0 items
El meu compte

Digue’m com dorms... i et diré com ets

 

Des de sempre, a tots ens ha interessat saber com som a través de les nostres accions quotidianes. L’enorme avenç de la psicologia en l’últim segle ha permès descobrir múltiples facetes de la personalitat que encara no coneixíem... i el que encara ens queda per explorar!

 

Per això, la interpretació de la personalitat dels individus ha anat ampliant les seves ramificacions com amb, per exemple, la grafologia (estudi de la personalitat a través de l’escriptura a mà d’una persona); o bé, el llenguatge corporal (què diu la teva posició en un moment concret sobre què penses o sents); o la interpretació dels somnis...

Una curiositat des del punt de vista psicològic també és la nostra postura a l’hora de dormir. Tots en tenim una que ens resulta més còmoda per poder agafar el son. Inconscientment, tendim a dormir en aquesta postura. En tenim alguna altra que no ens resulta incòmoda del tot, diguem-ne, però sempre cercarem la primera. La resta, simplement, ens faran passar la nit del lloro. I només estem parlant de dormir sols! Quan dormim en parella, de vegades també canviem la postura. O no. Quin garbuix, tot plegat!

I doncs: què pot voler dir, que dormim d’una manera o altra?

 

“Tots tenim una postura que ens resulta més còmoda per poder agafar el son. Inconscientment, tendim a dormir d’aquesta manera”

 

Posició fetal.
Aquesta postura és una de les més habituals que hi ha, per dormir. Resulta que moltes més dones que homes la utilitzen. Ja sabeu com va: la persona arronsa les cames i té tendència a replegar-se com si tornés a ser a l’úter matern. Amb més o amb menys replegament de cames, és comuna de veure. Significa, d’una banda, protecció cap a un mateix. Moltes vegades, també implica que es pot tractar de persones que tenen un exterior més dur que l’interior, on s’hi amaga un cor més aviat sensible i tímid.

El tronc.
El tronc és força habitual de veure. El seu nom també és molt descriptiu: es tracta de dormir en una posició completament recta. En aquest cas, de costat i amb els braços enganxats als laterals del cos. Es tracta de persones amb una personalitat molt oberta, sociable, que encaixa bé amb la majoria de persones sense conflictes o problemes. És algú en qui es pot confiar, i espera el mateix dels altres; és a dir, que confia en la resta. Pot pecar d’ingenu/a!

El soldat.
El soldat és aquell que dorm de cara cap amunt, en una posició com si estigués “fent guàrdia”, amb els braços al costat del cos. No és la postura més freqüent, però indica que es tracta d’una persona disciplinada, reservada, tranquil·la i metòdica. Té altes expectatives d’ella mateixa i dels altres.

El melanconiós.
Dormir de costat al llit i amb els braços estirats cap endavant (o mig estirats) és la postura del malenconiós. Són persones de naturalesa oberta, amb un punt cínic/sarcàstic. També solen ser persones indecises, però quan fiquen la banya, fiquen la banya!

La caiguda lliure/l’estrella de mar.
Són dues postures oposades. La primera, dormir de bocaterrosa, com si s’estigués en caiguda lliure, no és gaire habitual. Pot significar que la persona és sociable i temerària, fins i tot amb un punt descarat i atrevit, però també força sensible a les crítiques. L’estrella de mar consisteix en dormir obertament cap amunt, amb els braços i cames desplegats. A aquesta persona no li agrada ser el centre d’atenció; sempre està disposada a escoltar els del seu entorn i donar consells.

L’astrònom.
Aquells qui dormen de cara cap amunt, però amb els braços darrere del cap (la imatge clàssica de fer una becaina), fan la postura de l’astrònom. Tenen tendència a tenir una actitud positiva, fins i tot despreocupada, i consideren les amistats com una de les seves prioritats.

Abraçar el coixí.
Les persones que abracen el coixí de costat quan dormen vol dir que són molt obertes, que tenen tendència a confiar en la resta, i que valoren les relacions amb els altres per sobre de tot. Això, però, potser els fa ser massa oberts i confiats!

 

 

“Per molt que una postura ens vagi bé per dormir, això no vol dir que sigui la més saludable”

 


I en parella, què?

Dormir en parella és un món diferent. Hi haurà qui adapti la seva postura clàssica a quan dorm amb la parella (per exemple, els que abracen el coixí, abraçaran la parella). N’hi ha que variaran la seva posició. De tota manera, hi ha unes quantes maneres de dormir que es poden identificar fàcilment:

  • Fer la cullera. Una de les més harmòniques, reflecteix la protecció envers la parella i la connexió entre tots dos.
  • Dormir molt entrellaçats. Mostra una gran passió i necessitat de l’altre; és molt típica a l’inici de les relacions de parella.
  • La posició romàntica. Un dels membres de la parella recolza el cap sobre el pit de l’altre; i és evident que la relació de parella passa per un bon moment afectiu.
  • Tots dos d’esquenes. Pot significar que cadascú se sent segur sense l’altre, o bé que falla la comunicació de la parella.

 


Les postures també tenen contraindicacions

Per molt que una postura ens vagi bé per dormir, això no vol dir que sigui la més saludable. N’hi ha diverses que poden comportar algun tipus de problema. Qualsevol postura de bocaterrosa, per exemple, pot portar problemes de cervicals i de columna, a més de roncs i dificultat respiratòria; o fins i tot mal de pit a les dones. Dormir cara amunt pot provocar problemes respiratoris, ofegament i els molestos roncs.

Les postures en què es dorm sobre els costats són recomanables, però els darrers estudis mostren que dormir del costat esquerre és més beneficiós per al cor, la circulació, la digestió, l’esquena...


 

Article publicat al número 49 de D'estil. 

Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top