0 items
El meu compte

Comencem el viatge?

Aquella persona encarregada de transportar-ne d’altres té un ofici que es remunta als temps de la prehistòria. Un cop les societats humanes es van establir i deixar de ser nòmades, el fet de viatjar entre diversos punts, ja fóra per comerciar, negociar, emigrar..., era necessari; calia que una persona conduís el vehicle de transport: cavalls, carros o barques.

Prova d’això era Caront, l’antic barquer de la mitologia grega, que transportava les ànimes a través del riu que donava accés a l’Hades, l’infern hel·lè. Per això, els cossos dels enterrats a Grècia portaven amb ells una moneda, per poder pagar-se el viatge o caure en els llimbs. Perquè aquesta és important: ha estat sempre un ofici que s’ha hagut de pagar i amb el qual el transportista s’ha guanyat el pa. Des dels primers conductors de carros fins a l’actualitat, la importància d’aquest transport ha estat sempre fora de tot dubte.

 

L’especialització

Mil·lennis després de la seva invenció per pura necessitat, l’ofici s’ha anat dividint i especialitzant. La primera divisió va ser entre transport de persones, animals o objectes. I, moltes vegades, el mateix transportat era qui agafava el carro per les regnes, amb totes les seves pertinences, si calia. Com a molt, un veí, parent o amic hi col·laborava. Això dels camions de les mudances és un invent recent!

També els transportistes de persones han anat dividint la seva tasca. Els més afortunats, podien acabar treballant per a algú amb possibles a qui transportaven a tot arreu. D’aquí en deriva la feina de xofer, conductor privat. La resta, es llogaven a qui volgués pagar els honoraris del viatge. D’aquí en deriven els actuals taxistes, conductors d’autobús/autocar, pilots d’aviació...

 

“Mil·lennis després de la seva invenció per pura necessitat, l’ofici s’ha anat dividint i especialitzant. La primera divisió va ser entre transport de persones, animals o objectes”

 

Les novetats d’avui

Hi ha nous fronts oberts en el món del transport. D’una banda, les plataformes gratuïtes o que es troben en la fina línia de la polèmica davant dels taxistes, com Uber o Cabify; i, de l’altra, les noves tecnologies, que permeten, d’una banda, un servei molt més precís i acurat (ara ja no cal que el taxista se sàpiga de memòria tota la ciutat;, ja fa servir el GPS!); i, d’altra banda, la seva fàcil localització i valoració, com a servei que són, en apps i a través d’internet. És molt important prestar un bon servei!

 

“Les noves tecnologies permeten, d’una banda, un servei molt més precís i acurat (ara ja no cal que el taxista se sàpiga de memòria tota la ciutat!); i, d’altra banda, la fàcil localització i valoració com a servei”

 

En relació a això, el taxista/transportista ha de tractar diàriament amb desenes de persones. Es troba tan exposat a tractar el públic com algú que despatxa darrere d’un taulell, i ha de saber-les totes per tractar bé els seus clients, saber nedar i guardar la roba, oferir bona conversa si és necessari, ser diligent, amable i saber quedar bé...

Certament, però, la impremta va conviure molts anys amb els manuscrits, i eren molts els que creien que aquesta darrera pràctica no s’havia d’abandonar mai, perquè mantenia les mans ocupades, permetia conèixer les sagrades escriptures i permetria conservar durant més temps la lletra; quelcom semblant al que està succeint actualment amb el llibre de paper i l’e-book.

Tot i els fronts oberts que dèiem, la necessitat de transportar-se (mentre no s’inventi la teleportació!) és i serà sempre bàsica per a l’ésser humà. Mentre hi hagi persones i mobilitat, hi haurà gent que els haurà de portar, amunt i avall. Aquest és un ofici de sempre, però també de futur!

“El taxista/transportista ha de tractar diàriament amb desenes de persones. Es troba tan exposat a tractar el públic com algú que despatxa darrere d’un taulell”

Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top