0 items
El meu compte

Apunta’t als hipopressius

 

Diversos estudis científics han demostrat l’efecte negatiu dels exercicis abdominals tradicionals i la relació directa que tenen amb el debilitament del perineu i la faixa abdominal. Els abdominals hipopressius, en canvi, representen una clara aposta per ajudar a gestionar correctament les pressions abdominals i guanyar salut i estètica.

 

D’un temps ençà, s’ha posat de moda la gimnàstica abdominal hipopressiva. Es tracta d’un seguit d’exercicis que són molt beneficiosos per a la salut. Tot i que ajuden a reduir el perímetre de la cintura i a tonifica-la, no tenen només una finalitat estètica, sinó que també són útils per alleujar els problemes d’esquena, millorar les postures i les prestacions sexuals i augmentar el rendiment esportiu. Especialment recomanats després del part, tenen una eficàcia més que demostrada en el tractament de la incontinència urinària, i també ajuden a pal·liar els problemes de restrenyiment, ja que estimulen els budells. Ara bé, per practicar-los és imprescindible rebre l’assessorament d’un professional que hagi estat format en la matèria, perquè, en tractar-se d’un concepte totalment diferent a l’habitual, en un canvi de paradigma, cal un aprenentatge previ.

 

"Tot i que ajuden a reduir el perímetre de la cintura i a tonifica-la, no tenen només una finalitat estètica, sinó que també són útils per alleujar els problemes d’esquena, millorar les postures i les prestacions sexuals i augmentar el rendiment esportiu."

 

Un mètode amb arrels mil·lenàries pensat originàriament per a la recuperació postpart
 

La gimnàstica abdominal hipopressiva no és, ni molt menys, una tècnica nova. De fet, existeix una tècnica de respiració mil·lenària, coneguda com pranayama, que es basa, precisament, en els moviments hipopressius.
 

En concret, aquesta gimnàstica fou desenvolupada a finals dels 80 de la mà del belga Marcel Caufriez, doctor en cinesiteràpia i readaptació, i estava pensada per ajudar les dones a recuperar-se després del part. Amb aquest objectiu, Caufriez va dissenyar un seguit d’exercicis posturals rítmics, repetitius i seqüencials que són beneficiosos per a la faixa abdominal i no tenen efectes secundaris sobre el sòl pelvià.
 

Caufriez va observar que, després del part, la gran majoria de dones patien incontinència urinària. Un mal repartiment entre les pressions que es produeixen a l’abdomen era el causant de la relaxació del sòl pelvià i del transvers, que, alhora, provocaven la incontinència. Amb aquest tipus d’abdominals, pensats precisament per reforçar les zones esmentades, la mare es recupera més ràpidament de l’embaràs.

 

Tot al seu lloc i menys cintura
 

D’una banda, a partir del control de la respiració i del diafragma, s’aconsegueix un ascens visceral que ajuda a recuperar la posició dels òrgans interns, i, de l’altra, en treballar sobre el múscul transvers –que és el múscul en forma de faixa que se situa per sota del recte abdominal i dels oblics–, el perímetre de la cintura es redueix, que no el greix acumulat.
 

Mentre que amb els abdominals tradicionals es treballa i s’endureix el recte abdominal, que és el múscul superficial, i es destensa el transvers, que és el múscul profund, amb els hipopressius passa el contrari, de manera que la panxa, enlloc de sortir cap a fora, s’amaga cap a dins.

 

"Mentre que amb els abdominals tradicionals es treballa i s’endureix el recte abdominal, que és el múscul superficial, i es destensa el transvers, que és el múscul profund, amb els hipopressius passa el contrari."

 

Una bona digestió i poques flatulències, elements clau per a una bona pràctica
 

Per practicar bé la gimnàstica abdominal hipopressiva és molt important tenir una bona digestió i evitar els gasos, ja que aquests exercicis treballen amb la respiració i la contracció de l’abdomen, de manera que, si es tenen gasos o es pateixen digestions lentes, la seva pràctica resulta més difícil.
 

Justament per aquest motiu, perquè tinguin més eficàcia, cal evitar hàbits alimentaris que puguin provocar una mala digestió, com, per exemple, beure molt líquid durant els àpats, menjar ràpid, mastegar poc o menjar en estat de nervis o sense parar atenció en el que s’ingereix, entre d’altres. També s’han d’evitar aliments que boteixin, com ara les begudes amb gas, les infusions preses just després de menjar, alguns vegetals flatulents (la coliflor, les carxofes, el porro...) o algunes llegums, que, en tot cas, és recomanable coure amb alguna espècie que les faci més digeribles.

 

Bons abans i bons després
 

Realitzar exercicis abdominals hipopressius abans d’entrenar activa la faixa abdominal i el sòl pelvià i té una acció energitzant positiva durant l’esforç. Després, restableix la postura de forma sistemàtica, regula les variacions de pressió abdominal durant l’esforç i contribueix a normalitzar l’esquema corporal i emocional.

 

Article publicat al número 21 de D'estil.

Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top