0 items
El meu compte

Com tocar el cel

L’observatori astronòmic més gran de Girona ja és una realitat, i s’ha posat en marxa a Albanyà (Alt Empordà).

Si us agrada (o us agradaria) observar les estrelles i els planetes, o simplement gaudir de la bellesa i la tranquil·litat que transmet el cel nocturn, esteu d’enhorabona. Des de l’1 de juliol de 2017, teniu l’oportunitat de fer-ho al nou Observatori Astronòmic Albanyà, que, situat al mateix recinte que el càmping Bassegoda Park, disposa d’un equipament astronòmic d’última generació i del telescopi més gran de les comarques gironines. Les seves avançades instal·lacions, completament automatitzades, fan possible des de la divulgació de l’astronomia per a un públic no iniciat fins a la investigació científica per als astrònoms professionals.

La seva construcció es va iniciar l’abril del 2017, després de molts mesos de disseny i planificació, i, per fer-lo realitat, s’han utilitzat materials i equipaments d’arreu del món; fins i tot, alguns dels seus filtres i components han estat construïts per empreses que col·laboren regularment amb la NASA.

 

“L’Observatori Astronòmic Albanyà disposa d’un equipament astronòmic d’última generació i del telescopi més gran de les comarques gironines”

 

Uns batejos per al·lucinar

Presidit pel prestigiós astrofotògraf Juan Carlos Casado, l’Observatori Astronòmic Albanyà ofereix la possibilitat de viure unes experiències excepcionals, com ara una visita VIP a les instal·lacions, una activitat en homenatge a l’astrònom francès Charles Messier (1730-1817) per descobrir i identificar objectes del cel profund o diferents batejos astronòmics: per veure el Sol, observar la cromosfera i la fotosfera solar amb filtres especials o descobrir les taques solars i les flamarades, entre d’altres; per veure els planetes, descobrint els anells de Saturn, les llunes de Júpiter, les fases de Venus i els casquets de gel polar de Mart; per meravellar-se amb la Via Làctia i copsar espectaculars nebuloses planetàries i estrelles de tots colors; per presenciar Perseids, amb les famoses Llàgrimes de Sant Llorenç; per enamorar-se de la Lluna en tota el seva esplendor i veure els craters i mars que la formen; per arribar a algunes galàxies situades a milions d’anys llum, o per gaudir dels Gemínids, la pluja de meteorits més important.

 

“Ofereix la possibilitat de viure unes experiències excepcionals, com ara una visita VIP a les instal·lacions, una activitat en homenatge a l’astrònom francès Charles Messier per descobrir i identificar objectes del cel profund o diferents batejos astronòmics”

 

Albanyà: un dels millors cels nocturns del món

No és casualitat que s’hagi escollit Albanyà per instal·lar-hi un observatori, perquè aquesta petita població de menys de 150 habitants pot presumir de tenir un dels millors cels foscos, no només de l’Estat espanyol, sinó de l’Europa occidental. No per menys ha rebut el segell de qualitat de cel fosc de la International Dark Sky Association (IDA), una prestigiosa organització nord-americana, fundada el 1988 per astrònoms de tot el món, que es dedica a la protecció del cel nocturn per a les generacions presents i futures. Aquest reconeixement converteix Albanyà en el primer parc internacional de cel fosc d’Espanya, i certifica que “posseeix un cel estrellat excepcional, i que està especialment protegit pel seu patrimoni científic, natural, educatiu, cultural i/o públic”.

 

“Albanyà pot presumir de tenir un dels millors cels foscos, no només de l’Estat espanyol, sinó de l’Europa occidental. No per menys ha rebut el segell de qualitat de cel fosc de la International Dark Sky Association (IDA)”

 

L’esmentada distinció s’afegeix a l’aconseguida anteriorment pel càmping Bassegoda Park, que l’any 2015 es va convertir en el primer campament de la península Ibèrica –i en un dels primers de tot el món– acreditat per la Fundació Starlight, la qual certifica els espais que tenen una excel·lent qualitat de cel i que representen un exemple de protecció i conservació, ja que organitzen activitats adreçades a promoure el coneixement del cel estrellat com a part de la natura i a experimentar un turisme sostenible, respectuós amb el medi ambient i proteccionista amb el cel nocturn.

 


Colònies escolars, també

El nou Observatori Astronòmic Albanyà i el càmping Bassegoda Park organitzen conjuntament unes colònies per a estudiants de primària i de secundària. Durant tres dies, els alumnes poden portar a terme diferents activitats, com observar el cel estrellat amb telescopi, reproduir un eclipsi, fer una maqueta a escala del sistema solar, construir un rellotge nocturn o recrear una constel·lació en 3D, entre moltes altres propostes.


 

Article publicat al número 42 de D'estil.

Situació
data-picto="/FitxersWeb/67923/point-experiencies.png" >
Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top