0 items
El meu compte

Casa Museu - Cal Gerrer: on convergeixen la història, l’art i el col·leccionisme

D’entre tots els museus que hem mostrat a D’estil, encara no n’havíem trobat cap amb una fusió tan singular com aquesta: peces de ceràmica de la família Arpí, l’obra artística dels germans Cabanas-Alibau i objectes de culte de la Marilyn Monroe. Es-pec-ta-cu-lar!

 

Al cor de Sant Cugat del Vallès, ben a la vora del monestir, trobem la seu de la Fundació Cabanas, ubicada a l’edifici premodernista on unes dècades enrere hi havia l’antiga fàbrica de ceràmica Arpí –coneguda popularment com a Cal Gerrer–. Va ser la més important del Vallès i rodalies, i actualment és l’única casa-fàbrica de terrissa de tot l’Estat espanyol.

A Cal Gerrer tot té un vincle especial amb la ciutat: hi ha una voluntat clara de remarcar l’activitat artística i cultural de Sant Cugat del Vallès. Mostra d’això és, sense anar més lluny, la façana de l’edifici, feta amb peces que va produir la mateixa fàbrica de ceràmica. Visitar aquest museu és un viatge al passat, que cal fer en ordre cronològic perquè tingui sentit. Ens acompanyeu?

 

L’obra dels Arpí terrissers

La primera parada de la Casa Museu - Cal Gerrer és al soterrani de l’edifici, on es fa possible entendre la importància de la tradició ceramista i bocabadar-se amb la capacitat artística de la família Arpí. Allà s’hi exposen, per exemple, peces com balustres, mènsules, gerres amb motius florals o capitells, la majoria de les quals estan signades amb el nom d’aquesta saga, una mostra més de la importància del seu llegat santcugatenc.

I, enmig de totes aquestes peces, si hom alça la vista, pot admirar una obra d’art de l’època. Es tracta d’un dels pocs elements originals de l’antiga fàbrica: un sostre embigat d’allò més curiós fet amb rajoles vidriades com les que recobrien els cubs –antics dipòsits que hi havia a les cases per fermentar el raïm després de la verema–.

Però això no és tot, perquè aquest soterrani tan característic encara brinda més sorpreses al visitant, i és que, a través d’unes escales, es pot accedir a una planta rectangular coberta amb volta de canó; és la cisterna on s’emmagatzemava l’aigua, un dels ingredients fonamentals per a l’activitat de l’antiga terrisseria. Aquesta primera part del recorregut finalitza amb la visita a un dels tres pous de la fàbrica, que permet entrar-hi i observar-lo des de dins.

 

“El mirador de l’edifici regala una panoràmica espectacular de Sant Cugat del Vallès i permet veure més mostres de l’obra dels Arpí”

 

Del soterrani al mirador

Després d’estar en contacte amb els orígens de l’edifici, el visitant es trasllada a la part més alta de Cal Gerrer, al mirador, una terrassa nova que, si bé no forma part de l’estructura original de l’edifici, ofereix una panoràmica espectacular de Sant Cugat del Vallès i, a més, permet veure més mostres de l’obra dels Arpí, com les xemeneies, que són úniques (no les trobareu enlloc més!), o la teulada, que conserva la inclinació original per recollir l’aigua que es concentrava a la cisterna.

 

“La primera parada de la Casa Museu - Cal Gerrer és al soterrani de l’edifici premodernista, on es fa possible entendre la importància de la tradició ceramista i bocabadar-se amb la capacitat artística de la família Arpí”

 

L’entusiasme de Joan Cabanas-Alibau

Un pis més avall, és a dir, a la quarta planta de l’edifici, hi trobareu el racó de l’art de Cal Gerrer, dedicat a l’obra dels germans Cabanas-Alibau. Es tracta d’un recorregut per la vida d’aquesta família que va contribuir activament al desenvolupament cultural de Sant Cugat del Vallès des de diferents vessants artístics.

El germà gran, Joan Cabanas-Alibau, va ser el primer fotògraf de Sant Cugat. El seu va ser el primer estudi fotogràfic de la ciutat, on també venia material de papereria i joguines. En aquesta planta, doncs, es pot veure com era aquest estudi: contemplar una càmera de fotos antiga, fotografies dels esdeveniments de l’època i, fins i tot, joguines diverses, com un monopatí de fusta o un cotxe.

L’exposició, a més de mostrar l’activitat professional de Cabanas-Alibau, també pretén transmetre el seu esperit emprenedor mostrant objectes com una bicicleta antiga i unes espardenyes, ja que ell també va muntar el primer taller de bicicletes de la ciutat –Cicles Cabanas– i fou el fundador de la Colla de Bastoners.

 

L’obra de Francesc i Miquel Cabanas-Alibau

Francesc Cabanas-Alibau va ser un destacat pintor de l’època; la seva obra va estar molt lligada a Sant Cugat del Vallès. Just després de l’exposició sobre el seu germà gran, hom té l’oportunitat de veure com era el seu estudi i de conèixer de primera mà una mostra dels seus quadres, paisatges carregats de color que denoten la seva estima per la ciutat i pel monestir de Sant Cugat, que no va deixar mai de pintar.

Pel que fa a Miquel Cabanas-Alibau, duia l’art a les venes. Era pintor-decorador, però les seves dues grans passions eren la poesia i la pintura, i va saber unir-les d’una forma molt personal, tot i que també va destacar com a il·lustrador; de fet, una de les seves il·lustracions es va utilitzar a la capçalera del diari de Sant Cugat.

 

“El racó de l’art de Cal Gerrer està dedicat a l’obra dels germans Cabanas-Alibau i ofereix un recorregut per la vida d’aquesta família que va contribuir activament al desenvolupament cultural de Sant Cugat del Vallès des de diferents vessants artístics”

 

 

Una oda a Marilyn Monroe

La visita a aquest museu tan peculiar té, sens dubte, un final sorprenent que fa referència a l’art del col·leccionisme, ja que Cal Gerrer guarda al seu interior el fons literari més extens sobre Norma Jeane, més coneguda com a Marilyn Monroe. De fet –poca broma!–, és el primer museu d’Europa dedicat a aquesta mítica actriu.

S’hi poden veure més de 4.000 postals, 300 discs i 2.000 volums, d’entre els quals hi ha el primer llibre sobre l’actriu, En amerikansk sukces, de Kai Berg Madsen, així com objectes tan únics com els guants negres que lluïa a la pel·lícula Los caballeros las prefieren rubias, o l’empremta de les seves mans (el visitant pot posar-hi les seves al damunt i comparar-les!). Sí o sí, és una exposició ben singular, fruit de la recopilació que Frederic Cabanas ha realitzat durant més de 35 anys, així que tant si sou fans de la Marilyn com si no, aquesta exposició no us deixarà indiferents!

 

“Cal Gerrer guarda al seu interior el fons literari més extens sobre Marilyn Monroe; és el primer museu d’Europa dedicat a aquesta mítica actriu”

 

Article publicat al número 47 de D'estil.

 

Situació
data-picto="/FitxersWeb/67923/point-museus.png" >
Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top