0 items
El meu compte

Els búnquers a La Jonquera: trepitjar búnquers aturats en el temps

La ruta dels búnquers treu a la llum tres construccions defensives úniques de La Jonquera, redescobertes fa quatre anys, que foren dissenyades per enginyers franquistes per aturar una possible incursió nazi.

Els boscos de La Jonquera amaguen una sorpresa al seu interior: uns búnquers construïts al voltant de 1943, únics a Catalunya per la seva estructura, que han sorprès estudiosos i experts en la matèria. Ara se’n poden visitar tres gràcies a una ruta dissenyada per la Fundació Les Fortaleses Catalanes, que està pensada per acostar una part de la història bèl·lica altempordanesa al públic en general.
 

A l’espera d’una invasió nazi que no va arribar mai

Les estructures, que es troben en propietats privades, amagades entre la vegetació i en perfecte estat de conservació, van ser construides pel règim franquista per fer front a una possible incursió alemanya.

Alguns membres integrants de la Fundació Les Fortaleses Catalanes no s’ho podien creure quan, fa quatre anys, van descobrir aquestes construccions d’enginyeria militar entre la malesa de La Jonquera. Sabien que en aquest territori fronterer s’havien construït búnquers a partir de 1945 en previsió de la possible invasió dels exiliats republicans amb l'ajut dels aliats. Era l'Organització Defensiva dels Pirineus, coneguda popularment com a “línia P”. El que es desconeixia plenament és que, per al règim franquista, els alemanys que estaven ocupant França l’any 1943, en plena Segona Guerra Mundial, havien esdevingut una autèntica amenaça. Aquests tresors de formigó i pedra seca trobats a La Jonquera –que havien passat desapercebuts per molts veïns–, en són la prova, perquè ni les formes constructives ni les dates de creació coincideixen amb les de la resta de búnquers que es tenen classificats.

Tot i així, els arxius que s'han trobat referents al disseny arquitectònic d’aquests búnquers no responen exactament al que es va acabar construint. Alguns van quedar inacabats (es pot apreciar, fins i tot, el punt en què es van deixar d’encalcinar) o se'n va fer una versió més econòmica.
 

Uns exemplars únics

Aquests búnquers no són els únics que hi ha a la frontera de l’Empordà, però sí els més excepcionals. Rigorosos estudis, tant de les pròpies construccions com d’arxius relacionats, han permès constatar que es tracta d’estructures úniques a Catalunya catalogades com a Instrucció C-6. Són, en definitiva, el testimoni del que va ser el primer sistema defensiu construït a casa nostra després de la Guerra Civil espanyola.

La seva exclusivitat rau en el fet que inclouen trinxeres, túnels de comunicació i espais per a l’allotjament dels soldats perfectament acurats.
 

La ruta perfecta per als amants de l’enginyeria militar, el patrimoni, la història i la natura

Sortint del Castell de Sant Ferran de Figueres i acompanyats per guies experts, La ruta dels búnquers es fa en vehicles tot terreny i a peu, transitant per camins rurals i zones forestals que amaguen aquestes construccions tan característiques.

Es tracta d’una visita activa i experiencial d’unes 4 hores de durada per a la qual és imprescindible fer reserva prèvia trucant al 972 50 60 94.

Durant el recorregut, el visitant pot conèixer de primera mà aquestes construccions excepcionals i traslladar-se a més de 60 anys enrere gràcies a les explicacions dels guies, que permeten recrear les situacions que devien viure els soldats que els van construir i ocupar.

Caminar per damunt la fullaraca fins a descobrir els búnquers és una experiència emocionant, i més quan un se n’adona del seu estat. Les construccions resten intactes, com si, per a elles, no hagués passat el temps. Una fins i tot conserva, damunt la volta d'entrada, un escut amb el número de la companyia i el batalló de soldats que la va construir.

Les trinxeres de pedra seca que uneixen les diverses construccions defensives de les fronteres de l’Empordà tracen tortuosos camins per on també es pot transitar, veient, a banda i banda, un paisatge encantador.

Per entrar als búnquers és necessari col·locar-se un casc amb una llum frontal, perquè a dins tot és foscor. Rere la porta d’accés, túnels i galeries –habitacions, latrines i dipòsits de reserva de queviures– acaben en una sala amb l'espitllera de tir horitzontal, que s’obre cap a l’exterior de forma esglaonada per dificultar l’entrada d’una granada de mà. Allà es col·locaven les metralladores enfocant cap a les principals vies de comunicació.

Fundació Les Fortaleses Catalanes

La Fundació Les Fortaleses Catalanes és una entitat cultural creada l’any 2002 que té com a objectiu principal la investigació, definició i difusió del coneixement del patrimoni monumental fortificat, modern i contemporani (1500-1945) que existeix en l’espai cultural català.

Una de les seves tasques se centra en l’edició de la col·lecció Dues hores..., que vol difondre i facilitar la comprensió del nostre patrimoni monumental. El llibre Dues hores... als búnquers de la Jonquera, dels historiadors Joan Manuel Alfaro i Pablo de la Fuente, explica la història d’aquestes construccions defensives tan espectaculars.

Article publicat al número 22 de D'estil..

Situació
data-picto="/FitxersWeb/67923/point-racons.png" >
Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies per que tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment pel seu ús. Més informació aquí

Top