0 items
El meu compte

Art de sobretaula

 

El cafè ha estat sempre un petit plaer per a tots els gustos. Els baristes són els experts en portar aquest menut goig a nivells de qualitat exquisida.

 

Quants cafès coneixem?, quants en podem arribar a distingir? Més enllà dels molt coneguts i estesos cafès amb llet, capuccinos, descafeïnats o tallats, existeix tota una vastíssima varietat de cafès creats al llarg dels segles per satisfer els paladars més exquisits i refinats. Des del cafè moca fins al doppio, passant per variants locals com el cafè frappé (Grècia), el Yuanyang (Hong Kong) o l’Eiskaffe (Alemanya).
 

És curiós com un producte que tant hem nostrat com el cafè porta, a Europa, poc més de quatre segles, i són pocs els que es poden imaginar una vida sense ell. En aquests moments, és el segon producte més exportat del món, només per sota del petroli, i Escandinàvia en lidera la quantitat de consum, amb més de 10 quilos per persona a l’any.

 

"El cafè és el segon producte més exportat del món, només per sota del petroli."

 

El “vi de la mongetera”
 

Conta la llegenda que Kaldi, un pastor etíop, es va fixar en l’efecte vigoritzant que tenien els grans de la planta de cafè en les cabres. Després de consultar-ho amb monjos de la zona, descobriren que els grans torrats i mòlts produïen un beuratge amarg però estimulant. Durant el segle XVI, a l’Islam, la nova beguda ja s’havia estès per tot arreu. De fet, el nom de cafè ve a significar, a grans trets, vi de la mongetera. A Europa, però, no va arribar-hi fins al segle XVII, on va ser vist per alguns sacerdots com un producte oposat al vi (i, per tant, satànic). Fins i tot el seu consum fou prohibit i penat a Rússia durant el segle XIX. Per sort, avui dia podem gaudir del bon cafè a tots els racons del món.

 

"Escandinàvia lidera la quantitat de consum de cafè, amb més de 10 quilos per persona a l’any."

 

Impossible sense els baristes
 

Tot producte sempre té una o diverses varietats d’alta gamma. Això implica la creació de la figura d’experts en l’art de conèixer les varietats de cafè, l’assecament de les llavors, la mòlta i la combinació amb altres líquids o aliments: un ofici especialitzat com és el de barista. A part d’incloure una profunda coneixença de tots els processos del cafè, els baristes també s’especialitzen en la seva preparació. Tot plegat implica un estudi d’aquesta beguda a nivell teòric i pràctic que pot durar un grapat d’anys de formació.
 

Molts baristes també s’especialitzen en l’art del latte; és a dir, en la coneixença de les combinacions entre cafè i llet, ja que són dos productes fortament lligats i que sovint es barregen per aconseguir nous sabors i textures. Una variant de l’art del latte consisteix a crear dibuixos a la superfície del cafè mitjançant eines precises, una tasca molt acurada amb resultats espectaculars. Fins i tot se celebren campionats i torneigs arreu del món per seleccionar qui són els millors baristes en barrejar cafès o crear nous sabors.
 

En definitiva, aquest és un ofici que perdurarà en els anys com un dels més aromàtics i exquisits, tant pels que el practiquen com pels que acaben tastant el cafè que elaboren amb art.

 

 

 Article publicat al número 25 de D'estil.

 

Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top