0 items
El meu compte

Compostatge fet a casa

 

El 35% de les deixalles que generem a casa són fàcilment reciclables. Les restes orgàniques de la cuina i del jardí es poden transformar en adob natural per a les plantes amb l’ajuda d’un senzill compostador. Darrerament, les campanyes de compostatge casolà estan a l’alça, perquè, a més de suposar un gran estalvi en l’economia domèstica, contribueixen a la cura del medi ambient. Fins i tot, gràcies a la seva aplicació, alguns municipis han reduït les taxes d’escombraries.

 

El compostatge és un procés natural de descomposició de la matèria orgànica fet per microorganismes –pels anomenats descomponedors: bacteris i fongs– i per petits animals que dóna com a resultat compost, un bon adob natural semblant a la terra vegetal. En aquesta mateixa línia, el compostatge casolà ofereix la possibilitat de reciclar els residus produïts a casa i utilitzar-ne el producte final: el compost.
 

La fracció orgànica de la brossa és compostable i consisteix en tot allò que té un origen vegetal o animal, com ara restes de menjar, closques de fruites seques, pinyols, ossos o restes de jardí (fulles seques, fusta, herba, etc.), entre d’altres. En concret, aquesta fracció representa més d’una tercera part en pes de la brossa generada a casa.

 

"El compostatge casolà ofereix la possibilitat de reciclar els residus produïts a casa i utilitzar-ne el producte final: el compost."

 

Estalvia més del que et penses
 

La pràctica del compostatge casolà ja s'havia portat a terme tradicionalment a l'àmbit rural amb els femers. Actualment, la proliferació de jardins a les ciutats incrementa la demanda d'adobs a domicili, i el compostatge casolà dóna resposta a aquesta nova necessitat amb el reciclatge de la fracció orgànica de la brossa. Amb la instal·lació d’un compostador, una família mitjana de Catalunya deixa de produir uns 150 quilos de residus orgànics per persona a l'any, i no tan sols això, sinó que aquesta mesura representa un estalvi en l’economia domèstica més que considerable.
 

Amb l’autocompostatge, a més de reduir significativament la compra de bosses d’escombraries (perquè les restes orgàniques es llancen directament al compostador), s’estalvia en la compra de sacs de terra i, evidentment, d’abonaments, ja que el compost substitueix parcialment el substrat dels testos i serveix per regenerar-ne la terra. I, pel que fa a l’abonament, per cada 100 quilos de restes orgàniques composades, se n’obtenen 56 de compost. Tot això sense tenir en compte que les plantes cultivades amb compost són més sanes i pateixen menys malalties, i que el compost afavoreix la retenció d’aigua a disposició de les plantes, amb la qual cosa s’estalvia entre el 30% i el 70% d’aigua a l’hora de regar-les.

 

Tothom pot fer compost
 

Hi ha diverses maneres de fer compost, però, bàsicament, es genera apilant els materials que es compostaran. Aquest munt de material és el que s’anomena “pila de compostatge”. A partir d’aquí, les claus per aconseguir un bon compostatge són:
 

  • Que la pila de compostatge estigui en contacte directe amb la terra, per la qual cosa es requereix un terreny o un jardí.
  • Que es respecti una proporció entre matèria orgànica fresca (restes de menjar, fragments vegetals frescos,...) i matèria orgànica seca (restes de poda, palla, serradures,...).
  • Que es mantingui la pila de compostatge airejada, amb un cert grau d'humitat i una temperatura adequada.

 

"Amb la instal·lació d’un compostador, una família mitjana de Catalunya deixa de produir uns 150 quilos de residus orgànics per persona a l'any, i no tan sols això, sinó que aquesta mesura representa un estalvi en l’economia domèstica més que considerable."

 

Una altra opció: el vermicompostatge
 

Una variant del compostatge és el vermicompostatge. En aquest cas, la transformació no es deu als microorganismes, sinó als cucs que es mengen la matèria orgànica i la descomponen als seus intestins. Aquests cucs se solen guardar en vermicompostadors i sota uns requeriments més específics, però, a canvi, es poden tenir en balcons i pisos sense necessitat de disposar d’un terreny.
 

Així doncs, no valen excuses. Animeu-vos a introduir-vos dins del món del compostatge casolà i així contribuireu al reciclatge dels residus que generem i, a més, fertilitzareu les vostres plantes o el jardí amb el compost generat. Una bona gestió en origen de les escombraries que generem és la millor manera de contribuir individualment a la problemàtica mediambiental en la què estem immersos.

 

Text: Montse Pascual

Article publicat al número 20 de D'estil. 

Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top