0 items
El meu compte

Benaurats sucs verds!

 

Fa un temps que els sucs verds s’estan fent notar a casa nostra. S’estan estenent arreu i, gràcies a ells, estan emergint molts aspectes nutricionals de les verdures i les fruites que, tot i que han existit sempre, es desconeixien en gran mesura. Són vegetals en estat líquid. Són piles alcalines naturals.

 

Les arrels del consum de sucs verds (o sucs vegetals) les hem d’anar a buscar una dècada enrere als Estats Units, on la purificació del cos a nivell nutricional forma part d’un ritual llargament practicat que pren el consum de sucs com a aliment principal. Aquest hàbit, que s’està estenent arreu, s’adquireix, sobretot, en programes de depuració o desintoxicació de l’organisme, que contemplen principalment la ingesta de nutrients extrets de les verdures i les fruites crues. Els sucs, però, no són aliments substitutius de cap àpat, sinó que en són un complement. Per utilitzar-los com a substitut caldria iniciar un programa de desintoxicació supervisat sempre per un professional de la salut.

 

Piles alcalines naturals a curt termini
 

D’entrada, un suc ens pot proporcionar gairebé totes les vitamines i minerals que necessita el nostre cos a diari, a més d’aportar-nos una gran quantitat de fibra, nutrients i enzims que n’afavoreixen l’assimilació.
 

Els sucs verds, en estar elaborats amb verdures i fruites crues –aliments alcalins per excel·lència, rics en fitonutrients i antioxidants–, són, de fet, un concentrat natural de vitamines i minerals amb un efecte energètic immediat sobre el cos. Per això esdevenen un complement ideal per introduir-lo en la dieta, sobretot en dejú, ja que transporten els nutrients i oxigenen la sang. A més, ajuden el fetge a treballar millor i faciliten l’eliminació de les toxines que es van acumulant a l’organisme. Prendre un suc vegetal per esmorzar aporta la dosi perfecta d’hidratació i energia necessàries per començar bé el dia.

 

“Els sucs verds, en estar elaborats amb verdures i fruites crues, són un concentrat natural de vitamines i minerals amb un efecte energètic immediat sobre el cos”

 

Font de prevenció de malalties a mig i llarg termini
 

El nostre organisme hauria de tenir sempre un pH aproximat de 7 o 7,5, però el consum d’aliments industrialitzats, la ingesta excessiva de dolços i cafè, l’hàbit de fumar o l’estrès generalitzat fan que el cos s’acidifiqui i que es desencadeni una lluita orgànica per mantenir el pH dins dels marges correctes. Si nosaltres no proporcionem al nostre organisme les vitamines i els minerals que necessita per recuperar aquest pH, es veu obligat a cobrir les esmentades necessitats a partir dels ossos i els teixits, fet que pot desembocar en malalties com l’artrosi o l’osteoporosi, entre d’altres. En aquest sentit, el consum de sucs verds és, a banda d’un bon mètode diari d’aportació de vitamines i minerals, una forma de prevenció de malalties a mig i llarg termini.

 

“El consum de sucs verds és una forma de prevenció de malalties a mig i llarg termini”

 

Sucs de què...?
 

La base principal dels sucs verds són el cogombre i/o l’àpid, però també es solen afegir vegetals de fulla verda (d’aquí el nom que han adquirit), com ara espinacs, bledes, col, enciam, ruca, espàrrecs verds, bròquil o julivert. Les fruites són les que aporten un toc de dolçor a la mescla. La més habitual és la poma.
 

Els vegetals de fulla verda, a més de disposar d’un alt contingut en àcid fòlic, són molt rics en clorofil·la, una molècula que esdevé clau per a la vida, ja que es tracta d’un element d’estructura molt similar al plasma sanguini. Per això els sucs verds proporcionen una major capacitat d’oxigenació i desintoxicació.

 

“La base principal dels sucs verds són el cogombre i/o l’àpid, però també es solen afegir vegetals de fulla verda i fruites, que aporten un toc de dolçor a la mescla”

 

Tres opcions: per centrifugació, per masticació o per trituració
 

El mètode més comú i més assequible per elaborar sucs és la liquadora per centrifugació, que separa la polpa de l’aliment i n’extreu el suc a base del moviment centrífug provocat per les fulles d’acer que la componen. Tot i que és el sistema més econòmic i ràpid, cal remarcar que aquest moviment centrífug fa que la temperatura augmenti i, per tant, que el suc es pugui oxidar i que es perdin part dels nutrients, antioxidants i enzims dels aliments.
 

El més recomanable és elaborar-los amb un extractor de sucs, que té la capacitat d’extreure força quantitat del suc de vegetals molt fibrosos, com ara els espinacs, i separa el líquid de la polpa, de manera que, aquesta darrera (que queda molt més seca), es pot aprofitar per fer batuts, condiments o, fins i tot, pastissets, truites o croquetes.
 

La principal particularitat d’aquests extractors de sucs és que premsen en fred, per això també s’anomenen cold press. D’aquesta manera, el contingut nutricional dels aliments emprats no es veu modificat i es conserven tots els seus nutrients.
 

Si filem més prim, d’extractors cold press n’hi ha de dos tipus: els d’un sol eix, que actuen per masticació; és a dir, que aixafen les verdures i les fruites contra les parets de l’aparell mitjançant un eix central en forma d’espiral, i els de doble eix, que actuen per trituració; o sigui, que utilitzen dos eixos per aixafar els vegetals i les fruites i operen d’una forma molt més lenta. Aquests darrers són els més professionals i també els més cars del mercat.
 

Malgrat tot, al marge del tipus d’extractor que s’utilitzi, el més important és que s’adquireixi l’hàbit d’elaborar sucs de forma casolana, i que s’opti per vegetals frescos el més orgànics possible per garantir la qualitat del producte i evitar la ingesta de substàncies químiques.

 


Una recepta per a iniciàtics (i per als que no ho són, també)

Ingredients per a una persona

  • 1 cogombre
  • 2 branques d’àpi
  • 4 fulles d’espinacs
  • 1 poma
  • El suc de ½ llimona

 

Article publicat al número 34 de D'estil. 

Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top