0 items
El meu compte

Casa de Manuel Rocamora (Fundació Cultural Privada Rocamora)

El Palau Moxó, el Palau Moja, el Palau Centelles, la Casa de Manuel Rocamora, l’Estudi-Taller d'Oleguer Junyent, la Casa Museu Arxiu Maragall, la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi o la Reial Acadèmia de Bones Lletres són tan sols alguns dels punts que obren les seves portes al públic per fer-hi visites comentades, tallers infantils, conferències, concerts o activitats d'estiu o de Nadal.

El projecte, que és fruit de la feina d’un equip de persones especialitzades en història i art, s’estendrà per altres racons de Catalunya i de Madrid que també compten amb vertaderes joies amagades que mai han estat vistes pel públic general.
 

Casa de Manuel Rocamora – Fundació Cultural Privada Rocamora

“Les col·leccions es formen per ser mostrades al públic”, deia el gran col·leccionista barceloní Manuel Rocamora Vidal (1892-1976), Medalla al Mèrit Cultural i Medalla d’Or de la Ciutat de Barcelona. Avui, les seves col·leccions es poden veure a la què fou la residència habitual de Rocamora des de 1935, convertida en seu de la Fundació Cultural Privada Rocamora. És un encantador palauet isabelí situat al barri barceloní del Putxet que compta amb un jardí espectacular crescut entre palmeres que miren cap al cel embolcallant un estanc central. A dins, es desplega part del variat patrimoni artístic de Rocamora disposat tal com ell el tenia quan hi vivia. Entre un valuós mobiliari dels segles XVIII i XIX, i distribuïts al llarg de les diferents estances de la casa, s’exhibeixen dibuixos, pintures i escultures de grans noms, com Ramon Casas, Manolo Hugué o Vallmitjana; una col·lecció de ceràmica d’Alcora, o un seguit de vestits d’època que són l’origen del Museu Tèxtil i d’Indumentària de Barcelona. Un munt d’objectes curiosos, com reclams publicitaris, un mòbil d’“Els Quatre Gats” que el seu amic Picasso hauria fet per a la taverna modernista, el prototip en bronze del monument a Colom o binocles del Liceu se sumen a una biblioteca amb 5000 volums que tracten sobre literatura, història, art, música i aeronàutica, reflex de la seva afició pels globus aerostàtics.

Aquesta és tan sols una part del llegat de Manuel Rocamora, un col·leccionista i mecenes incansable pertanyent a una família burgesa que es va cobrir d’or quan la seva indústria de sabons i bugies va fer les Amèriques. Ell, però, es va estimar més estar a prop de les plomes i els pinzells i envoltar-se d’artistes i intel·lectuals modernistes catalans de la talla de Picasso, Rusiñol, Apel·les Mestres o Enric Granados.

 

Article publicat al número 19 de D'estil.

Situació
data-picto="/FitxersWeb/67923/point-racons.png" >
Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top