0 items
El meu compte

Comunica't (per escrit)

 

La comunicació escrita, que tant s’ha perdut amb l’aparició de les noves tecnologies, en especial amb Internet, encara resulta un requisit imprescindible com a acte protocol·lari en el cas d’invitacions a actes o per realitzar obsequis. Però, què cal fer en cada moment?

 

Existeixen tres tipus de comunicació escrita freqüents:
 

La targeta
 

Aquest és un mitjà distant, perquè no ofereix la possibilitat d’escriure pràcticament res, però té diverses utilitats, depenent del context:
 

  • Quan fem una visita, li podem lliurar una targeta amb les nostres dades personals a la persona que ens atén per anunciar-nos a la persona que ens ha de rebre.
  • Quan rebem un enviament, podem remetre una targeta per confirmar-ne la recepció o per agrair el detall.
  • Quan realitzem un enviament, ja sigui de documents o obsequis, hem d’adjuntar una targeta per anunciar-nos com a emissors.Quan volem manifestar algun tipus de desig a una altra persona: de felicitació, de condol o d’oferiments, entre d’altres, la targeta és la nostra millor aliada.

 

La tarja
 

L’ús de la tarja és freqüent en el cas d’invitacions a actes socials, ja siguin reunions, recepcions o àpats familiars. Ara bé, aquest és un element que requereix l’anunci d’esdeveniments de certa entitat, ja que, si no, resulta excessiu. Inclou, en primer lloc, les dades dels amfitrions a l’acte; a continuació, el text d’explicació de l’esdeveniment, i, per últim, la data d’emissió del document, la forma de vestir requerida i, si s’escau, la petició de contestar amb les lletres: S.R.C. En alguns casos, la tarja durà també, a la capçalera, símbols heràldics.

 

"L’ús de la tarja requereix l’anunci d’esdeveniments de certa entitat, ja que, si no, resulta excessiu."

 

La carta
 

La carta és el mitjà de comunicació més explícit, perquè admet més extensió textual i també pot incloure els signes anomenats anteriorment. Pot ser manuscrita o escrita amb l’ordinador, encara que el primer cas resulta més personal, i pot tenir diverses finalitats: de felicitació o de condol, de presentació d’una persona a una altra (en aquest cas, es pot lliurar en mà o remetre’s per correu), de sol·licitud d’audiència o per ser rebut, de comiat (ja sigui per abandonar un lloc de treball o per mudar-se a viure a una altra localitat), d’invitació a un acte o de sol·licitud d’una gestió.

 

En qualsevol cas, existeixen aquestes tres opcions de comunicació escrita protocol·lària, que haurem d’escollir correctament perquè s’adaptin de forma adequada al context en què ens trobem.

 

 

Article publicat al número 9 de D'estil.

 

Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top