CEL, el viatge del vi
La primera planta de la Masia Coll de Roses és ara un centre enològic i lúdic pioner a l’Alt Empordà. Mitjançant un espectacle audiovisual pensat per estimular els cinc sentits, es fa possible viatjar a través de tot el cicle del vi, des del cep fins a la copa.
A la planta baixa d’una antiga masia amb propietats vinícoles que ja apareixen esmentades en un document notarial de 1679, s’acaba d’inaugurar, en ple estiu, un centre enològic únic que pot esdevenir un espai de referència per al turisme d’aquest tipus. L’han anomenat Centre Enològic i Lúdic Coll de Roses, el CEL, i es desplega en una masia dels volts de 1720 situada als afores de Roses, al peu de la carretera que porta fins a Cadaqués. Voltat de vinyes i creat per iniciativa de la família Espelt –propietària del celler Espelt Viticultors de Vilajuïga, a Girona– aquest és un indret idoni per difondre i conèixer el món i la cultura del vi a través dels sentits, d’una forma didàctica, entenedora i, sobretot, sorprenent.
El nou espai museístic –que no vol ser, però, concebut com un museu– s’ha pensat i creat com un lloc modern i trencador que contrasta amb la pedra centenària de la masia que l’acull. Uns aparells de so i de llum i uns automatismes d’última generació brinden al visitant la possibilitat de fer un autèntic viatge de descoberta del vi sentint, fins i tot, diferents aromes durant la visita.
“El Centre Enològic i Lúdic Coll de Roses es desplega en una masia dels volts de 1720 i pretén impulsar el coneixement del sector vitivinícola des d’una vessant dinàmica i divertida de la mà de l’alta tecnologia ”
L’entrada al CEL es realitza a través d’una gran bóta de vi i, al llarg de sis sales, apareixen audiovisuals projectats com a teló de fons d’estris i eines relacionats amb el món del vi que porten el visitant del cep fins a la copa, sempre amb el regust literari de versos i cites de personatges il·lustres que parlen de vi i amb una música cent per cent mediterrània creada especialment per a l’ocasió. Així, passejant entre audiovisuals i seguint el ritme d’un joc de llums i de les portes que s’obren i es tanquen tot marcant el camí, es pot experimentar, d’una forma divertida i dinàmica, des de la terra on creix el cep fins a la degustació del vi passant per l’època de la verema, les tasques del celler, el pas del temps i l’elaboració del vi. I al final del trajecte, en una sala anomenada “Per saber-ne més”, es fa possible conèixer d’una forma encara més gràfica i lúdica aspectes paral·lels al vi com la fil·loxera o l’ofici de boter.
El CEL és tot un espectacle audiovisual al servei del gaudi dels amants (i no tan amants) del vi, una escenografia d’última generació que deixa bocabadat a cada pas i que no entén cap més idioma que el del vi, que, com el de la música, és universal.
L’oli també és important
En una terra on l’oli és tan important com el vi, el CEL no el podia deixar de banda, i menys encara tenint en compte que la masia d’en Coll comptava també amb un antic trull. Aquest espai s’ha mantingut en el seu estat original i ara forma part de la ruta. Totes les peces que el conformen i els diferents estris oleícoles que s’usaven en l’antigor són els protagonistes d’una altra sala dedicada a l’oli i a l’olivera que també s’explica a través d’uns immensos plafons retroil·luminats.
El recorregut conclou amb un agradable espai de tast i una moderna botiga on es poden adquirir els vins que elabora Coll de Roses, així com altres productes gastronòmics d’alta gamma de la comarca altempordanesa.
Art entre vi i oli
El CEL no és només un punt de difusió de la cultura del vi, sinó que també compta amb una gran sala dedicada a exposicions temporals que acabarà esdevenint una exposició permanent de personatges que han marcat el món de la vinya i el vi. La primera exposició, però, és una col·lecció de fotografies anomenada “Els colors de l’Empordà”, obra de l’artista i fotògrafa Yvonne Heinert. La iniciativa, tot i que no pretén assemblar-se’n, és una prolongació de les exposicions que munta periòdicament el celler Espelt de Vilajuïga.
Article publicat al número 18 de D'estil.
Situació
data-picto="/FitxersWeb/67923/point-mapa.png" >