0 items
El meu compte

Detectiu - Rere una lupa

 

L’ofici de detectiu privat és complex i poc comprès. És un món ple de tòpics alimentat pel cinema i la literatura que va molt més enllà de la persecució de marits infidels o de la resolució d’assassinats. A casa nostra va començar a proliferar a principis del segle XX i és professió reconeguda des de fa encara menys temps. 

 

Tots hem jugat en algun moment a ser detectius, hem llegit llibres de detectius i n’hem vist pel·lícules i sèries. Però aquest és un ofici més que seriós que està carregat de mites i desconeixença general.
 

L’origen exacte de l’activitat detectivesca és difícil de trobar, però, des dels inicis dels inicis, la necessitat de descobrir incògnites ens ha caracteritzat com a espècie. El que és cert és que la professió de detectiu privat té una llarga tradició a casa nostra.
 

La primera agència espanyola de la qual tenim notícia es va crear l’any 1907 i estava ubicada al carrer Hospital, 108, de Barcelona. Es deia La Internacional, i el seu titular, en un anunci a la premsa, s’anunciava així: “Gran detective particular para asuntos secretos, informes, pesquisas, indagacions, vigilància privada, etc. Rigurosa reserva. Servicio esmerado”.

 

 La primera agència espanyola de la qual tenim notícia es va crear l’any 1907 i estava ubicada al carrer Hospital, 108, de Barcelona"

 

Un parell d’anys després, el 1909, obre una de les agències clàssiques del sector: American Office, ubicada també a Barcelona, i, el 1910, apareix Enrique Cazeneuve, conegut per haver impartit les primeres xerrades radiofòniques sobre crims. De la mateixa època és L’Humanité, dirigida per un tal R. Julibert, que també va impulsar, l’any 1917, la primera escola de detectius privats d’Espanya.
 

Malgrat tot, la primera agència d’investigació privada que es va autoritzar i reconèixer legalment a Espanya fou la Agencia de Detectives Vélez-Troya, capitanejada per Eugenio Vélez-Troya i fundada l’any 1944. Ell mateix fou qui, l’any 1958, va fundar i presidir la primera Asociación Nacional de Detectives de España, i l’any 1970 també va fundar i presidir la primera Asociación de Detectives Privados de Barcelona. Ara bé, cal esperar fins el 1999 per presenciar l’aprovació, per part del Parlament de Catalunya, de la creació del Col·legi de Detectius Privats de Catalunya, pioner a l’Estat espanyol.

 

 Actualment, a Catalunya hi ha prop de 500 detectius col·legiats, i cada vegada més són dones"

 

Detectius reals, no de novel·la negra
 

Actualment, a Catalunya hi ha prop de 500 detectius col·legiats, i cada vegada més són dones. En contra del que diuen els tòpics influenciats per les novel·les negres, són persones amb una sòlida formació acadèmica (en dret, criminologia, informàtica, grafologia...) que es dediquen a molt més que a perseguir marits infidels o resoldre casos d’assassinat. En general, la seva funció se centra en obtenir i aportar informació i proves sobre conductes o fets privats que afecten l’àmbit econòmic, laboral, mercantil, financer i, en general, la vida personal, familiar o social de les persones, exceptuant la que ocorre als domicilis o llocs reservats. També investiguen delictes que es poden perseguir només a instància de part per encàrrec dels legitimats en el procés legal, i fan tasques de vigilància a fires, exposicions, hotels o similars.

 

Tasques policíaques sense privilegis de policia
 

Els detectius privats, com a investigadors que són, pateixen un desgast físic i psicològic important en el transcurs de la seva feina, i més amb les dificultats que implica dur a terme investigacions complexes i duradores sense comptar amb els mitjans de què disposa qualsevol cos policial. Un detectiu privat té només els seus coneixements, les seves habilitats i els seus contactes, sense cap tipus de benefici o privilegi per aconseguir informació. La seva no és, per tant, ni una feina fàcil ni amb glamur, però els que s’hi dediquen la fan amb passió, professionalitat i convicció, perquè, d’altra forma, no aconseguirien avançar en el camí que han triat.

 

 Article publicat al número 23 de D'estil.

Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top