0 items
El meu compte

Donants de llet materna - L’or blanc d’una societat altruista

 

La manca de llet pròpia i la fragilitat deguda a un naixement prematur són les principals causes de patiment de moltes famílies de nounats. Afortunadament, però, l’altruisme de centenars de dones ens demostra que vivim en una societat solidària. Heu sentit a parlar dels bancs de llet materna?

 

Què és un banc de llet materna?
 

Un banc de llet materna és un centre especialitzat les funcions del qual són conscienciar la societat sobre el valor de la lactància materna, així com recollir, analitzar, processar, emmagatzemar i distribuir aquesta llet d’una forma segura i eficaç als pacients que precisin d'aquest producte biològic. Els pacients? Criatures prematures nascudes amb menys de 32 setmanes de gestació o de menys de 1.500 grams de pes, o bé que es troben en risc de patologia digestiva o intestinal o dèficit immunitari. Si bé, la llet també s’utilitza després de cirurgies de l’aparell digestiu, ja que és més fàcil de digerir i facilita la recuperació.

 

Una creació relativament recent
 

La història d’aquests bancs és relativament recent. Després que el 1909 en sorgís el primer a Viena, el 1943, l’Acadèmia Americana de Pediatria en recomanà la creació i, a finals de la dècada dels 60, s’inicià l’estudi científic sobre la llet materna i els seus beneficis. Tot i que el seu ús va disminuir durant els anys 80, coincidint amb la descoberta de la SIDA i l’arribada de fórmules làcties al mercat, el declivi va ser només transitori i, gràcies a diversos estudis longitudinals que en demostraven els avantatges, a partir dels 90 recuperaren el terreny perdut.
 

Segons l’European Milk Bank Association, actualment hi ha 203 bancs de llet humana que operen a Europa. D’aquests, 8 estan ubicats a Espanya, i se’n poden distingir dos models: els hospitalaris (Madrid, València, Granada i Valladolid), que proveeixen nadons del propi hospital on s’ha recollit la llet, i els comunitaris (Balears, Catalunya, Aragó i Extremadura), que es caracteritzen per donar servei a totes les maternitats de la seva comunitat autònoma.

 

Un banc de llet materna és un centre especialitzat les funcions del qual són conscienciar la societat sobre el valor de la lactància materna, així com recollir, analitzar, processar, emmagatzemar i distribuir aquesta llet d’una forma segura i eficaç als pacients que precisin d'aquest producte biològic”

 

MAMA
 

Va néixer el 2011 sota l’etiqueta de “pioner a Catalunya” i la direcció de Gemma Valeta. No, no es tracta d’un nadó, però sí que gràcies a la seva ajuda nadons prematurs extrems d’arreu del país que no poden ser alletats per les seves mares aconsegueixen sobreviure. Estem parlant del Banc de Llet Materna de Catalunya (MAMA), un servei públic vinculat al Banc de Sang i Teixits que, des de la seva creació, anualment recull la llet de més de 500 mares lactants.
 

Format per un equip multidisciplinar que compta amb tècnics de laboratori, metges, biòlegs, promotors de la donació i, sobretot, centenars de mares que donen llet de manera altruista, aquest banc ha aconseguit que actualment hi hagi un equilibri entre nadons que necessiten llet i donants. No és, però, tasca fàcil, perquè, com comenta Valeta, “ser donant de llet és una cosa temporal en la vida d'una dona”; d’aquí que calgui estar buscant noves mares constantment, una cerca en què resulta imprescindible la implicació de tots els professionals sanitaris que hi estan involucrats.
 

En el marc de la celebració del Dia Internacional de la Donació de Llet Materna (el 19 de maig, en commemoració de la firma de la Carta de Brasília, segons la qual la millor alimentació és un dret humà fonamental de les criatures, la llet materna, l’aliment per excel·lència en l’alimentació infantil i els bancs de llet, un esglaó fonamental per garantir-la), el passat mes de maig, el MAMA organitzà la 2a Trobada "Germans de Llet" amb una festa i una jornada científica que reuniren donants i receptors que tenyiren de felicitat el Palau Robert de Barcelona.

 

Actualment hi ha 203 bancs de llet humana que operen a Europa. D’aquests, 8 estan ubicats a Espanya”

 

La llet materna, aliment i medicina
 

L’Organització Mundial de la Salut recomana alimentar el nadó exclusivament amb lactància materna durant els primers sis mesos de vida. Per què? Doncs perquè la llet és innòcua i conté proteïnes, anticossos i greixos que garanteixen el creixement i protegeixen el lactant de les malalties més freqüents, com ara la diarrea i la pneumònia, perquè també és beneficiosa per al seu desenvolupament neurològic i visual i perquè, a més, els facilita la digestió i minimitza el risc de patir determinades complicacions en un moment determinat de la seva vida.
 

Si estàs alletant el teu nadó, disposes de llet suficient i tens bona salut i uns hàbits de vida saludables, tu també pots ser donant de llet. T’hi animes? Moltes dones que ja ho han provat diuen que és la llet! Miren Merino Seoane, que es va fer donant el 2013, després de rebre la informació necessària a través de Dona dóna, l’única associació sense ànim de lucre que actualment dóna suport a la lactància materna a l’Alt Empordà, ens diu: “Saber que, gràcies a la teva ajuda, es pot salvar una vida humana em sembla un motiu suficient per ser donant de llet.”

 

Article publicat al número 36 de D'estil.

Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top