0 items
El meu compte

Últimes notícies

El Pagès

El Pagès

Antic, antic, però actual, actual. Imprescindible, de fet, l’ofici de pagès. Ells produeixen la majoria d’aliments que ens arriben a taula. Només per això, es mereixen la nostra admiració més absoluta.

El transportista

El transportista

Aquest és un dels oficis més antics que sempre ha existit. Des que les persones formen societats, menudes o grans, sempre hi haurà la seva figura transparent, desapercebuda, però present.

El perfumista: un ofici de secrets lligat a la història

El perfumista: un ofici de secrets lligat a la història

El prestigiós perfumista francès del segle XIX Eugéne Rimmel li donava al seu ofici la consideració d’art.

Detectiu - Rere una lupa

Detectiu - Rere una lupa

L’ofici de detectiu privat és complex i poc comprès. És un món ple de tòpics alimentat pel cinema i la literatura que va molt més enllà de la persecució de marits infidels o de la resolució d’assassinats.

Els guardians dels nostres boscos

Els guardians dels nostres boscos

Actualment, els agents forestals són funcionaris públics, pertanyents a l’administració especial, que vigilen i custodien la naturalesa forestal.

Xocola... què? El camí del cacau en la història

Xocola... què? El camí del cacau en la història

Després de més de 2000 anys, la xocolata és encara, per a nosaltres, una gran desconeguda. Avui, que podem presumir d’haver aconseguit produir les millors llavors de cacau de la història, hem d’aprendre a valorar la qualitat per damunt de la quantitat.

Els pescadors, habitants del mar

Els pescadors, habitants del mar

“La pesca és quelcom semblant a la poesia: cal néixer pescador”, deia l’escriptor anglès Izaak Walton. Aquest ofici, que és tan vell com la Humanitat, no ha parat d’evolucionar, però l’esperit que el manté segueix essent el mateix de sempre: la petitesa de l’Home versus la immensitat del Mar.

Fred, fred…

Fred, fred…

Els gelats vénen de lluny; de la neu, les fruites i la mel. Avui, el producte que elaboren els gelaters ha trencat motlles.

Músics d'una sola corda

Músics d'una sola corda

Si en l’antiguitat existia un so conegut per tothom, un so que anunciava les festes, els sepelis, el perill o els oficis solemnes, aquest era el so de la campana.

Els creadors del bressol del vi

Els creadors del bressol del vi

“Fer una bóta ben feta, amb les seves fustes ben corbades i els seus cèrcols ben cenyits, té més mèrit i més categoria que fer de subaltern en qualsevol oficina o despatx”, deia Rovira i Virgili.

Donar forma a la música

Donar forma a la música

Quan s’escolta el so d’un violí (o el d’una guitarra) es pensa, sobretot, en el virtuosisme de l’intèrpret. Poques vegades es reconeix la tasca d’aquells que, amb les seves mans, fan possible que, d’allà, en surtin notes musicals.

L'ofici d'escriure (o de comunicar-se) en el temps

L'ofici d'escriure (o de comunicar-se) en el temps

Sobre com escriptura, pensament i societat són, gairebé, la mateixa cosa. Analitzar l’escriptura al llarg del temps és analitzar, també, l’espai i el mateix temps.

La cervesa (o la història de la civilització)

La cervesa (o la història de la civilització)

La cervesa, coneguda des dels inicis del sedentarisme dels primers humans, ha anat evolucionant amb els gustos dels seus consumidors contemporanis.

Un cafè i un croissant, si us plau

Un cafè i un croissant, si us plau

N’hi ha a totes les ciutats, i gairebé a tots els pobles. Les tavernes i els cafès són un punt de trobada des de temps immemorials.

L'ofici més dolç

L'ofici més dolç

De la rebotiga d’una farmàcia als restaurants més prestigiosos. L’ofici de pastisser gaudeix, avui, de més salut que mai.

Quan el tronc de l'arbre s'humanitza

Quan el tronc de l'arbre s'humanitza

L’ofici de fuster és un dels pocs que, malgrat els avenços, es manté com en els seus inicis. Potser és perquè l’ésser humà no ha sabut mai deixar de viure sense la fusta...

Passi i segui

Passi i segui

La cadira sempre ha estat un objecte funcional pensat, curt i ras, per seure a descansar.

El pa de cada dia

El pa de cada dia

El pa sempre ha estat i sempre serà un dels aliments bàsics de les dietes europees i, sobretot, mediterrànies.

Un ofici fa bategar el món

Un ofici fa bategar el món

Un apicultor està considerat un ramader. És qui proporciona aliment, un lloc per dormir i controls mèdics a les abelles, uns animals de granja atípics gens fàcils de domesticar ni dominar però que proporcionen un aliment d’un prestigi mil·lenari: la mel.

Un ramat d’oficis, un ofici de ramats

Un ramat d’oficis, un ofici de ramats

Els pastors tenen una de les professions més antigues de la Humanitat. La necessitat de llet, carn i llana fa d’aquesta tasca una de les bàsiques en qualsevol societat, que engloba, alhora, moltes altres disciplines relacionades amb la naturalesa i l’entorn.

El món geganter (Un ofici al ritme del pas del temps)

El món geganter (Un ofici al ritme del pas del temps)

En el si d’una era renaixent, cap al segle XV s’instaurava a Europa la festa del Corpus Christi, una gran celebració en les processons de la qual l’Església Catòlica trobà una forma amena d’apropar les Santes Escriptures a un poble llavors encara analfabet.

