0 items
El meu compte

Cervesa, vi... i viceversa

 

Aquestes dues nostrades begudes tenen defensors i detractors a parts iguals. O, si més no, amants més d’una que d’una altra. I vosaltres, què? Sou de degustar un bon vi o una bona cervesa? Què us estimeu més?

 

Vi o cervesa. Cervesa o vi. Totes dues begudes són gairebé tan antigues com la civilització, però sempre hi ha hagut qui prefereix una per sobre de l’altra. El vi fa anys que és la beguda cardiovascular per excel·lència. La cervesa té propietats que ajuden a reduir el colesterol. Es poden considerar, per això, “begudes-aliment”. Ara bé, cal consumir-les amb moderació, perquè també tenen contraindicacions, com en el cas obvi de les embarassades o les persones que prenen determinats medicaments. Us desgranem unes quantes característiques de totes dues perquè us decidiu per una d’elles... Llegiu amb moderació!

 

TRADICIÓ

Vi. Es té constància de vins cap a l’any 8.000 a. C., a Mesopotàmia. Els grecs i els romans n’estaven tant que li dedicaren una deïtat que sempre tenia el raïm a mà: Dionís, Bacus!

Cervesa. Tot i que se n’han trobat evidències arqueològiques del 4.000 a. C., hi ha qui defensa que va néixer amb els orígens del pa, també prop del 8.000 a. C.

 

ANTI...

Vi. Antibacterià! El vi és adequat per enfrontar-se a determinats virus, com l’herpes o la poliomielitis. Les seves propietats antisèptiques són beneficioses, i més elevades com més vell és el vi. I, per si no n’hi hagués prou, també és antial·lèrgic, ja que s’oposa a tot excés de formació d’histamines, l’element responsable de desencadenar els fenòmens al·lèrgics.

Cervesa. Antianèmica! Funciona com a revitalitzant i la seva ingesta diària proporciona entre el 10 i el 15% dels folats necessaris, el que es relaciona directament amb l’anèmia.

 

QUAN ÉS BO?

Vi. Diversos estudis han demostrat que ajuda les persones amb diabetis; beure’n de manera equilibrada i constant inhibeix la coagulació i, per tant, potencia els processos cerebrals. I és ric en polifenol, que va molt bé per reduir el colesterol!

Cervesa. S’aconsella després de fer esport per rehidratar-se gràcies a l’alt número de sals minerals que conté. Consta de tants components que gaudeix de propietats antioxidants, ajuda a prevenir l’oxidació de les cèl·lules i és una gran font de silici, fet que ajuda a la densitat i salut dels ossos. I també conté calci i fibra, i és nutritiva i d’un baix contingut calòric. A més, és adequada per a hipertensos, ja que la seva relació sodi-potassi és similar a la de l’aigua.

 

VARIETATS

Vi. No només estem parlant de vi blanc, rosat o negre. Quan comencem a endinsar-nos en el seu món i a descobrir varietats, com ara garnatxes, macabeus, moscatells o cabernets, entre d’altres, ens adonem que el vi és molt més profund del que sembla i té mil i una facetes!

Cervesa. S’han desenvolupat diferents varietats de cervesa al llarg dels segles: ale, lager, porter, stout... Totes elles amb un sabor, textura i característiques que les fan úniques. Un altre món a explorar!

 

ACTUALMENT

Vi. El vi sempre ha gaudit d’una gran tradició, a Catalunya, i, si no hagués estat per la plaga de la fil·loxera de finals del segle XIX, encara es veurien ceps fins i tot enmig dels abruptes Pirineus. El país gaudeix de moltes i excel·lents DO: Empordà, Pla de Bages, Penedès, Priorat, Terra Alta...

Cervesa. Tot i que potser no gaudeix de tanta tradició a Catalunya com el vi, els últims dos segles han vist la creació de grans indústries cerveseres catalanes, i, en les darreres dècades, han aparegut una gran quantitat de petits productors de cervesa artesana de gran qualitat.

 

Sia com sia, hi ha tanta divergència d’opinions pel que fa a ambdues begudes que totes dues mereixen bé la seva bona fama. Ja heu triat quina preferiu?

 

Article publicat al número 46 de D'estil. 

Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top