0 items
El meu compte

El benefici dels bols cantors

 

Els beneficis guaridors del so no són res estrany ni allunyat de la ciència. Fa anys que s’està estudiant com un nou mètode de curació, malgrat ser una tècnica ancestral. Les teràpies sonores i vibracionals estan en creixement i s’estenen a tecnologies antigues i modernes per igual. En aquest context, els bols tibetans en són grans protagonistes.

 

Tot i que el seu origen exacte es desconeix, als monestirs del Tibet, l’ús dels bols tibetans era una pràctica més que habitual per assolir estats meditatius i intentar equilibrar els dos hemisferis cerebrals. El so que desprenen –i, més concretament, la vibració que emeten– expandeix el camp energètic, desbloqueja els xacres i ajuda a retrobar-se amb un mateix, provocant una agradable sensació de pau i serenitat. Per això, a Occident, cada vegada són més els terapeutes que els emparen, a banda de la seva utilització meditativa i, és clar, com a objecte decoratiu.

 

Amb els metalls com a base
 

Tradicionalment, els bols tibetans estaven elaborats de forma artesanal a partir de la combinació de set metalls (set, perquè és el número del poder en equilibri): or, plata, coure, níquel, zinc, ferro i antimoni. Actualment, és prou difícil trobar aquests bols d’aspecte usat i rudimentari, ple d’imperfeccions, elaborats pels propis monjos i carregats d’història. Generalment, només es combinen coure, bronze i ferro, i molts ja no estan elaborats artesanalment, sinó de manera industrial, el que abarateix el seu cost i els converteix en objectes més “perfectes”, visualment parlant.

 

“El so que desprenen el bols tibetans –i, més concretament, la vibració que emeten– expandeix el camp energètic, desbloqueja els xacres i ajuda a retrobar-se amb un mateix, provocant una agradable sensació de pau i serenitat”

 

El so dels bols tibetans, una melodia “sagrada” que guareix
 

El so que emeten els bols tibetans es coneix com a “so sagrat”, perquè, com el d’una cascada, una font o les ones del mar, emet una vibració que ens repara energèticament parlant i ens aporta benestar i equilibri. És un so que desperta i harmonitza el cos físic i la ment.

Aquest instrument està basat en el principi de ressonància, que diu que una vibració amb major intensitat i harmonia aconsegueix encomanar una altra més difusa i poc saludable. Així doncs, la seva vibració entra en ressonància harmònica amb cada una de les nostres cèl·lules i, fins i tot, fa que les del cervell assoleixin l’estat alfa; és a dir, tenen una qualitat transformadora i duradora. Per això, després d’una sessió de so amb bols tibetans, hom se sent renovat i molt relaxat. I per això també, cada cop s’usa més en les anomenades teràpies alternatives o complementàries, com la teràpia vibracional, que sana de fora cap a dins, essent molt beneficiosa per tractar estats d’ansietat, hiperactivitat o insomni, per treballar les pors i desfer creences limitadores o per augmentar el nivell de creativitat i estar més serens i tranquils.

Si bé el bols es poden aplicar en una sessió de so en exclusiva, també poden servir de complement dins d’una sessió de massatge, relaxació, meditació, visualització...

 

Un bol per a cada persona (o una persona per a cada bol)
 

De bols tibetans, no n’hi ha ni un d’igual. Ni un. A banda d’existir-ne de diferents mides i pesos (des de 150 gr. a diversos quilos), tots sonen/vibren diferent. Per això recomanen que, a l’hora d’escollir-los, no es tingui pressa. Cal sostenir-los un a un, fer-los sonar i sentir-los; sentir com ressonen al nostre interior, al marge del seu aspecte estètic. Es tracta d’una experiència molt personal, per això conten que, en realitat, són els bols que escullen els seus propietaris, no a la inversa.

Els petits (de 7, 9, 12 i 15 cm) emeten un so molt intens i agut. Els que mesuren entre 16 i 18 cm de diàmetre tenen un so menys agut i són els millors per treballar amb infants. Els que fan de 20 a 25 cm són els millors per acompanyar-los de la veu, recitar mantres o emetre el so Om. Finalment, els més grans, que mesuren 30 cm de diàmetre o més, emeten un so vertaderament agradable que té la capacitat d’eliminar l’estrès de forma ràpida i eficaç.

 

“Aquest instrument està basat en el principi de ressonància, que diu que una vibració amb major intensitat i harmonia aconsegueix encomanar una altra més difusa i poc saludable”

 

Cinc consells per fer “cantar” un bol tibetà
 

Si bé no cal tenir cap coneixement previ sobre música per saber tocar un bol tibetà (o fer-lo “cantar”), és important tenir en compte uns quants consells:

  • Agafa el bol amb el palmell de la mà obert i els dits ben estirats per no aturar l’emissió del so ni la vibració que provoca.
  • Amb l’altra mà, pren la baqueta i acosta-la a la vora del bol. Fes-hi un cop suau però ferm.
  • Passa la baqueta de forma vertical per la vora del contorn del bol mitjançant una pressió continuada fins que aconsegueixis que emeti un so harmònic.
  • No et preocupis si no ho aconsegueixes a la primera. És qüestió de pràctica.
  • Quan ho dominis, podràs tancar els ulls i sentir com l’energia sonora que desprèn pren una forma espiral ascendent.

 

Article publicat al número 39 de D'estil.

Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top