0 items
El meu compte

Bones sí, miraculoses no.

 

Les baies de goji estan de moda. Alerta, però! Cal distingir les seves veritables propietats del pur màrqueting enganyós.

Són moltes les persones que es pregunten quines són les vertaderes propietats de la baies de goji, aquest fruit dessecat de color vermell procedent de terres orientals que tanta popularitat ha adquirit darrerament en les nostres contrades gràcies al gran nombre de propietats beneficioses per a la salut que se li atribueixen.

Doncs bé, per començar, quan se li encomanen tantes propietats miraculoses a un producte, n’heu de desconfiar. Si mirem enrere, aquesta mena de panses roges han estat utilitzades, des de fa molt temps, per la medecina tradicional xinesa. Val a dir que les baies de més qualitat són les que provenen de l’Himàlaia, ja que creixen de manera natural a les muntanyes del Tibet i, tot i que són les més cares, són també les més recomanables. De fet, el consum de baies de goji de més baix preu no és preferible, ja que el seu origen pot ser diferent i, per tant, poden gaudir de molta menys qualitat.

Sigui com sigui, les propietats més distingides i comprovades del goji tan sols són dues: l’augment de la vitalitat i la disminució de la fatiga. La resta de propietats no estan provades en els humans.

Malgrat això, quan aquest fruit es va començar a conèixer arreu de la nostra zona, s’anunciava en algunes revistes i comerços prometent un llistat inacabable de propietats beneficioses per a la salut i per prevenir i, fins i tot, curar innumerables patologies.

 

"Les propietats més distingides i comprovades del goji tan sols són dues: l’augment de la vitalitat i la disminució de la fatiga."

 

Quan el màrqueting multiplica

En realitat, gairebé tots els aliments tenen alguna propietat beneficiosa per a nosaltres pel que fa a la seva composició (vitamines, minerals, antioxidants, aminoàcids...), però no és possible que ajudin a millorar tantes àrees. Tot és màrqueting.

Si us hi fixeu, aquest “boom” que estem vivint amb les baies de goji va passar fa un temps amb els productes de soja, que van aterrar a la nostra societat amb unes perspectives fantàstiques, però res més lluny de la realitat. El més important –no ens confonguem– és veure com tots aquests productes afecten les persones que viuen en el nostre clima, que tenen el nostre genoma, que segueixen la nostra alimentació, que practiquen els nostres costums...

De moment, respecte al consum de goji en el sí de la nostra societat (ja sigui en forma de baies o de suc), la majoria d’estudis existents han demostrat que augmenta la sensació subjectiva de benestar general; és a dir, que fa sentir millor aquell qui se les pren, però no guareix.

Aquest no és més que un exemple per posar de manifest que, amb la gran diversitat de productes que tenim a l’abast de la mà en el mercat actual, és importantíssim que siguem una mica crítics amb els missatges que ens arriben al respecte, sobretot quan poden afectar la nostra salut.

 

Text: Anna Ferrer. 

 Article publicat al número 13 de D'estil. 

Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top