0 items
El meu compte

Can Xapes

El llibre Som Can Xapes, editat recentment, explica el procés de reconversió de l’emblemàtic restaurant del Pla de l’Estany en un espai gastronòmic i social de la mà de l’entitat gironina AD Iniciatives Socials.

 

Can Xapes és alhora un restaurant i un projecte social que té per objectiu formar joves en risc d’exclusió, en el món de l’hostaleria i la restauració. Això és avui, però aquest espai de Cornellà del Terri (Pla de l’Estany) compta amb una llarga trajectòria de més de setanta anys, que ara recull Som Can Xapes.

L’associació AD Iniciatives Socials ha estat la impulsora i l’encarregada de donar forma a aquest llibre, que ha editat Efadós amb la col·laboració de la Fundació Lluís Coromina. Recull la història de l’espai des dels seus inicis fins a dia d’avui i, amb la cuina com a fil conductor, també inclou receptes i secrets del restaurant. El llibre també relata la manera com, finalment, s’han unit la gastronomia i el projecte social en un mateix espai gràcies a la involucració d’aquesta associació sense ànim de lucre que vetlla per garantir un futur millor a infants i joves en situació de vulnerabilitat.

 

“Som Can Xapes recull la història de l’espai des dels seus inicis fins a dia d’avui i, amb la cuina com a fil conductor, també inclou receptes i secrets del restaurant”

 

Des de 1949

Can Xapes va néixer l’any 1949 com a cinema: el Cine Rosa. Amb el temps, s’hi van servir entrepans i es va acabar convertint en un bar d’esmorzars de forquilla, vermuts i tapes. El fill de l’antic propietari, Quim Vicens, el va transformar, el 1985, en un restaurant de referència a la zona: juntament amb la seva mare, Josefina Olivet, i amb Carme Coll, van fer famós l’espai de Can Xapes per la seva cuina de peix fresc provinent dels ports de Roses i Palamós. L’any 2010 van tancar l’establiment, fins que, el 2016, Conxi Martínez, directora general d’AD Iniciatives Socials, el va recuperar ja amb un propòsit social. Durant els primers anys, va funcionar només com a escola i el 2018 es va reobrir al públic també com a restaurant.

 

“Quan Conxi Martínez va recuperar Can Xapes, no pretenia únicament reobrir un restaurant emblemàtic, sinó que volia crear alhora una plataforma d’orientació professional per a joves amb la voluntat d’oferir-los alternatives de treball dignes”

 

Un restaurant sense ànim de lucre

Quan Conxi Martínez va recuperar Can Xapes, no pretenia únicament reobrir un restaurant emblemàtic, sinó que volia crear alhora una plataforma d’orientació professional per a joves amb la voluntat d’oferir-los alternatives de treball dignes i amb futur en el camp de l’hostaleria i la restauració.

Actualment, la cuina i la sala de Can Xapes funcionen com una escola on els joves poden aprendre l’ofici de cuinar i les normes bàsiques del món laboral, alhora que l’equip professional, de la mà del xef Lluc Quintana i del sommelier Conrad Johera, hi ofereix una proposta d’alta gastronomia que conjuga tradició i cuina de mercat.

Can Xapes és avui un restaurant basat en l’excel·lència del producte, l’alta qualitat i la proximitat. La vocació d’oferir cuina d’autor s’acompanya d’aquest projecte social per a la formació i l’obertura d’alternatives vitals i laborals per a joves en situacions de desavantatge social. És per aquest motiu que Can Xapes és un restaurant sense ànim de lucre vinculat a una entitat de l’economia social.

Ara, Som Can Xapes posa tota aquesta trajectòria en coneixement de tothom i alhora fa una funció social en si mateix: els beneficis resultants de la venda del llibre, es destinaran íntegrament al projecte social de Can Xapes.

 

 

Fitxa tècnica

Títol: Som Can Xapes, espai gastronòmic

Editorial: Efadós

Data de publicació: 2020

Pàgines: 216

Preu: 35 euros

 

 

 

 

Can Xapes

Mossèn Jacint Verdaguer, 2

17844 Cornellà del Terri (Girona)

636 503 734

info@canxapes.cat

www.canxapes.cat

 

Article publicat al número 56 de D'estil.

Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top