0 items
El meu compte

Can Mas Albanyà, turisme rural fet a mida

Podria ser una residència d’escriptors, o una casa per passar-hi les vacances en família, o un lloc per fer parada i fonda per a esportistes, o un racó de món per organitzar-hi una vetllada romàntica, o l' espai per celebrar-hi un casament, o tot plegat. És Can Mas Albanyà, una masia restaurada del segle XIII, amb una rica història al seu darrere i un entorn més que bucòlic que s’adapta a les necessitats de cada visitant.

Travessant camps d’oliveres i cirerers i amplis i despoblats boscos plens de flora i fauna autòctones, en una finca que s’estén a banda i banda de la carretera que porta cap a Albanyà Alt Empordà), hi ha Can Mas, una espectacular masia del segle XIII perfectament restaurada que avui acull tot aquell que desitja reprendre el contacte amb la natura des d’un lloc idíl·lic i evocador.

Per això és punt de parada habitual d’escriptors, pintors, esportistes, caçadors, grups de treball, parelles i famílies que volen gaudir del temps i l’espai voltats de pedres centenàries, enmig de la vall del riu Muga i amb el Canigó i el pic del Bassegoda al davant.
 

Un espai immens pensat per celebrar-hi petits i grans plaers

Can Mas Albanyà és un conjunt rural format per un total de sis cases independents, diverses habitacions dobles amb bany, un munt de salons i sales d'activitat, i terrasses i jardins perfectes per realitzar-hi cursos, seminaris, reunions familiars, celebracions i casaments. Les prestacions d’aquesta immensa masia, que, en canvi, no perd la calidesa ni les atencions d’una llar, permeten diverses possibilitats depenent del nombre de persones que hagi d’acollir i de l’acte que s’hi hagi de celebrar. Les opcions són infinites: des de sales per a aniversaris, casaments o comiats de solter fins a habitacions per a caps de setmana o apartaments per a estades més llargues, que resulten ideals per a escriptors, pintors, caçadors, grups de treball o famílies en temporada d’estiu. A més, s’hi poden portar a terme activitats organitzades pels propis clients o amb l’ajuda d’excel·lents professionals (culinaris, musicals...) que reforcen l’oferta de Can Mas. La masia pot acollir fins a una quarantena de persones i, a l’exterior, s’hi poden reunir unes 150.

Masos rústics independents que se sumen. Les sis cases que conformen Can Mas estan completament equipades per aconseguir la màxima comoditat del client. Són sis habitatges independents amb els seus propis accessos que es poden agrupar de forma flexible per acabar configurant un sol nucli amb accés comú per a estades de grups grans.

Habitacions per a tots. Les habitacions de Can Mas, espaioses, perfectament integrades amb l’entorn i amb meravelloses vistes, estan pensades per a parelles o famílies que vagin a la recerca del relaxament i vulguin gaudir també, si s’escau, d’un bon esmorzar, dinar o sopar a base dels productes de la zona.
 

L’interior, un luxe per assaborir a consciència; l’exterior, un regal per anar obrint de mica en mica

Més enllà de la quietud que envolta Can Mas, de la verdor dels seus jardins i la remor del riu Muga, aquest entorn (amb piscina i sauna incloses) amaga nombrosos camins i pistes que criden a explorar l’entorn a cada pas, ja sigui practicant senderisme, muntant a cavall o anant amb quad o amb BTT. L’apassionat de la natura podrà pujar fins al puig del Bassegoda, remuntar el riu Muga a la recerca del seu naixement i banyar-se a les seves gorgues naturals, o bé passejar-se pel Parc d’Espais d’Interès Naturals de l’Alta Garrotxa; l’aventurer podrà creuar fins a França i, qui tingui set de cultura i patrimoni, podrà pujar al santuari de la Mare de Déu del Mont, visitar el santuari de La Salut o redescobrir les nombroses ermites del romànic català que hi ha escampades per la zona.

 

Una masia amb història

A principis del segle XX, Albert Camps i Armet era el propietari de Can Mas. Nascut a Figueres i procedent d’una família benestant, fou senador a Madrid, el que li va permetre, entre d’altres aspectes, projectar la construcció de la nova carretera d'Albanyà fins a Figueres. En morir l’any 1923, deixà el llegat al seu germà Carles amb la condició que podria disposar de les seves finques i censos si tenia un fill un cop arribat a la pubertat. Si no era així –deia el seu testament–, les seves propietats passarien a mans de diferents hospitals benèfics de la província, fet que, finalment, acabà succeint. Carles Camps i Armet deixà l'actual edifici de l'Ajuntament de Sant Llorenç de la Muga per a la instal·lació de l'escola pública, la qual, més tard, va ser la seu de la casa del poble. La resta de possessions (un nombre considerable de finques a Sant Llorenç de la Muga, Albanyà i Darnius; la majoria de boscos de pins, alzines i castanyers de la zona; dos masos despoblats; una mina de coure; dues hortes; la font de Palau, i la casa pairal de Sant Llorenç de la Muga) les va deixar a l'Hospital de Figueres, que, en canvi, no en va tenir coneixement fins l’any 1949. Mentrestant, els nebots d'en Carles van anar explotant les terres.

Un cop reclamats i obtinguts aquests béns per part de l’hospital, van resultar ser d'una gran ajuda, perquè es va poder procedir a una tala i subhasta de pins de les finques forestals, i, amb els diners resultants, es va procedir a l'equipament del nou edifici de l'Hospital de Figueres, inaugurat l’any 1957.

Avui, Can Mas ha tornat a mans de la família, i el poble de Sant Llorenç de la Muga, en un gest de gratitud envers els Camps Armet, va col·locar una placa a la façana lateral de l'Ajuntament, sobre la porta de la sala polivalent, i va donar nom als carrers Paula Armet (la mare de l’Albert i en Carles) i Albert Camps. En Carles Camps té una plaça que és el centre neuràlgic de la vida social i cultural d’aquest bonic poble medieval.

 

Article publicat al número 23 de D'estil.

Situació
data-picto="/FitxersWeb/67923/point-mapa.png" >
Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top