0 items
El meu compte

Castanyes fresques tot l'any!

Al Centre de Manipulació de la Castanya de Viladrau cullen i envasen castanyes fresques que fa menys de 24 hores que han estat extretes del castanyer. Situat al bell mig del Parc Natural del Montseny, s’ha convertit en un punt d’autèntic interès gastronòmic i paisatgístic per a tot aquell qui vulgui endinsar-se en un món encara massa desconegut al nostre país.

Qui ha dit que només es mengen castanyes per Tots Sants? Al Centre de Manipulació de la Castanya, a Viladrau, ho tenen molt clar. Fa tres anys que treballen intensament, colze amb colze, amb l’objectiu de salvar els castanyers que creixen al Parc Natural del Montseny i de convertir un fruit arrelat a Catalunya des de fa segles en un producte estrella (que ja saben apreciar, per cert, els millors restaurants de casa nostra).

“Aquí no tenim cultura de castanya”, diu en Quim Soler, principal impulsor d’aquesta petita empresa familiar. Ell i els pocs que hi treballen, amb la seva feina de formigueta, sense pressa però sense pausa i al marge d’ajuts institucionals, lluiten per donar a conèixer la castanya de Viladrau, única a Catalunya per la seva qualitat, així com el paisatge que l’envolta i totes les aplicacions que pot tenir. Després d’haver viatjat per Itàlia, França o Galícia, d’on provenen el 80% de les castanyes que consumim (l’altre 20% ve de la Xina), s’han anat formant de manera autodidacta, sense cap mirall on reflectir-se, i, a hores d’ara, tot el personal implicat en el projecte és professional del sector.

Tancar el cicle de la castanya

Si alguna cosa demostren al Centre de Manipulació de la Castanya de Viladrau és que, del castanyer i la castanya, es pot aprofitar tot. El primer que s’hi descobreix és el cicle del fruit, des que es planta fins que s’envasa per al consum. Ho fan amb una maquinària inventada per ells mateixos que permet escollir els millors exemplars mitjançant un procés totalment natural que només utilitza aigua. Més enllà d’això, el visitant pot veure un planter, conèixer els usos de la fusta de castanyer, comprar llenya o, fins i tot, adquirir mobles fets a mida elaborats, és clar, amb fusta de castanyer, altament resistent i exempta de manteniment.
 

Les mil i una formes de la castanya

El Centre de Manipulació de la Castanya de Viladrau compta amb un espai de tertúlia al voltant del foc que permet torrar castanyes i degustar-les al moment tot gaudint de l’entorn. Una altra zona de pícnic està pensada per poder tastar la interminable llista de productes elaborats amb castanya fresca que serveixen durant tot l’any: farina, pans, galetes, magdalenes, pastissos i coques, mel, melmelades, xocolates, bulls, secallones i botifarres, pasta, cerveses i licors, bombons i caramels i, evidentment, castanyes fresques sense cap producte químic afegit que es poden cuinar estiu i hivern.
 

Fer territori durant tot l'any

El Centre de Manipulació de la Castanya de Viladrau es troba a tocar del Parc Natural del Montseny, en un entorn privilegiat voltat de castanyers i en plena natura. Al seu davant es despleguen més de 35 varietats d’arbres, únics a Europa, d’entre els quals hi ha 32.000 hectàrees de castanyers, que, fins ara, estaven oblidats i morien per malaltia o abandonament. Amb la intenció de potenciar el que ells anomenen turisme de la castanya, organitzen visites guiades a peu gràcies a les quals es poden descobrir, per exemple, castanyers de 700 anys amb troncs de més de tres metres de diàmetre, o el castanyer de les nou branques, que han recuperat ells mateixos i ha esdevingut el logotip de l’empresa.

 

Article publicat al número 24 de D'estil.

Situació
data-picto="/FitxersWeb/67923/point-racons.png" >
Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top