Plata: molt més que un element químic

Plata: molt més que un element químic

La plata és un element químic de número atòmic 47 i està situat al grup 1b de la taula periòdica dels elements, que tots hem estudiat a primària, però, de fet, és i ha estat molt més al llarg de la història, perquè ha esdevingut, entre d’altres coses, la matèria prima bàsica d’un ofici mil·lenari que encara existeix: el de l’artesania de la plata.

Cirurgians del temps

Cirurgians del temps

Des dels seus inicis, l’ésser humà ha contemplat la sortida i la posta de sol, les fases de la lluna o el canvi de les estacions. El temps s’ha fet sempre evident, però mai s’ha deixat definir.

Teixir un transport amb les mans

Teixir un transport amb les mans

Malgrat l’aparició de plàstics i fibres sintètiques i del treball industrial, el tradicional cistell de vímet, així com l’ofici de cisteller, no tan sols ha sabut perdurar en el temps, sinó que s'han tornat a obrir gràcies al seu ecologisme.​​​​​​​

Art de sobretaula

Art de sobretaula

El cafè ha estat sempre un petit plaer per a tots els gustos. Els baristes són els experts en portar aquest menut goig a nivells de qualitat exquisida.

L’ofici de cremar

L’ofici de cremar

El carboner encarnava un ofici amb molta història que responia a una de les necessitats bàsiques de l’ésser humà: tenir una llar calenta on poder escalfar-se

La falconeria o l’art de la confiança i la lleialtat

La falconeria o l’art de la confiança i la lleialtat

Des de l’altra banda del món, allà on les olors impliquen un continu contrast de sensacions, va aparèixer aquest art considerat professió. Amb més de 5.000 anys d’història, la falconeria pot presumir de ser Patrimoni Immaterial de la Humanitat, declarat per la UNESCO l’any 2010.

L’slow-smoking, del vici al plaer, del plaer a l’art (L’artesà piper, l’ofici d’uns happy few)

L’slow-smoking, del vici al plaer, del plaer a l’art (L’artesà piper, l’ofici d’uns happy few)

Pensaments edificants d’un fumador de tabac de Bach, Sherlock Holmes de Conan Doyle, Els jugadors de cartes de Cézanne…

El narguil, un viatge d’aromes i sabors

El narguil, un viatge d’aromes i sabors

Entre l’elitisme aparent de la pipa i l’edat avançada a què s’acostuma a associar el puro, el narguil s’ha convertit en el un dels plaers-passatemps preferits de la societat actual, especialment dels més joves.

Del cartonatge a l’elaboració de pa eucarístic

Del cartonatge a l’elaboració de pa eucarístic

Només d’entrar ja se sent l’olor de la farina de blat, com en un forn de pa. Mesclada amb aigua únicament i exclusiva, aquesta farina, que procedeix de Navarra, és la matèria prima de les formes sagrades de les eucaristies que s’elaboren en un obrador de la Fraternitat de Santa Clara de Vilobí d’Onyar.

El shaper (L'artesà de la planxa de surf)

El shaper (L'artesà de la planxa de surf)

Quan ens parlen de surf, una de les imatges que visualitzem ràpidament és la d’un grup de joves, nois i noies, en banyador, pujats sobre una planxa mentre esperen l’onada perfecta en una platja de Califòrnia, Hawaii o Austràlia, per citar tres llocs emblemàtics.

Els pilots: Un ofici a les alçades

Els pilots: Un ofici a les alçades

Des que hi ha Cel i Terra –i l'ésser humà ha estat confinat a aquesta última–, que hom ha volgut poder dominar els cels. Ja han estat, de tota la vida, fruit de llegendes i d'intents de tota mena de copiar, d'alguna manera o altra, el vol dels ocells, tan menuts, lleugers i poca cosa..., però que saben envolar-se, a diferència de les persones, que només ho fem quan somiegem.

A casa del sabater... sabates de paper

A casa del sabater... sabates de paper

La falcilla, la planxeta, les alenes, el tirapeu, l’esbravador, el bigalot... Són eines del sabater, un ofici tan antic com necessari, el producte del qual no sempre ha estat gaudit per tothom. Avui, però, una crua realitat ens hauria de fer caure la cara de vergonya.

Apedaçant el món

Apedaçant el món

Són artesans, fa milers d’anys que existeixen i són capaços de teixir, a més de llana, fibres tan diverses com l'espart, el jonc, la canya, la palma, la medul·la, el vímet, la palla de sègol o l'esbarzer, entre molts d’altres.

Vius com un esmolet

Vius com un esmolet

La figura clàssica de l’esmolet era reconeguda per la seva peculiar melodia, per la seva figura i pels objectes característics que utilitzava, sobretot a la Catalunya d’abans, en entorns rurals o urbans menuts. Encara avui se n’escapa algun.

El mestre, un filador apassionat

El mestre, un filador apassionat

De professors, n’hi ha a cabassos. Els mestres, però, es compten amb els dits de la mà. Si ens ho diguessin de menuts, entendríem millor com funciona el fascinant món del mestratge i maldaríem per assaborir-lo més.

Els decoradors del nostre Nadal

Els decoradors del nostre Nadal

Vet aquí tot un seguit d’oficis que mai es perdran mentre la tradició nadalenca segueixi viva: pessebrista, fabricant/venedor de caganers, fabricant/venedor de tions, venedor d’avets… Són, sense cap mena de dubte, els decoradors del nostre Nadal!

Construint amb el cor, i amb les mans

Construint amb el cor, i amb les mans

L’ofici de paleta, manobre, constructor, reparador d’habitatges i traçut de mena amb parets i sostres existeix des que la Humanitat va sortir de les coves. És un dels més antics, i dels que durarà per sempre.

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top