0 items
El meu compte

Cromlec de Mas Baleta

L’Stonehenge de l’Empordà

Fins no fa gaire temps, era gairebé una utopia parlar de cromlecs a llocs que no fossin Gran Bretanya, la Bretanya francesa, Portugal, Galícia o Irlanda, però a l’Empordà en tenim un: el cromlec de Mas Baleta, a La Jonquera, una joia arqueològica que transporta i connecta el visitant amb el passat.

 

Comencem pel principi: què és un cromlec? Els cromlecs són construccions megalítiques formades per menhirs (pedres de gran mida fixades a terra en posició vertical) col·locats de tal manera que formen un recinte generalment circular o ovalat. Es tracta de construccions que pertanyen al neolític, període comprès entre el 3500 aC. i el 2000 aC. Poca broma.

El cromlec de Mas Baleta es va alçar entre el 2500 aC. i el 2200 aC., i no va ser fins uns quatre mil anys després que es va descobrir la seva existència sota les terres de l’Empordà. Sens dubte, es tracta d'una troballa insòlita, en ser l'únic conegut en aquestes contrades.

 

“El cromlec de Mas Baleta es va alçar entre el 2500 aC. i el 2200 aC., i no va ser fins uns quatre mil anys després que es va descobrir la seva existència sota les terres de l’Empordà”

 

Un regal inesperat

Corria l'any 1986 quan diversos membres del Geseart (Grup Empordanès de Salvaguarda i Estudi de l'Arquitectura Rural i Tradicional) van descobrir unes possibles restes arqueològiques a l'oest de Mas Baleta i del puig Rosselló, a la part occidental del vessant sud de l’Albera, molt a prop dels límits municipals de Capmany i Cantallops. Va caldre esperar, però, per desenterrar el tresor, i l'any 2004 es va poder encetar el projecte que faria eixir de les entranyes terrestres tot un regal del nostre passat: un conjunt arqueològic format per un recinte rectangular amb un menhir de granit central i diverses peces de ceràmica amb decorats als peus de la construcció. L'excavació va durar fins al 2006, aproximadament, a causa de la complexitat de la recerca.

Gràcies a la investigació, es va poder determinar la zona de Mas Baleta com un indret òptim per a la vida humana en l'època de la construcció. Imaginem-nos, doncs, un espai obert, amb alzinars, pins i estepes, i, al bell mig d'una natura feta per establir-s'hi, aquests monuments funeraris, que actualment estan situats en una propietat privada, Mas Baleta, els propietaris de la qual van accedir de bon grat a la recerca científica des del primer moment; i no tan sols això, sinó que mantenen obertes les portes del recinte a tot aquell visitant encuriosit que vulgui conèixer aquesta joia arquitectònica.

Tot i que certes parts del conjunt monumental s'associen a monuments funeraris, també es considera la possibilitat que poguessin haver tingut una utilitat religiosa o astronòmica. Sembla ser que podria haver estat utilitzat com a calendari solar, ja que, en el solstici d'hivern, el sol, poc abans de la seva posta, entra pel passadís de la construcció i s'alinea amb els menhirs que projecten la seva ombra allargada vers el sector de llevant del recinte.

 

“Tot i que certes parts del conjunt monumental s'associen a monuments funeraris, també es considera la possibilitat que poguessin haver tingut una utilitat religiosa o astronòmica”

 

Un itinerari per descobrir

L'itinerari megalític dels Estanys de La Jonquera és una ruta circular, d'unes dues hores i mitja de durada, perfectament senyalitzada i amb un desnivell de 150 metres. Si us hi endinseu, podreu recórrer el nostre passat més antic tot observant el conjunt megalític de Mas Baleta, constituït per tres dòlmens; un segon conjunt alçat a l’entorn del Mas del Querafumat, que inclou un dolmen i un menhir, i un tercer conjunt, situat a ponent dels estanys, composat per tres dòlmens i dos menhirs. Sens dubte, una bona dosi d’aquests monuments “màgics” nascuts enmig d’espais naturals preciosos que alimenten l’esperit.

Situació
data-picto="/FitxersWeb/67923/point-racons.png" >
Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top