0 items
El meu compte

Art damunt la pell

 

El body paint o maquillatge corporal és una forma d’art efímer que fusiona el món de l’estètica i la bellesa amb el del dibuix i la pintura. En aquesta modalitat, la pròpia pell es converteix en la tela del llenç. Fátima Carrión, la responsable de la portada que presideix el present número de D’estil, ens parla d’aquesta disciplina de la qual encara ens queda molt per descobrir.

 

La tècnica del body paint o maquillatge corporal no és, ni molt menys, un concepte nou. Si mirem milers d’anys enrere, quan encara no hi havia útils, ens adonarem que l’ésser humà ja aplicava pigments sobre el seu cos. Era una manera de distingir-se dins d’un estat o grup social, o simplement una forma d’ornamentar-se. Per fer-ho, s’utilitzaven argiles, carbó i pigments purs que es trobaven en plena naturalesa. Avui, en canvi, es fa servir l’aiguacolor, una pintura a l’aigua, similar a l’aquarel·la, especialment creada per pintar –que no maquillar– damunt la pell. No cal dir que, sens dubte, en un maquillatge corporal sempre s’han d’aplicar productes tolerables per a la dermis; mai, pintures específiques d’altres arts.

 

"Antigament, el maquillatge corporal era una manera de distingir-se dins d’un estat o grup social, o simplement una forma d’ornamentar-se."

 

No ha estat, però, fins a finals del segle XX quan el concepte de body paint s’ha estès com una moda i s’ha manifestat com una forma artística temporal, apte tant per a maquilladors com per a artistes que volen representar les seves obres sobre un material tan sensible com el cos humà.
 

Es tracta de tota una obra d’art que neix a partir d’un esbós que recull una idea principal. Després caldrà escollir el/la model indicat/da i crear els complements necessaris per interpretar bé l’obra en qüestió. Tot plegat implica una preparació prèvia que es pot allargar en el temps depenent de la complexitat del treball a realitzar. Els detalls o la tècnica utilitzada (amb pinzell o aerògraf) tenen molt a dir en aquest aspecte. Perquè us en feu una idea, es pot pintar un cos en una hora, en vuit hores o en més i tot.

 

"Actualment, s’ha estès com una moda i s’ha manifestat com una forma artística temporal expressada sobre la pell."

 

Molt més que un maquillatge
 

El maquillatge corporal està present a uns països més que a d’altres, ja que, en tractar-se d’una interpretació sobre el cos nu, cal estar preparat culturalment per acceptar-lo, i no tothom ho està. A determinades zones de Sud-Amèrica, especialment al Brasil, aquesta pintura molt present durant l’època de carnaval. Allà es poden veure interpretacions extremadament lluminoses que deixen força pell a la vista. Arreu d’Europa, en canvi, les creacions amb maquillatge corporal són molt més artístiques: es recreen animals, patrons florals o personatges de ficció que esdevenen un bon reclam en espectacles i, sobretot, en accions publicitàries.
 

Al nostre país, tot i que en els darrers anys ha pres embranzida, el body paint és una tècnica que agrada molt visualment per l’impacte que provoca, però que està poc valorada. Així com en altres països hi ha professionals capaços de guanyar-se la vida practicant aquest art, aquí és una mica més complicat, perquè s’entén com un procés de maquillatge; no es té en compte que, en realitat, es tracta de quelcom molt més complex que permet combinar diferents tècniques artístiques damunt el cos nu.

 

Article publicat al número 28 de D'estil. 

Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top