0 items
El meu compte

Auba, o l’esperança d’una construcció millor

 

És el primer edifici plurifamiliar amb estructura de fusta i consum energètic quasi nul de les Balears.

 

La Covid-19 i la possibilitat que visquem noves pandèmies afecten de manera directa el sector de l'arquitectura i la construcció, i els experts apunten que la tendència és l'aposta pels habitatges i equipaments més naturals, més sostenibles i més saludables. Això és el que fa Arquima, empresa pionera en construcció sostenible a Espanya que va desenvolupar un sistema constructiu propi ja el 2008.

La companyia està acabant, aquest Nadal de 2020, a Palma de Mallorca, el muntatge del primer edifici plurifamiliar amb estructura de fusta i de consum energètic gairebé nul de les Balears.

L'edifici, que rep el nom d’Auba i està ubicat al barri Amanecer, del districte Nord de Palma, consta d’11 habitatges, d’una superfície d’entre 70 i 130 m², distribuïts en dues plantes, a més de 17 places d'aparcament i 11 trasters. En total, són 4 habitatges dúplex amb 3 dormitoris i 7 habitatges simples amb 2 dormitoris, ambdós amb terrassa i/o jardí.

Es tracta d’un projecte residencial de Tsadkiel i l'estudi Saros Taller d'Arquitectura, dirigit pel jove arquitecte Alberto Carreras Gumà, en el qual Arquima executa tot el voltant de l'edifici, inclosa la fusteria. Essent d'eficiència energètica A, compta amb plaques fotovoltaiques a la coberta per cobrir la demanda elèctrica dels habitatges i de les zones comuns.

 

“Aquest projecte arquitectònic comporta un impacte mediambiental significativament reduït i proporciona un ambient interior beneficiós per a la salut de les persones”

 

Uns habitatges agraïts amb l’entorn

En ésser construït amb fusta, aquest projecte arquitectònic comporta un impacte mediambiental significativament reduït, si el comparem amb el d'un edifici convencional. I no només això, sinó que proporciona un ambient interior beneficiós per a la salut de les persones.

La construcció amb fusta permet reduir dràsticament les emissions de CO2 derivades de les diverses fases del procés constructiu, i és l'únic material industrialitzat 100% natural i renovable que permet aconseguir cases transpirables, ben aïllades i respectuoses amb el medi ambient en totes les fases del seu cicle de vida.

Aquest tipus d'arquitectura sostenible, a més, obté l'energia necessària per escalfar la casa a través del propi disseny bioclimàtic de l'edifici, garantint una demanda energètica mínima. Així mateix, per arribar a un nivell més optimitzat encara, s'implementen sistemes actius que controlen el filtrat i els cabals de renovació de l'aire interior. En concret, aquest edifici consta d’un sistema de ventilació de doble flux amb recuperador de calor, plaques fotovoltaiques a la coberta, sostres vistos de fusta i escales amb fusta d'avet vista i climatització amb bomba de calor.

 

“Aquest tipus d'arquitectura sostenible obté l'energia necessària per escalfar la casa a través del propi disseny bioclimàtic de l'edifici”

 

 

 

Menys temps, més eficiència

Amb el sistema constructiu propi d’Arquima, el voltant i l'estructura dels edificis arriben a l'obra totalment finalitzades. Això permet reduir els terminis d'execució, així com realitzar el muntatge d'un habitatge d'uns 200 m² en 3 dies; i el d'un equipament d'uns 1.000 m², en menys de 15 dies.

 

 

 

Article publicat al número 55 de D'estil.

Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top