’un producte, o no; per tant, abans s’han de conèixer bé les seves característiques. Però no podem oblidar que el nostre criteri ha de ser el definitiu.

 

“A l’hora d’escanejar i puntuar un producte, aquestes aplicacions tenen els seus propis criteris, i hem de saber bé com funcionen”

 

El criteri de les aplicacions

A l’hora d’escanejar i puntuar un producte, aquestes aplicacions tenen els seus propis criteris. N’hi ha que basen la seva puntuació només en escales reconegudes internacionalment, com la classificació d’aliments de la OMS o el sistema NOVA, que avalua el seu nivell de processament.

Existeixen més criteris d’avaluació per als aliments, com Nutri-Score i els criteris propis de l’aplicació. En molts casos, si no tots, és inevitable que l’app compti amb col·laboracions dels propis usuaris o d’experts en la matèria. I tots ells, és clar, tenen una opinió subjectiva! Quan ens baixem una d’aquestes aplicacions al mòbil, hem de saber bé com funciona. Tot i així, cal dir que, en la majoria de casos, aquestes aplicacions ens ajudaran a resoldre una possible indecisió al supermercat.

 

El nostre propi criteri

Per suposat, el nostre propi criteri és el més important de tot. I, al capdavall, és el que ens impulsarà a comprar un producte o un altre. Si hem decidit declarar-li la guerra als sucres, és bastant evident que no comprarem pràcticament res de la secció de brioixeria (galetes, croissants, melindros...), perquè en van ben carregats. L’aplicació, en aquest cas, ens serà molt útil quan busquem productes dels quals dubtem si tenen sucres o si poden no tenir un valor nutricional adequat: productes “sense sucres”, sucs i liquats...

 

“Aquestes apps ens aniran bé per destriar el gra de la palla! Ara bé, el sentit comú és el que ha de prevaldre”

 

Avui, per exemple, estan a l’ordre del dia els productes “sense sucres afegits”, amb “zero sucres” i un llarg etcètera que semblen més saludables del que són. N’hi ha alguns que poden dir que són “sense sucres afegits”, però, en canvi, estan farcits d’algun substitutiu tant o més perjudicial. En aquests casos, aquestes apps ens aniran bé per destriar el gra de la palla! Ara bé, el sentit comú és el que ha de prevaldre.

I, per descomptat, tots tenim antulls. Si sempre cuidem la nostra dieta i, un dia, ens ve de gust menjar-nos un petit caprici, no passa res. Això sí: no el puntueu amb l’app, perquè ja sabeu què us dirà...

 

Article publicat al número 53 de D'estil.

Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top