0 items
El meu compte

Desconnectar... literalment! O una invitació a evitar l’estrès tecnològic

 

Cada dia estem exposats a moltes plataformes digitals, a molts impactes publicitaris i a converses, atencions contínues a dispositius, oci, feina, comunicació personal... que ens resten molta energia. La tecnologia forma tanta part de nosaltres, a través de l’ordinador, la tablet, el mòbil que sempre duem a la butxaca o a les mans, les pantalles que trobem al carrer... que, al final, ens sobrecarreguem. I, si en algun moment ens trobem saturats de tot –i perquè tots tenim dies i etapes–, el menys adequat és estar pendent d’una pantalla. Sanar és incompatible amb una pantalla “agressiva” o amb tenir un sistema electrònic a la vora. De tant en tant, necessitem estar, simplement, calmats.

Combatre l’estrès tecnològic consisteix, senzillament, a allunyar-se d’aquest ús indiscriminat que fem de les pantalles. Fer-les servir menys, limitar-nos-en l’ús, reduir, decréixer. No tenir el mòbil tot el dia a les mans, vaja!

Vet aquí alguns consells que, encara que semblin minúsculs, us ajudaran a aconseguir una mica més de desconnexió pel que fa a les pantalles.

 

“Combatre l’estrès tecnològic consisteix, senzillament, a allunyar-se d’aquest ús indiscriminat que fem de les pantalles. Fer-les servir menys, limitar-nos-en l’ús, reduir, decréixer. No tenir el mòbil tot el dia a les mans, vaja”

 


En mode avió, més sovint. Potser pensareu: ostres, aleshores no rebré missatges ni tindré connexió a internet, ni res! Doncs, en això es basa. Per exemple, si anem a peu fins a la feina o en tornem, per què no posar el telèfon en mode avió? O, si estem treballant, també. Si passa alguna urgència, ningú us enviarà un missatge: us trucaran. Així, evitem estar pendents tota l’estona del mòbil, d’anar-lo mirant. Si sabem que no rebrem missatges perquè el tenim “reposant”, nosaltres també reposarem.
 


El mòbil no ha de ser el despertador. Avui dia, els telèfons mòbils ho inclouen tot, dins seu: agenda, calculadora, comunicació, oci... i despertador! Un fet tan innocent com programar-lo perquè ens desperti cada dia provoca una cosa: que, pràcticament només obrir els ulls, cop de pantalla! I, aleshores, ja comprovarem si tenim missatges, potser les notícies, el temps del dia... Si, en canvi, optem per un despertador dels clàssics, evitarem beure pantalla només llevar-nos.
 


Res de mirar-lo abans d’anar a dormir! Alhora, és molt recomanable NO utilitzar pantalles (mòbil, tablet, televisió, ordinador) fins a uns deu o quinze minuts abans d’anar a dormir, perquè està demostrat que ens impedeix dormir: la “llum blava” que emeten les seves pantalles fa retardar la secreció de la melatonina, l’hormona relacionada amb el son; el nostre cervell seguirà pensant que és de dia!
 


 

“Un fet tan innocent com programar el mòbil perquè ens desperti cada dia provoca una cosa: que, pràcticament només obrir els ulls, cop de pantalla!”

 


En escala de grisos. Potser no és habitual de veure, això, però una pantalla en diferents tonalitats grises és molt menys agressiva per a la vista –i, és clar, per al cervell– que una de tots colors. I, amb més raó, si el que veiem són colors estridents sovint (perquè hi tenim vídeojocs, compartim vídeos sovint). A més, els colors grisos són menys “estimulants” i fan que no tinguem tantes ganes de consultar el telèfon cada dos per tres.
 


El “calaix de la desconnexió”. Aquesta és la més evident de totes: si mirem de controlar l’estona que passem amb el mòbil i l’anem reduint progressivament, la resta de consells també seran ben aplicats. Desinstal·lem totes les aplicacions que no ens interessin, o que sapiguem que realment no fem servir gairebé mai. A la vegada, tampoc està de més que ens n’allunyem en els moments en què som a casa i podríem no utilitzar-lo; establim un lloc on deixar-lo, com, per exemple, un “calaix de la desconnexió”. Si no el veiem, evitarem temptacions de consultar-lo sovint!
 


 

Article publicat al número 52 de D'estil.

Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top