0 items
El meu compte

Digues-me com tens la nevera... i et diré com t’alimentes

 

La nevera, l’armari on desar els aliments al primer forat buit que troben per alguns, l’escenari d’una competició personal d’imants per altres, un electrodomèstic d’organització impossible per tothom. O no... Saps com organitzar aquest clàssic de la supervivència domèstica? Et donem un cop de mà.

 

Sensació de poc espai, aliments caducats, toxiinfeccions alimentàries provinents de la contaminació creuada… Una nevera ordenada no és només una qüestió d’estètica; de fet, és molt important que els aliments que s’han de refrigerar estiguin ben organitzats, perquè això garanteix la seva correcta conservació, endarrereix el desenvolupament de microorganismes i permet evitar una gran quantitat de malalties. 

 

Cada aliment al seu lloc
 

Quina és la manera adequada d’emmagatzemar els aliments al frigorífic per rendibilitzar la funcionalitat d’aquest electrodomèstic al cent per cent? Anem a pams.
 

La part superior. Acostuma a tenir 4 o 5ºC i, per tant, és ideal per als aliments que no necessiten una refrigeració excessiva, com els dolços, els làctics, els ous, o aquells en l’etiqueta dels quals llegim “Un cop obert, conserveu-ho en fred”.
 

La part central. És la més adequada per guardar els menjars cuinats i els embotits.
 

La part inferior. És la zona més freda de la nevera i, doncs, la més indicada per als productes que es fan malbé amb més facilitat, com són la carn i el peix. Cal recordar que aquest tipus d'aliments no es poden tenir gaire temps dins la nevera, i que la millor manera de guardar-los és ben tancats en recipients (de vidre, si pot ser) separats per evitar contaminacions creuades entre ells o el degoteig de sucs.
 

Els calaixos. La temperatura dels calaixos és l’òptima per als productes d’origen vegetal, les fruites i verdures, que requereixen fred per conservar-se millor. Tot i així, cal tenir en compte que no totes necessiten refrigeració; fins i tot algunes es deterioren més fàcilment amb el fred.
 

La porta. Es tracta d’un espai que s’obre constantment i, per tant, que conserva menys el fred (10-15ºC), de manera que s’hi col·loquen els aliments que, tot i necessitar refrigeració, amb aquesta temperatura ja es guarden bé. Per exemple: les salses (maioneses, vinagretes, de soja…), les begudes, la mantega o les melmelades. Els ous també hi solen tenir el seu propi lloc.
 

El congelador. Es recomana que mantingui una temperatura de -16ºC a -18ºC, i que els aliments que s’hi emmagatzemen no es guardin en envasos de cartró per tal de facilitar la congelació i la lliure circulació de l’aire.

 

“És molt important que els aliments que s’han de refrigerar estiguin ben organitzats, perquè això garanteix la seva correcta conservació, endarrereix el desenvolupament de microorganismes i permet evitar una gran quantitat de malalties”

 

Els aliments que no volen nevera
 

Moltes vegades, solem col·locar a la nevera alguns productes que no han de posar-s’hi, perquè en lloc de potenciar les seves propietats, les empitjoren. És el cas, per exemple de:
 

- La xocolata. Hi ha una tendència generalitzada a creure que la xocolata s’ha de conversar a la nevera perquè, si no, es fon, però la realitat és que el fred provoca que li aparegui una capa de color blanc i que la seva textura canviï desagradablement.

- Les cebes. La humitat provoca l'aparició de florit.

- Els alls. Només es poden guardar a la nevera si es troben trossejats i, aleshores, cal guardar-los degudament en un recipient hermètic.

- Les patates. El fred augmenta la quantitat de sucre que contenen i les converteix en un producte arenós.

- Els tomàquets. És millor conservar-los a temperatura ambient, perquè el fred danya les seves membranes.

- Els plàtans, la pinya o les fruites tropicals. Les baixes temperatures inactiven els enzims responsables de la seva maduració.

- El cafè. A la nevera, perd el gust i pot adquirir l’olor d'altres aliments.

- El pa. A baixa temperatura, envelleix més ràpid i perd el seu sabor. Es recomana guardar-lo en un lloc fresc i sec, o bé tallar-lo en llesques i posar-lo al congelador.

- La mel. En contacte amb el fred, es cristal·litza i modifica la seva textura.

- L’oli d'oliva. A la nevera, es condensa, s’endureix i perd el seu sabor.

 


 

10 consells bàsics per tenir una nevera saludable

Si vols acabar de treure-li tot el partit a la teva nevera, segueix aquestes pautes clau.

1. No sobrecarreguis el frigorífic. Si la nevera es troba massa plena, no hi haurà espai entre els aliments, l’aire no circularà correctament i la temperatura serà desigual. 

2. El congelador, com menys ple, millor. D’aquesta manera, necessitarà menys energia i el fred arribarà millor.

3. Durant l’estiu, abaixa uns graus la temperatura.

4. Col·loca els aliments nous darrere els vells. Així es consumirà tot en ordre i evitaràs oblidar-te algun aliment amb data de caducitat propera.

5. No introdueixis menjar calent al frigorífic. Això suposarà una pujada ràpida de la temperatura i, en conseqüència, augmentarà el risc de contaminació. Si necessites refredar alguna cosa ràpidament, pots posar-la al bany maria amb aigua freda.

6. Tapa hermèticament els productes que guardes a la nevera. El més pràctic és cobrir-los amb film transparent o carmanyoles adequades, així evitaràs que perdin sabor i frescor.

7. Penja les bosses en clips de papereria. És un bon truc perquè quedin tancades i l’espai de les lleixes, lliure.

8. Guarda les herbes aromàtiques en flascons tapats en lloc de bosses. Així, les fulles es mantindran més fresques. 

9. Posa organitzadors per a oficina dins el congelador i digues adéu al caos!

10. Renta la nevera amb una solució casolana natural de llimona i romaní. Les lleixes quedaran netes i amb una aroma agradable.

                 

 


 

Il·lustració: Albert Torres.

Article publicat al número 39 de D'estil.

Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top