0 items
El meu compte

Cor Àkan: pell de gallina!

 

El Cor Àkan, integrat per persones immigrades en situacions molt precàries, puja als escenaris per demostrar que un altre món és possible. Escoltar-los esdevé una experiència emocionantíssima que et posa al davant d’una dura realitat que cal capgirar.

 

Segons les paraules de la solista Madeleine Mansion, “el cant educa, afina, allibera i dóna força i coratge per suportar les dificultats de la vida. En poques paraules, el cant origina una plenitud física i moral que dóna a la vida tot el seu valor espiritual”. Això és, precisament, el que experimenten els membres del Cor Àkan, una agrupació d’immigrants en situacions especialment difícils que utilitza la música per treballar la llengua del seu país d’acollida, però també –i sobretot– per crear vincles emocionals amb altres persones que estan vivint situacions similars, per sentir-se part d’un grup en un lloc que els resulta estrany, per transformar les intenses emocions viscudes, per reforçar la pròpia autoestima i per millorar la seva capacitat d’organització i superació.
 

El Cor Àkan no és, doncs, un cor com qualsevol altre. Per començar, els rostres dels seus integrants no són els que estem acostumats a veure dalt d’un escenari, i la perfecció musical i expressiva no esdevenen els seus objectius principals, tot i que s’hi acosten. A més, la seva existència està totalment supeditada a la bona voluntat dels qui hi estan implicats i a la possibilitat de cobrir despeses mitjançant aportacions. De fet, aquest grup coral tan particular no seria possible sense l’Associació Àkan, fundada l’octubre de 2003 per ajudar persones immigrades de Girona i Salt a retrobar l’esperança i no tan sols el dret a viure, sinó a ser felices.

 

"Cada divendres, quan acaben les classes de català, arraconen les taules i cadires de l’aula i aquell entorn es converteix en l’espai d’assaig del cor."

 

L’interès i les ganes dels mateixos alumnes de les classes de català que imparteix l’associació els va portar a cantar plegats per millorar en el seu procés d’aprenentatge de la llengua, segurament sense saber tot el que això els acabaria aportant. Cada divendres, a les set de la tarda, quan acaba la docència, arraconen les taules i cadires de l’aula que tenen instal·lada a la Casa de Cultura de Girona i aquell entorn es converteix en l’espai d’assaig del cor. Comencen practicant tècniques vocals bàsiques i, de vegades, algun exercici de respiració i de treball corporal. Després, entren en matèria i, durant una hora, assagen el repertori: cançons eminentment en català, de protesta, emotives i d’esperança que els permeten conèixer tradicions i història, reviure emocions del passat per construir un futur millor, restaurar la confiança i la seguretat en els altres i en ells mateixos i oblidar durant una estona les situacions dificultoses en què es troben.
 

En el transcurs de la seva existència, han participat al cor persones de més de 60 nacionalitats, i actualment compta amb una quarantena de cantants que tenen entre 7 i 80 anys. Tots plegats s’uneixen, amb la Mariona Callís com a directora i l’Albert Genís com a teclista, per transmetre un missatge en positiu que ajuda a conscienciar i a fer reflexionar, que apropa autòctons i immigrants i impulsa un canvi d’actitud cap a aquests darrers. El Cor Àkan és un clar exemple del que és la dignificació de les persones. Gràcies a aquesta eina i mitjançant la música, pot sortir a la llum el millor de la condició humana: la capacitat de superació i d’oferir-se als altres malgrat haver patit –i estar patint– el menyspreu d’alguns. Per això i per la tasca que ha desenvolupat l’associació fins a dia d’avui, Àkan ha rebut el Premi de l’Any 2010 de l’Església Plural, el Premi Institucional Mestres 68 en l’edició de 2012 i, enguany, el Premi a la Normalització Lingüística i Cultural de l’Ateneu d’Acció Cultural.
 

A l’historial del cor hi ha ja multitud de concerts per al record. Han actuat a un munt de festivals de renom i a actes lingüístics, socials i solidaris, i han participat en aplecs corals i festivitats assenyalades. Aquest Nadal, els podreu veure en directe a la plaça Independència, de Girona (22 de desembre, a les 18:30 hores), o al centre comercial Espai Gironès, de Salt (27 de desembre, a les 18:00 hores), entre d’altres.

 

"El Cor Àkan és un clar exemple del que és la dignificació de les persones."

 

Obrint fronts nous per a l’esperança
 

En els darrers temps, el Cor Àkan ha encetat altres projectes paral·lels, com tallers de formació musical oberts a tots els gironins, la creació d’una cançó pròpia o la gravació d’un videoclip que està al caure. De tant en tant, també reben la visita d’alguns cantautors, com Cesk Freixas, Miquel Pujadó o Anna Roig, i darrerament participen en un projecte teatral de la productora La Troca (Migranland), amb Àlex Rigola com a director escènic, dins del Festival Temporada Alta.

 

 

Foto: Anna Roig també ha visitat el Cor Àkan.

Article publicat al número 28 de D'estil.

Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top