0 items
El meu compte

Com si fos el d’un hotel de categoria superior...

 

Existeix alguna sensació millor que estirar-se en un llit ben fet, amb els llençols frescos i ben plegats? T’ensenyem com fer el llit perfecte!

Després d’un dia cansat, no hi ha res millor que arribar a casa i estirar-se en un llit “de manual”: amb els llençols ben plegats, frescos i que desprenguin bona olor. És una sensació immillorable! Per això volem donar-te les claus per fer que el teu llit sigui com el d’un hotel. Aquí van!

 • El matalàs, amb funda o topper. Escull el millor matalàs per a tu, ja sigui de motlles, motlles ensacades o làtex. Això sí: cobreix-lo amb una bona funda o amb un topper per protegir-lo de les taques i la pols i augmentar el seu confort i estabilitat.
 • Matalassos a l’aire! És molt important airejar el matalàs de tant en tant: donar-li la volta, sacsejar-lo i deixar que respiri. Si fa mala olor, pots usar un esprai neutralitzador d’olors o tirar-hi bicarbonat de sodi i aspirar-lo. Ah! I obre les finestres perquè el llit respiri i s’aporti la dosis diària de frescor a l’habitació.
 • Tingues a punt un bon joc de llençols. Sempre són preferibles, és clar, els llençols nous, però, el que és bàsic és tenir en compte la qualitat dels materials amb què estan elaborats. Sempre, sempre, cal optar per teixits amb fibres naturals, com el cotó o el lli. Els hotels solen usar el luxós cotó egipci, que aporta confort, suavitat i durabilitat.
 • Blanc? Sí. Sens dubte, és la millor opció si el que busques és aconseguir un llit impecable. És un clàssic d’entre els clàssics, sinònim de netedat, sobrietat i elegància.
 • Que la planxa no t’espanti! Aquesta és una qüestió imprescindible per oferir el màxim confort, sí o sí, i existeixen molts trucs per fer-ho bé. Els hotels, per exemple, opten per planxar els llençols quan estan humits per aconseguir un acabat perfecte. A la llar, però, aquesta tècnica pot resultar complicada. L’opció més fàcil és humidificar les arrugues amb gotetes d’aigua i planxar els llençols tot seguit. O encara millor: un cop planxats i col·locats, polvoritzar-los amb aigua i unes gotes de fragància i passar-hi la mà suaument pel damunt.
 • Nòrdic de plomes o sintètic? Depèn; si és de plomes d’oca, aconseguiràs una sensació d’esponjositat irrepetible, però, si ets al·lèrgic/a, no resulta gens recomanable, i n’hi ha de sintètics de bona qualitat.
 • Els coixins, que no faltin! El quadrants són perfectes per llegir; col·loca’ls en últim terme, sota els coixins. Al davant, encara n’hi pots posar més de decoratius.
 • Si vols, vànoves i mantes, també. Col·locades als peus del llit, de costat a costat, doblades o enrotllades, aporten un toc final més que confortable.
 • Com un sandvitx. Vestir bé un llit, requereix parar atenció a les capes: llençol de baix, llençol superior, nòrdic i cobrellit.

 

 

Els imprescindibles

Si us plau, els llençols han de ser de la mida i del matalàs i els coixins i del mateix joc.

El més ideal és que el nòrdic arribi just a terra, sense que quedi curt ni arrossegui per terra.

 

“The hospital corner”, els plecs perfectes

Aquesta tècnica (la cantonada hospitalària) és el secret més important a l’hora de fer bé el llit:

 • Amb el llençol de sobre estirat arran de terra, situa’t als peus del llit i agafa el llençol a uns 40 centímetres de la punta.
 • Posa un dit a la cantonada superior, elevant el llençol amb l’altra mà.
 • Col·loca el costat sobrant del llençol a sota del matalàs.
 • Manté el costat aixecat i porta el llençol per davant del plec que has fet.
 • Posa la resta del llençol per dins del matalàs.
 • Repeteix el procés a l’altre costat.


 

Pas a pas, capa a capa

 1. Assegura’t que la funda del matalàs no tingui arrugues.
 2. Estira el llençol de baix pels quatre costats.
 3. Desplega el llençol de sobre, ajustant-lo perquè quedi repartit per tots els costats. A la part de la capçalera, estira’l perquè sobrin tres pams respecte el matalàs.
 4. Estira bé la funda nòrdica.
 5. Acaba disposant una vànova o manta als peus.
 6. Corona el llit amb els coixins, per aquest ordre: quadrants, coixins i coixins decoratius.

Parlem de cotons

Comprar uns bons llençols es pot convertir en un autèntic mal de cap si no saps de què et parlen. Quan parlem de qualitats de llençols, el cotó és el rei, però, quin tipus de cotó és millor? La clau no és només fixar-se en els fils que composen el teixit, sinó també en el nombre.

D’entrada, el cotó de fibra curta és el conegut com a cotó indi; el de fibra mitjana, americà, i, finalment, el de fibra llarga, egipci. Aquest darrer permet entrellaçar els fils millor donant com a resultat uns llençols fins, resistents i suaus, que no fan borró i que resisteixen molt millor les rentades. Són, en definitiva, llençols de llarga durada de qualitat màxima.

Quant al nombre de fils, és la quantitat de fils verticals sumats a la quantitat de fils horitzontals que s’entrecreuen en el teixit. En uns llençols estàndard, solen ser de 120 per polsada. A partir de 400, es poden considerar llençols d’alta qualitat, però n’hi pot haver de fins a 1.000 o més. És molt senzill: a més fils, més densitat del teixit i, per tant, més confortabilitat, més qualitat.

Percala, setí...?

Independentment del tipus de tela –cotó, polièster, etc.–, existeixen diferents tipus de teixit; o sigui, la manera com es teixeix el fil. Els més coneguts que són la percala i el setí. En el primer, s'entrecreua un fil a l'ample i un fil al llarg, i així successivament, aconseguint un teixit d’un tacte natural d'estructura regular. En canvi, per fabricar setí, s'entrecreuen quatre fils a l'ample i un fil al llarg, i així successivament, de manera que el teixit resultant destaca per la seva aparença suau i per la seva extrema brillantor. Aquests llençols són especialment luxosos i fàcils de planxar. Sens dubte, els millors llençols de setí són els de cotó egipci.

 

Article publicat al número 54 de D'estil.

Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top