0 items
El meu compte

Cerveses Moritz, del tanc a la gola - El plaer de beure cervesa en una antiga fàbrica cervesera

L’antiga Fàbrica Moritz, seu de l’emblemàtica empresa cervesera des de 1856, és avui un espai rehabilitat que acull gastronomia, cultura i oci. La Cerveseria, que és el plat fort de la planta baixa de l’edifici, ofereix la possibilitat de compartir l’experiència de la fabricació i la degustació de cervesa in situ, com mai s’ha pogut fer abans a Barcelona.

Situada a peu de carrer, a la planta baixa de l’antic edifici de la Fàbrica Moritz Barcelona, rere una façana de jocs de miralls, ha obert recentment les seves portes la Cerveseria Moritz. Formant part d’un immens projecte de rehabilitació i disseny del gran Jean Nouvel –premi Pritzker 2008 i creador d’edificis tan espectaculars com la Torre Agbar de Barcelona, la Fundació Cartier de Paris o el Louvre d’Abu Dhabi–, és un espai de referència avantguardista que ha estat capaç de lligar a la perfecció tradició i modernitat. 

Configurat sota el concepte de cerveseria contemporània, el local s’inspira en els centres cervesers francesos, alemanys i nord-americans. Hi aporten també el seu granet de sorra les cerveseries gallegues, andaluses i madrilenyes, però sobre la base d’un substrat català i barceloní que harmonitza el conjunt, perquè, de fet, la ciutat comtal és el bressol de les primeres grans cerveseries dels segles XIX i XX de l’Estat espanyol. Sense anar més lluny, la mateixa Moritz fou la primera fàbrica de cervesa que es fundà a Espanya de la mà d’un jove immigrant alsacià que responia al nom de Louis Moritz. L’empresa va ressorgir de les seves cendres l’any 2004 després de 26 anys d’interrupció i ara reapareix totalment reformada disposada a menjar-se el món els 365 dies de l’any de les 6 del matí a les 2 de la matinada.

 

“Amb el propòsit de desvetllar la bellesa de l’arquitectura industrial de la Barcelona del segle XIX, l’interior de la Cerveseria Moritz és fet d’obra vista i compta amb grans vidrieres transparents que fan possible prendre’s una cervesa fresca tot contemplant els tancs de fermentació que la produeixen, sense barreres, directament”

 

Amb el propòsit de desvetllar la bellesa de l’arquitectura industrial de la Barcelona del segle XIX, l’interior de la Cerveseria Moritz és fet d’obra vista i compta amb grans vidrieres transparents que fan possible prendre’s una cervesa fresca tot contemplant els tancs de fermentació que la produeixen, sense barreres, directament. Són cinc grans dipòsits d’acer amb una capacitat total de 10.000 litres, els quals, en un període de tres setmanes, passen de most cerveser a convertir-se en Moritz fresca. És l’espectacle que ofereix la primera microcerveseria industrial d’Espanya, una de les més grans que existeixen (la més gran, això sí, del sud d’Europa), que està preparada per produir 6000 hl anuals.

El projecte conserva importants vestigis de l’antiga fàbrica, com tancs de formigó armat dels anys 20, passadissos de treball o bodegues amb volta úniques a Barcelona, així com el terra, que està decorat amb vells mosaics i recobert de resina transparent per crear un efecte visual espectacular. A les parets, imatges icòniques de la marca evoquen la seva historia i creen un joc de llums de càlids colors. I al fons d’aquest gran espai industrial reformat, buscant el contrast entre allò urbà i allò més natural, creix un jardí vertical dissenyat per Patrick Blanc que substitueix un antic mur de formigó i permet un moment de repòs “campestre” en plena ciutat.

 

“Es tracta de la primera microcerveseria industrial d’Espanya, una de les més grans que existeixen (la més gran, això sí, del sud d’Europa), que està preparada per produir 6000 hl anuals”

 

Cervesa i molt més

Tot i que l’estrella de la Cerveseria Moritz és la cervesa de la casa –òbviament–, la proposta gastronòmica del local va molt més enllà. També presenta una elaborada carta de plats amb arrels catalanes fent doblet amb plats típics alsacians i d’altres amb influències internacionals que es poden tastar a taula o a la barra d’estany més llarga de tot Barcelona, de 26 metres. Les receptes, elaborades pel xef Jordi Vilà, són senzilles però pensades; els productes emparats, de proximitat, i la manipulació, mínima: peix lleugerament fregit a l’andalusa, marisc fred a la gallega, cassoletes i pinxos ibèrics, salsitxes alemanyes, panninis italians, cocottes a la francesa i, molt especialment, receptes alsacianes inèdites a Barcelona, com la tarte flambeé i la flammkuchen. No s’obliden tampoc d’una barra d’amanides: el salad bar gourmande. En tot plegat, la cervesa fa de potent nexe entre els ingredients de l’oferta que es proposa.
 

Cervesa fresca sense pasteuritzar

La microcerveseria de la Fàbrica Moritz Barcelona produeix diàriament dues coccions diàries de 20 hl de cervesa fresca sense pasteuritzar en diverses versions, que inclouen la Moritz pilsen; la Moritz Epidor –una strong lager– i altres versions molt més especials i d’edició limitada que apareixen i desapareixen de la carta en funció de la temporada. És el cas, per exemple, de la Moritz pilsen sense filtrar, una cervesa amb llevats en suspensió que maximitza la potenciació dels components aromàtics de la cervesa fresca.

En tots els casos, la fórmula i la recepta per l’elaboració de la Moritz és sense enzims ni additius, només amb llúpol, malta, llevat i aigua, una aigua que, per cert, es transporta regularment des del Montseny i s’emmagatzema en uns tancs d’acer inoxidable ubicats a la mateixa fàbrica.
 

De fàbrica de cervesa a espai multifuncional

A banda de la Cerveseria i la microcerveseria, les tres plantes de l’antiga Fàbrica Moritz, situada al número 39 de la Ronda Sant Antoni, s’han convertit en 4500 m2 al servei de la gastronomia, la cultura, la moda, l’arquitectura, l’oci i molt més. De mica en mica es van obrint els diferents espais del complex, que compta també amb dos restaurants; un Bar à Vins, on es pot consumir vi al pes, escollint entre prop de 400 referències catalanes i d’arreu del món; una botiga d’articles de merchandising vinculats a la galàxia de significats de Moritz que ofereix pans d’alta qualitat elaborats al moment i cervesa fresca per consumir a casa; un espai museístic; una aula gastronòmica, i diverses sales polivalents preparades per acollir tant activitats pròpies de la marca com activitats que es desenvolupen a la ciutat. És el que han anomenat Sala 39, i està ubicada al soterrani de l’edifici, on descansaven els antics cellers de fermentació des del segle XIX.

 

Article publicat al número 21 de D'estil.

Situació
data-picto="/FitxersWeb/67923/point-mapa.png" >
Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top