0 items
El meu compte

De la mà d’un greeter

 

Les darreres alternatives de viatge neixen centrades en la voluntat del visitant de viure durant la seva estada com ho faria un vilatà. La fórmula dels greeters és una opció a tenir en compte que està en creixent expansió.

 

Quan es tracta de descobrir un nou racó de món, són moltes les propostes a escollir i, sovint, el fet de descartar determinades opcions per falta de temps o per llunyania pot convertir-se en un malson. Hi ha tantes destinacions “imprescindibles” que acostumem a planificar cada detall dels nostres viatges amb la intenció de veure quantes més coses millor, en lloc de gaudir plenament de cada indret que visitem.
 

Cada vegada són més, però, les persones que cerquen alternatives a l’hora de viatjar. Deixar-se endur per places, carrers i carrerons d’una ciutat desconeguda de la mà d’un amic que coneix els amagatalls més allunyats de les rutes poblades de turistes resulta perfecte. Però el cert és que disposar d’algú conegut a cada racó del món amb prou temps lliure com per guiar-nos per la seva ciutat no sempre és possible. L’alternativa pot ser sol·licitar un greeter o, el que és el mateix, un vilatà que disposa de temps lliure i té ganes de mostrar, de forma desinteressada, l’indret on viu. Aquesta és una fórmula encara poc explotada al nostre país però que està en creixent expansió.

 

“Un greeter és un vilatà que disposa de temps lliure i té ganes de mostrar, de forma desinteressada, l’indret on viu”

 

Des de la dècada de 1990
 

La novaiorquesa Lynn Brooks, a la dècada dels 90, va ser la primera greeter. Ella és la líder d’aquest moviment que ara revifa. Cansada de sentir que la seva era una ciutat perillosa, va decidir oferir-se per mostrar, a qui ho volgués, la Nova York que coneixia. La iniciativa va captivar i, ben aviat, altres van sumar-se a l’aventura fins arribar a formar la Big Apple Greeter. Més de vint anys després, els greeters s’ha estès per mig món. A Bilbao, per exemple, fa més d’un any que compten amb una plataforma de greeters disposats a mostrar, al visitant, el seu barri, els seus restaurants predilectes o les botigues amb més encant de la ciutat.

 

Guia turístic versus greeter
 

Guies i altres professionals del sector del turisme han fet sonar la veu d’alarma denunciant que els greeters són intrusos professionals que els fan una competència deslleial. El cert, però, és que en alguns països, com ara Brussel·les, ambdós perfils coexisteixen sense cap problema. Són conscients que cadascú, des de la seva perspectiva, ofereix al turista una experiència diferent. L’un, guia per la ciutat de forma professional, aportant dades històriques, patrimonials, culturals, artístiques..., i mostrant l’arquitectura i el paisatge del lloc. L’altre, en canvi, ensenya la seva ciutat des del propi punt de vista; compartint els seus racons preferits i la història de la seva vida lligada a aquell lloc. Més que no pas oferir detalls històrics, explica anècdotes personals i no demana res a canvi, però sí que accepta propines.
 

El debat, doncs, està servit, però sempre dependrà de la feina ben feta i de la voluntat de tots que aquestes dues figures puguin conviure amb normalitat sense trepitjar-se ni considerar-se competència l’una de l’altra.

 

“Guies i altres professionals del sector del turisme han fet sonar la veu d’alarma denunciant que els greeters són intrusos professionals que els fan una competència deslleial”

 

Busca el teu greeter
 

N’hi ha prou amb omplir un formulari a través d’Internet amb les dates de visita i les preferències quant a horaris i gustos personals perquè t’assignin un greeter i comenci la teva experiència particular en un lloc que no és el teu. T’atreveixes a provar-ho?

 

Article publicat al número 30 de D'estil.

Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top