0 items
El meu compte

Avui vaig a un concert de clàssica. Què faig?

 

Coneixeu les pautes de comportament bàsiques per assistir com a espectadors a un concert de música clàssica? Si és a l’aire lliure, les normes són més laxes.

 

Els concerts de música clàssica eren, antigament, una de les activitats culturals i d’oci més representatives de l’alta burgesia. El sistema estamental d’organització social que va regir Europa fins a la Revolució Francesa va propiciar que el desenvolupament de la cultura estigués directament vinculat a les grans riqueses. Per això, només les persones de classe alta podien gaudir d’activitats d’aquestes característiques. Els qui es permetien el luxe d’assistir al concerts de música clàssica ho feien d’una forma ostentosa i amb una gran sofisticació quant a les formes.

 

“Per regla general, no es permet l’entrada a teatres i auditoris un cop s’ha iniciat l’espectacle”

 

El pas del temps ha comportat la desaparició dels estaments, tot i que avui en dia encara es conserven diferències socials en funció de la riquesa econòmica. També han variat els protocols d’assistència als concerts de música clàssica, que s’han relaxat molt, no només pel que fa a la forma de vestir, sinó també pel que fa al comportament.
 

I és que cal tenir en compte que assistir a un concert d’aquestes característiques no té res a veure amb fer-ho a qualsevol altre esdeveniment, ja que les normes que s’han de seguir són similars a les d’una cerimònia.
 

A continuació, us expliquem les regles bàsiques que heu de conèixer per saber com us heu de comportar si teniu l’oportunitat d’assistir a un concert de música clàssica en un recinte tancat. Atents/es!
 

 • Sigueu puntuals. Un concert és un acte programat que no s’ha d’interrompre. Per regla general, no es permet l’entrada a teatres i auditoris un cop s’ha iniciat l’espectacle. En aquest cas, cal esperar que hi hagi una pausa per poder accedir a la localitat corresponent.
 • Accediu amb temps al pati de butaques. Quan s’arriba al teatre o a l’auditori, no s’ha de romandre gaire temps al hall ni als passadissos. Per evitar massificacions, quan sona el timbre que avisa de l’inici del concert, és millor ocupar el lloc el més aviat possible. El més correcte seria fer-ho un quart d’hora abans de l’inici de l’espectacle.
 • Quan s’apaguin els llums, silenci. Es pot conversar amb els companys de seient fins al moment en què s’apaguin o s’abaixi la intensitat dels llums de la sala. Aquest és el senyal que indica que el concert és a punt de començar. A partir d’aleshores fins al final, cal mantenir-se en silenci.
 • Eviteu fer sorolls. Elimineu qualsevol vici que generi sorolls incòmodes, com ara remenar el programa de mà, mastegar xiclet o desembolicar caramels durant l’acte. Per descomptat, durant el concert no es pot menjar ni beure.
 • No us mogueu del vostre lloc. Excepte en casos de gran necessitat, heu de mantenir-vos a la vostra localitat sense moure-us gaire ni molestar els companys. Aixecar-se a la meitat d’un concert genera incomoditat, no només als assistents, sinó també als músics, i es considera una falta de respecte.

 

“Només s’ha d’aplaudir quan acabi cadascuna de les peces musicals interpretades, perquè no es pot interrompre la seva representació”

 

 • Davant una adversitat, abandoneu la sala amb cura. Si patiu un atac de tos, esternuts o un incident similar, és recomanable que abandoneu la sala per anar al hall o al bany a prendre-us un caramel o a beure un got d’aigua que us ajudi a calmar la irritació de la gola.
 • Aplaudiu només quan toca. Només s’ha d’aplaudir quan acabi cadascuna de les peces musicals interpretades, perquè no es pot interrompre la seva representació.
 • Victoregeu, no xiuleu. Si bé està permès cridar “Bravo!”, no és correcte xiular els músics, perquè es considera una mostra de descontentament.
 • Si es fan bisos, silenci de nou. Si, quan s’acaba el concert, l’ovació és molt prolongada, és possible que el director surti a l’escenari diverses vegades per saludar. Si continua l’ovació, possiblement faci un bis; és a dir, possiblement repeteixi una peça o n’executi una de nova. Si comença a tocar de nou, s’ha de deixar d’aplaudir i restar en silenci.
 • Abandoneu el pati de butaques en ordre. Els primers a sortir del recinte han de ser els que estan situats més a prop dels extrems.
 • No entorpiu la sortida. No us quedeu parlant amb amics o coneguts als passadissos o al hall. Cal facilitar la sortida dels assistents al concert.
 • Aneu sense presses. Tant l’arribada com la sortida del teatre o auditori ha de ser silenciosa, ordenada i tranquil·la. Penseu que hi aneu a gaudir i a passar una bona estona, no a estar pendents del rellotge.

 


A l’aire lliure és diferent

I què passa si assistiu a actuacions a l’aire lliure? En aquest cas, les regles varien força, i es permeten certes llicències que no tenen cabuda en concerts en llocs tancats. Algunes són aquestes:

 • S’accepten els looks esportius.
 • En funció del lloc, es pot prendre un petit refrigeri durant el concert.
 • És possible moure’s lliurement (sempre amb discreció), escoltar una sola peça i marxar, o seure a mig concert, per exemple.
 • Es pot parlar en veu baixa, sempre que no es molesti la resta d’assistents.

 

Article publicat al número 42 de D'estil.

Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top