0 items
El meu compte

Digues-me com m’il·lumines...i et diré com treballaré

 

Pot semblar estrany, però enllumenar correctament una oficina o una botiga és clau per augmentar el benestar dels treballadors i la satisfacció dels clients.

 

Actualment, ens agradi o no, entre el nostre lloc de treball i els comerços i locals tancats que visitem, ens passem el 80% del dia en espais interiors exposats a la llum artificial; per tant, la il·luminació és un dels aspectes que no es poden perdre de vista a l’hora de dissenyar l’interiorisme d’un local, de cap manera!

 

Tot són avantatges!

Estudis recents demostren que unes bones condicions lumíniques al lloc de treball o als espais comercials, d’una banda, redueixen la fatiga visual i les migranyes, milloren el rendiment laboral i augmenten el grau de productivitat dels treballadors fins a un 30%, i, de l’altra, incrementen la satisfacció dels clients i, de rebot, és clar, les vendes.

No existeix un patró únic per enllumenar els espais; de fet, tot depèn de les característiques de cada local: la ubicació, les dimensions, l’estructura de les sales, l’activitat que s’hi realitza... Tot i això, hi ha uns bàsics a tenir en compte en una oficina i en un espai comercial que no es poden passar per alt.

 

“Estudis recents demostren que unes bones condicions lumíniques al lloc de treball o als espais comercials, d’una banda, redueixen la fatiga visual i les migranyes, milloren el rendiment laboral i augmenten el grau de productivitat dels treballadors fins a un 30%”

 

A l’oficina...

Generalment, es tracta d’un lloc de treball compartit per diverses persones on hi predominen els ordinadors, les sales de reunions i les taules de treball; per tant, d’entrada, cal crear un ambient confortable que afavoreixi l’activitat laboral. Com? Així!

  • Llums blanques. Aquest color augmenta la concentració i la productivitat. Eviteu les de color groc, que creen ambients massa càlids que conviden a relaxar-se en excés.
  • Al sostre sí, però als laterals. És aconsellable col·locar els llums als costats del lloc de treball, de manera que la visió cap a l’ordinador sigui paral·lela als punts d’il·luminació. Els focus de leds encastats o els fluorescents són una bona elecció.
  • Damunt les taules. A vegades, la il·luminació general no és suficient i en cal alguna de més focalitzada. Aposteu per llums més difuses que es dirigeixin cap a la paret per reduir el contrast entre les ombres i la claror de les pantalles.
  • Entre poc i massa. La manca de lluminària és tan perjudicial com que n’hi hagi massa, perquè pot provocar fatiga visual i una despesa energètica important. Vigileu els extrems.

 

Als espais comercials...

Als espais comercials, tant importants són els treballadors com els clients, perquè tots conviuen en el mateix lloc. Si els primers se senten còmodes, treballaran més i millor, i, en el cas dels segons, restaran més receptius a l’hora de realitzar compres. Preneu nota d’aquests consells:

  • Acompanyant el client. La llum general ha de ser uniforme i natural per tal que no interfereixi en la resta d’il·luminacions ni generi ombres sobre els productes exposats.
  • Els productes són els protagonistes. La llum directa, de major intensitat, cal utilitzar-la per atraure l’atenció del client i ressaltar els atractius dels productes que s’ofereixen.
  • Un punt decoratiu. Hi ha zones determinades, com la línia de caixes o els emprovadors, que necessiten una lluminària especial. Una d’intensitat mitjana, que no interfereixi en les dues anteriors, és perfecta, i més encara si aposteu per alguna làmpada peculiar que s’integri en el disseny del local.

 

“Un local comercial ben il·luminat contribueix a incrementar la satisfacció dels clients i, de rebot, és clar, les vendes”

 

Article publicat al número 47 de D'estil.

Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top