La casa dels dinosaures: més a prop dels dinosaures dels Pirineus
Dinosfera és un centre paleoambiental que ofereix una nova perspectiva sobre aquests animals: una exposició sobre la seva reproducció que no us deixarà indiferents.
Per a molts de nosaltres els dinosaures són un món fascinant que no associaríem amb el passat més llunyà de Catalunya. Doncs, sabeu què? Fa setanta milions d’anys, aquests animals habitaven els Pirineus catalans i el seu pas per aquesta zona ha perdurat al llarg del temps. Les restes que s’han anat trobant a Coll de Nargó, a la província de Lleida, tenen un valor incalculable per a la nostra història i, també són vitals per entendre millor l’evolució dels dinosaures. Gràcies al projecte Dinosaures del Pirineu, ara en tenim un coneixement molt més ampli.
Un treball en xarxa
Aquest projecte ha permès estudiar de forma científica els fòssils dels darrers dinosaures que van viure a Europa, repartits per diferents zones del nostre territori. Cada punt d’aquesta xarxa, formada per diferents centres que treballen de forma cooperativa, és una finestra oberta a una franja temporal del passat, i, en el seu conjunt, reconstrueixen el món extingit d’aquests rèptils a Catalunya.
L’objectiu principal de tot plegat és la divulgació dels resultats obtinguts de l’excavació i l’estudi científic dels ous, els ossos i les petjades trobades als Pirineus, així com la potenciació del patrimoni de cada municipi, com en el cas de Coll de Nargó, a la comarca de l’Alt Urgell.
Els jaciments de Coll de Nargó
El conjunt paleontològic d’aquest municipi és un referent a escala mundial, ja que reuneix la quantitat més gran de postes d’ous de dinosaures coneguda a Europa. De fet, fa un parell d’anys va ser reconegut com a Bé Cultural d’Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya.
Aquests jaciments són coneguts des de l’any 1979 gràcies a un estudi fet per part d’investigadors de les universitats de Bonn i Göttingen. Més tard, el 2002, es va fundar l’ADAU (Amics dels Dinosaures de l’Alt Urgell), formada per geòlegs i biòlegs que han vetllat per la protecció d’aquests jaciments i que, juntament amb l’Institut de Paleontologia Miquel Crusafont de Sabadell i la Universitat de Barcelona, han estudiat i excavat. Així va ser com, l’any 2009, al jaciment de Pinyes –un dels quatre que conformen el conjunt paleontològic de Coll de Nargó–, es va descobrir una niuada de 28 ous de titanosaure, la més gran localitzada a Europa.
“El conjunt paleontològic de Coll de Nargó és un referent a escala mundial, ja que reuneix la quantitat més gran de postes d’ous de dinosaures coneguda a Europa”
El centre Dinosfera
Envoltat d’unes muntanyes espectaculars i després de gaudir de les fantàstiques vistes del pantà d’Oliana durant el trajecte, trobareu el centre Dinosfera, al municipi de Coll de Nargó, ubicat en un edifici de disseny avantguardista amb uns dinosaures d’allò més bufons a la façana. Es tracta d’un espai ampli i equipat amb les darreres tecnologies per oferir una experiència interactiva i amena que paga la pena experimentar.
Us imagineu retrocedir al passat; concretament setanta milions d’anys enrere? On avui trobem les muntanyes de la serralada prepirinenca, abans hi havia un paisatge ben diferent: el mar banyava les planes costaneres, els llacs predominaven a moltes zones del Berguedà, l’Alt Urgell, el Pallars Jussà i La Noguera i els dinosaures dominaven aquestes terres. Aquest és l’origen del viatge que ens proposa Dinosfera. Ens acompanyeu?
Un viatge en el temps
El recorregut comença amb un audiovisual de cinc minuts que posa l’espectador en situació. Així, si hom no està prou encuriosit, aleshores sí que comptarà els minuts per descobrir una faceta desconeguda d’aquests animals però molt important per a la seva evolució: la reproducció.
Tot seguit, podreu passejar per l’exposició del centre, però, abans de començar, si no heu contractat una visita guiada, us recomanem que utilitzeu l’audioguia que us oferiran a l’entrada. Es tracta d’una aplicació mòbil que podreu descarregar allà mateix mitjançant un codi QR, la qual us permetrà fer la visita al vostre ritme mentre escolteu les explicacions pertinents a cada punt del trajecte.
Per encetar el recorregut, us trobareu una reproducció, a escala real, d’un dels grans sauròpodes: una titanosaure (de set metres de longitud!) fent el seu niu; sens dubte, una forma original de mostrar el fil conductor de l’exposició.
“Per encetar el recorregut, us trobareu una reproducció, a escala real, d’un dels grans sauròpodes: una titanosaure (de set metres de longitud!) fent el seu niu”
Tot i més sobre els ous de dinosaures
L’exposició de Dinosfera es divideix en vuit àmbits diferents que expliquen, mitjançant plafons i audiovisuals, tot allò que els científics han aconseguit saber sobre la reproducció d’aquests fascinants rèptils. Comença amb una petita introducció sobre els principals jaciments de la zona i l’activitat científica realitzada en aquell emplaçament i s’endinsa en l’objecte principal de l’exposició: els ous de dinosaure.
Aquest aspecte és considerat el més important perquè era la forma de reproducció dels dinosaures, i troballes com els fragments de closca, les postes senceres que conserven la forma original del niu o les grans acumulacions d’ous han permès descobrir que aquests animals restaven enterrats sota terra. A més, ho feien en grans quantitats, com han demostrat alguns nius excavats que contenien entre 20 i 28 ous. I un fet encara més sorprenent: l’eclosió de les cries també esdevenia sota terra.
Veure exposades tantes restes de postes i closques és el principal atractiu del centre Dinosfera, i, sens dubte, la gran estrella és la posta d’ous que es va trobar a Coll de Nargó, ja que és la més gran d’Europa. Per això s’ha dedicat tot un àmbit a aquesta troballa i a les tasques d’excavació i restauració realitzades. L’exposició finalitza amb una mostra del que va ocórrer quan els dinosaures es van extingir, fa uns 66 milions d’anys: l’inici del domini dels mamífers en el món dels vertebrats.
“L’exposició de Dinosfera es divideix en vuit àmbits diferents que expliquen, mitjançant plafons i audiovisuals, tot allò que els científics han aconseguit saber sobre la reproducció d’aquests fascinants rèptils”
Convertiu-vos en paleontòlegs per un dia!
El centre Dinosfera, des de la seva darrera renovació, ha apostat per les noves tecnologies per tal d’oferir una experiència més real i dinàmica als visitants. Una mostra d’això és el joc interactiu que trobareu al bell mig de l’exposició mitjançant el qual podreu reproduir el procés d’excavació i restauració d’un fòssil.
Article publicat al número 46 de D'estil.
Situació
data-picto="/FitxersWeb/67923/point-museus.png" >