0 items
El meu compte

El Camí... cap a una vida millor

 

Una guia que ens mostra com la saviesa mil·lenària xinesa és avui més necessària que mai.

 

El Camí és el resultat de la voluntat de compartir amb la societat els avantatges d’aplicar el pensament filosòfic xinès a la vida occidental. El professor d’història xinesa a la Universitat de Hardvard, Michael Puett, i la periodista i escriptora, Christine Gross-Loh, realitzen un viatge il·lustratiu per un seguit d’ensenyances que filòsofs clàssics com Confuci, Menci, Laozi, Zhuangzi i Xunzi ens van deixar fa dos mil anys.

 

Una lectura que convida a la reflexió

El Camí no és el típic llibre d’autoajuda ple de recomanacions i consells sobre com afrontar els dilemes diaris, no; es tracta d’un compendi filosòfic que en recull les idees més importants (i que explica com continuen essent vàlides avui dia) a través d’exemples d’allò més curiosos i quotidians.

Puett i Gross-Loh han construït una narració entenedora que uneix la saviesa dels diferents filòsofs esmentats d’una forma extraordinària. El Camí planteja que els humans creiem que, després d’haver viscut llargues èpoques de repressió i control, ara estem gaudint d’un període d’alliberació en què podem ser més autèntics que mai. Però aquesta premissa no és tan certa com sembla, ja que vivim sota un munt de normes que gairebé ens passen desapercebudes.

 

“Aquest és un viatge il·lustratiu per un seguit d’ensenyances que filòsofs clàssics com Confuci, Menci, Laozi, Zhuangzi i Xunzi ens van deixar fa dos mil anys”

 

El “com si” de Confuci

L’estructura que han utilitzat els autors d’El Camí ha estat unir els ensenyaments d’un filòsof amb un tema concret en cada capítol, com ara les idees de Confuci sobre les relacions. Els humans som éssers socials; tenim la necessitat d’interactuar amb el nostre entorn, però ho fem de forma errònia, seguint les convencions socials que regeixen cada moment. Confuci ens ensenya que cal ser empàtic amb els altres i, per tant, actuar com si fóssim l’altra persona; és a dir, diu que posar-nos en la seva pell ens aportarà relacions més sinceres.

Una altra idea que de ben segur us sorprendrà és l’origen del si us plau i el gràcies. Actualment, pronunciem aquestes paraules millers de vegades al dia i no els donem cap mena d’importància. Doncs bé, a l’època medieval, aquest petit gest va canviar les relacions entre les diferents classes socials. Es va començar a utilitzar a les converses amb els comerciants i va esdevenir un senyal de com desapareixien les barreres entre aristòcrates i plebeus.

 

El Camí planteja que els humans creiem que, després d’haver viscut llargues èpoques de repressió i control, ara estem gaudint d’un període d’alliberació en què podem ser més autèntics que mai. Però aquesta premissa no és tan certa com sembla, ja que vivim sota un munt de normes que gairebé ens passen desapercebudes”

 

El món imprevisible de Menci

Coneixeu aquella sensació que sorgeix del fet d’esforçar-vos al màxim i planificar les coses fins al darrer detall, però, en canvi, no aconseguir el resultat esperat? Doncs justament d’això ens parla el capítol dedicat a Menci. I és que, ens agradi o no, el món és imprevisible, i el que ocorre no sempre depèn de les nostres decisions. Per això, la clau de tot plegat és prendre-les tenint en compte aquest aspecte i des del nostre xin (cor-ment, en xinès). Menci afirma que les bones decisions es prenen quan el cor i la ment estan integrats, perquè és així com comprenem la totalitat del problema i sabem com actuar; és l’equilibri perfecte entre les emocions i la raó.

 

Menys és més

Aquest llibre de Puett i Gross-Loh ens ajuda a fluir, a entendre que el veritable camí cap a una vida millor s’aconsegueix fent canvis a les petites accions diàries, com ara la forma de relacionar-nos, de prendre decisions, de ser espontanis i d’entendre el món. Si realment volem ser autèntics, hem de deixar de guiar-nos per tot allò que està socialment acceptat.

 


Fitxa tècnica

Títol: El Camí

Autors: Michael Puett i Christine Gross-Loh

Editorial: Àtic dels llibres

Data de publicació: 14/02/2018

Pàgines: 240

PVP: 18,50 euros


 

Article publicat al número 46 de D'estil.

Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top