0 items
El meu compte

Desxifrem... Les etiquetes dels productes

 

A l’hora d’anar a comprar, cal llegir-les bé per descobrir què hi ha darrere d’allò que consumim.

 

L’etiquetatge dels articles d’alimentació és la seva carta de presentació; allà on es detalla tota la informació nutricional que ens hauria d’ajudar a triar correctament els aliments en funció de les nostres necessitats. Malgrat tot, la majoria de consumidors reconeix que li costa interpretar les etiquetes i que desconeix molts dels conceptes que hi apareixen. Per això hem volgut aportar llum a la qüestió amb una petita guia, perquè les etiquetes ja no tinguin cap mena de secret per a vosaltres.

 

L’etiqueta té una estructura

 • Llistat d’ingredients. Es detallen per ordre de major a menor pes, excepte si només tenen un ingredient o si són begudes alcohòliques amb un volum d’alcohol superior a l’1,2%.
   
 • Dates de consum preferent i de caducitat. La primera fa referència al període en què l’article encara conserva totes les seves propietats, incloses les organolèptiques (sabor, color, aroma i textura); en canvi, la segona correspon al dia en què el seu consum ja no és segur.
   
 • Al·lèrgenes. Són les substàncies que ja s’ha demostrat que poden causar intoleràncies o al·lèrgies, com ara el gluten, els cacauets, la llet o els fruits secs de clova. Sempre apareixen destacades amb lletra més gran.
   
 • País d’origen. La seva especificació era indispensable, fins al 2011, en productes com la mel, la fruita, les hortalisses, el peix, els ous, l’oli d’oliva i la carn de vedella. Aquesta obligatorietat s’ha estès a la carn d’origen porcí i d’aviram, i, des de principis d’aquest any, també a la llet i els seus derivats.

 

“Els ingredients dels productes es detallen per ordre de major a menor pes, excepte si només tenen un ingredient o si són begudes alcohòliques amb un volum d’alcohol superior a l’1,2%”

 

Què és exactament la informació nutricional?

A l’etiqueta del producte s’hi indica el valor energètic del mateix; és a dir, les calories que aporta per cada 100 grams o mil·lilitres, així com el percentatge que representa sobre la quantitat diària recomanada. Cal tenir en compte, però, que, com a referència, es pren la ingesta que consumeix un adult, de mitjana; aproximadament, unes 2.000 calories.

A més, també s’hi especifica la quantitat de greixos totals, els greixos saturats, els hidrats de carboni, els sucres, les proteïnes i la sal. Tingueu present que els sucres són hidrats de carboni; per això, a les etiquetes sempre apareix el contingut total d’hidrats de carboni i, després, es precisa la part que són sucres.

 

L’enigma dels additius

El llistat d’ingredients és generalment comprensible fins que arribem a la part dels additius. Són substàncies que tots sabem que existeixen però que, quan ens les trobem a les etiquetes, ens semblen un jeroglífic. Normalment s’escriuen amb una E en majúscula seguida d’un número. Vet aquí un resum perquè els identifiqueu:

 • E-100: colorants.
 • E-200: conservants.
 • E-300: antioxidants.
 • E-400: espessidors.
 • E-500: reguladors de l’acidesa.
 • E-600: potenciadors de sabors.

 

“Tingueu present que els sucres són hidrats de carboni; per això, a les etiquetes sempre apareix el contingut total d’hidrats de carboni i, després, es precisa la part que són sucres”

 


Per acabar de dominar la qüestió...

Les 10 denominacions del sucre. Alerta! Noms com dextrosa, glucosa, xarop o midó de blat de moro, fructosa, maltodextrina, canya de sucre, nèctar d’agave, mel de canya o melassa indiquen que el producte conté sucre.

El parany dels greixos trans. Són un tipus de greixos saturats que es troben, principalment, a la brioixeria industrial, les galetes i la margarina. També s’anomenen àcids grassos trans, greixos vegetals hidrogenats o estabilitzants vegetals.

Alerta amb l’oli de palma! Des de 2014, s’utilitza el terme palmiste, o bé oli de palma, per indicar si un producte en porta. Si és anterior a aquesta data, podeu topar-vos amb altres denominacions, com ara oli de palmist, greixos vegetals (palma), greix vegetal fraccionat i hidrogenat de palmist, sodium palmitate, estearina de palma, palmoleïna o oleïna de palma, mantega de palma i, fins i tot, Elaeis guineensis, que és el seu nom científic.


 

Article publicat al número 49 de D'estil. 

 

Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top