0 items
El meu compte

Armaris sostenibles (i agraïts)

 

El de la moda és el segon sector més contaminant del planeta, però podem aportar el nostre gra de sorra per minimitzar el problema reutilitzant i reciclant. Encara hi som a temps.

 

No en som prou conscients, però la indústria de la moda exerceix un impacte negatiu brutal sobre el medi ambient. Sense anar més lluny, és la responsable del 10% de les emissions globals de gasos d'efecte hivernacle, més que les que generen els vols internacionals i el transport marítim junts. I no tan sols això, sinó que, anualment, utilitza 93 bilions de litres d'aigua, una quantitat suficient per proveir 5 milions de persones.

Totalment cecs davant d’aquesta crua realitat, a Espanya, llencem, cada any, 12 quilos de roba per persona, utilitzem només el 20% de les peces que guardem a l’armari i, de mitjana, tan sols ens les posem unes 95 vegades. No surten els càlculs, de cap manera.

Però no tot està perdut, perquè podem canviar aquesta tendència repensant el nostre armari, confegint un armari sostenible. Com? Reutilitzant, reciclant i comprant diferent.

 

“Utilitzem només el 20% de les peces que guardem a l’armari i, de mitjana, tan sols ens les posem unes 95 vegades”

 

Simplifica

Ja ho hem dit: utilitzem només el 20% de les peces que guardem a l’armari, així que, abans de res, selecciona les que realment et posis i cuida-les tant com puguis; és a dir, sigues conscient de com les uses, com les guardes, com les rentes, com les estens i com les planxes i mira d’allargar la seva vida útil tant com puguis. Això, a més, et facilitarà moltíssim la vida: invertiràs molt menys temps en triar model i sentiràs la satisfacció d’aprofitar –i, per tant, valorar– el que tens de veritat.

Alerta a aquesta dada! Si el nombre de vegades que ens posem una peça de roba fos el doble, les emissions de gasos d'efecte hivernacle de la indústria tèxtil es reduirien un 44%. Poca broma.

 

“Cada quilo de roba reutilitzada (i no incinerada) evita l'emissió de 3,17 quilos de CO2”

 

No deixis espai a la impulsivitat

Fuig de les compres impulsives. Abans d’adquirir una peça nova, pensa en aspectes com el nombre de vegades que te la posaràs, si combina bé o no amb les altres peces que tens i si realment compleix la funció per a la qual l’adquireixes.

 

Busca alternatives

No tot és consumir, no! Pots redissenyar les teves peces, reinventar-les o personalitzar-les. De vegades, modificant unes mànigues, descosint un coll o canviant uns botons aconsegueixes veure-les amb uns altres ulls i que passin a ser unes de les teves favorites. És clar que també pots intercanviar roba amb familiars i amics, llogar-la per a ocasions especials o recórrer a botigues de segona mà, evitant així, de rebot, el consum de milions de peces noves. Pensa que cada quilo de roba reutilitzada (i no incinerada) evita l'emissió de 3,17 quilos de CO2.

 

Si compres, compra bé

Entenguem aquest “comprar bé” com a comprar de manera sostenible. Això és:

Raona i sigues crític/a. Compra pensant en les teves necessitats reals i en què és el que realment et porta a consumir. Prioritza la qualitat per damunt de la quantitat. Aquí sí que menys és més.

Informa’t. Assabenta’t sobre qui ha dissenyat la peça que vols comprar i on s’ha fabricat. Això et vincularà a ella i t’ajudarà a conservar-la millor.

Segueix el teu propi estil. No alimentis la fast fashion, que presenta tendències a un ritme inabastable amb l’únic objectiu de potenciar el consum.

Escull marques sostenibles o de comerç just. La gran majoria compten amb una certificació de sostenibilitat.

 

 

No ho vull, però...

Tot allò que no vulguis no ha d’acabar necessàriament a les escombraries, ni molt menys, a no ser que el teixit estigui realment malmès i no permeti reinterpretacions. Hi ha moltes alternatives sostenibles, que t’agrairan el planeta, els altres i tu mateix/a:

Reconverteix. Internet està ple de tutorials amb idees originalíssimes per donar un altre ús a la roba. Pots convertir, per exemple, uns pantalons en una bossa de mà o una camisa en un vestit. Imaginació al poder!

Intercanvia. Organitzar un mercat amb amics/gues i intercanviar el que ja no vols per quelcom que necessites és, a més de profitós, divertidíssim.

Dóna. Pots dipositar les peces que no vulguis en contenidors específics per a aquest ús, donar-la a alguna entitat solidària o portar-la a les botigues que ofereixen descomptes a canvi de lliurar roba usada, que cada vegada són més nombroses.

Ven. Avui en dia, existeixen unes quantes aplicacions que et permeten vendre la teva roba sense pagar comissions. Així guanyes calés i cobreixes la necessitat d’algú altre. Tothom guanya.

 

 

 

 

Article publicat al número 55 de D'estil.

Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top