0 items
El meu compte

El culte al cabell. La perruqueria i la barberia

 

Els dos negocis bàsics que es poden veure a gairebé tots els pobles, per menuts que siguin, són el bar i la perruqueria. Dos dels oficis més antics del món que mai moriran.

 

Tenir cura del cabell és cosa de cadascú, però, de fa tant de temps que ens n’hem oblidat, que hi ha qui en té cura per nosaltres: la perruquera o el barber. Tant si és un tractament capil·lar, tallar els cabells, tenyir, afaitar... No passa qui no hi hagi anat mai, a arreglar-se el cabell una mica!

Des dels egipcis fins avui

Els egipcis foren els primers d’atorgar importància al cabell i a la seva estètica. Aquests, a més, empraven tints i perruques (solien rapar-se el cap): de fet, ells van descobrir la henna! La idea va estendre’s a l’antiga Grècia i a Roma, cultures en què els pentinats gaudiren d’importància en les trobades socials. Es converteixen, aleshores, en un complement de l’educació, l’etiqueta, la formalitat... De l’estètica i les maneres, vaja!

En aquestes civilitzacions, a més, van néixer els primers salons de bellesa i barberies, amb professionals íntegrament dedicats al cabell de dones i homes. Sabíeu que a Roma es menyspreava els calbs i es rapava el cap dels esclaus per distingir-los dels ciutadans?

Durant segles i més segles, és clar, tenir cura del cabell era senyal de riquesa: els nobles eren els únics que podien permetre’s pagar algú perquè els arreglés, tallés i tenyís els cabells. És molt típica la imatge de l’esclava o la donzella pentinant els cabells de la reina o noble de torn.

 

“Els egipcis foren els primers d’atorgar importància al cabell i a la seva estètica”

 

Una aturada i tornem-hi!

L’edat mitjana va ser una aturada estètica. Abundava l’austeritat i, també, les caputxes i els mocadors. Era força habitual parar poca atenció al cabell, més enllà dels més rics.

Al Renaixement, amb la tornada als valors i sentit de l’estètica de l’antiguitat, els pentinats sofisticats renasqueren a la societat mitja-alta. Se’n veieren de cada vegada més elaborats, fins a les grans perruques carregades de rínxols dels segles XVII i XVIII. Aquestes es van posar de moda per dissimular les calvícies provocades per malaltia (habitualment, sífilis) i per combatre els polls, molt abundants per la manca d’higiene.

Seguint aquesta evolució, sempre hi havia una cort de perruquers destinats a treballar el cabell (o elaborar perruques) de la millor manera possible. Sempre pagant un preu accessible només per a rics, és clar!

 

“Durant segles i més segles, és clar, tenir cura del cabell era senyal de riquesa: els nobles eren els únics que podien permetre’s pagar algú perquè els arreglés, tallés i tenyís els cabells”

 

Un ofici d’avui i de sempre

El cabell curt –llarg, en les dones– es va recuperar al segle XIX, i, al segle XX, va començar l’autèntica dedicació al cabell, als pentinats, als tints, al look i a l’estètica. Nous pentinats, cabells llargs, mig llargs, tribus urbanes amb pentinats concrets, tints nous... Una infinitat de possibilitats!

Amb l’accés cada vegada més democratitzat de les persones a serveis que abans no es podien permetre, els més pobres van començar poder anar al barber o a la perruqueria de tant en tant per cuidar-se els cabells i, en definitiva, l’aspecte. Els centres de bellesa van convertir-se en punts de trobada i de safareig, més enllà de la seva funció. Aquest és el motiu pel qual hi ha perruqueries als pobles menuts. Tallar-se el cabell va més enllà de tenir cura d’un mateix: sempre ha estat un acte social!

I, al darrere de tot, fidel, el professional del cabell, avançant amb l’evolució dels pentinats, adaptat als nous temps, amb el pes de la història darrere de cada tallada de cabells, de cada aplicació capil·lar, de cada pentinat.

 

“Tallar-se el cabell va més enllà de tenir cura d’un mateix: sempre ha estat un acte social!”

 

Article publicat al número 51 de D'estil.

Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top