0 items
El meu compte

El debut d’El Poeta 100 anys després

 

Impresiones y paisajes és la primera obra literària de Lorca, que torna a les nostres mans en una edició commemorativa amb material gràfic i documental inèdit.

 

La poesia era el mitjà d’expressió preferit de Lorca. Ell era El Poeta. Ara bé, la seva primera incursió en el món literari va ser l’any 1918, amb un llibre escrit en prosa, fruit dels quatre viatges pedagògics que va realitzar amb diversos companys i el seu professor Martín Domínguez Berrueta quan estudiava a la Universitat de Granada. Amb motiu del centenari d’Impresiones y paisajes, els estudiosos lorquians Jesús Ortega i Víctor Fernández han elaborat una reedició que no pot faltar a la llibreria dels entusiastes de l’autor.

 

“Amb motiu del centenari d’Impresiones y paisajes, els estudiosos lorquians Jesús Ortega i Víctor Fernández han elaborat una reedició que no pot faltar a la llibreria dels entusiastes de l’autor”

 

Més a prop de Lorca

Impresiones y paisajes és la seva obra més desconeguda, l’única que va escriure en prosa. En aquesta reedició, el respecte pel text original és indubtable. De fet, el seu principal al·licient és el material inèdit que conté, el qual apropa, encara més, el lector a la figura de Lorca.

D’una banda, cal destacar les il·lustracions d’Alfonso Zapico, que ha dibuixat específicament per a aquesta obra tot representant els llocs que el poeta va visitar durant les seves travessies per Castella, Galícia i Andalusia, com ara el Monestir de Silos, la Catedral d’Àvila o els carrers de Baeza. De l’altra, l’àlbum fotogràfic que trobareu al final de l’exemplar és un tresor. S’hi han recopilat fotografies de l’arxiu personal d’Ian Gibson, com, per exemple, la del seu estimat professor de música, Antonio Segura Mesa; algunes cartes que Berrueta va escriure a Lorca; la reproducció, per primera vegada, del llibre de registres del Monestir de Silos, on Lorca es va allotjar, i les dedicatòries que va escriure als exemplars d’Impresiones y paisajes. Algunes d’elles veuen la llum per primer cop; sens dubte, són un regal per als amants de Lorca!

 

Impresiones y paisajes és la seva obra més desconeguda, l’única que va escriure en prosa”

 

Dolça nostàlgia

Llegir els relats que conté Impresiones y paisajes és una invitació a recordar les experiències que va viure Lorca durant els seus viatges. La seva trobada amb Miguel de Unamuno a Salamanca; quan va conèixer el poeta Antonio Machado, a la ciutat de Baeza; quan va escoltar, per primera vegada, el dialecte gallec, i la seva admiració per les ciutats de Galícia.

Els textos d’aquesta obra són especials perquè formen part de la joventut del poeta; els va escriure quan encara sentia que la música era la seva vocació –i la seva passió, que mai va deixar de ser-ho–, però va ser, precisament, durant aquests viatges quan la balança es va inclinar cap a la literatura. Per això, aquesta reedició també ens ensenya aquesta part més desconeguda de la seva trajectòria, en què va evolucionar i va desenvolupar aspectes coneguts de la seva personalitat, com la seva solidarització amb els col·lectius més dèbils o marginats. En definitiva, Impresiones y paisajes és una prova irrefutable que Lorca duia l’art a la sang, i ho va demostrar amb la música, amb la prosa, amb el teatre i amb la poesia, és clar!

 

“Llegir els relats que conté Impresiones y paisajes és una invitació a recordar les experiències que va viure Lorca durant els seus viatges”

 


Fitxa tècnica

Títol: Impresiones y paisajes (Federico García Lorca)

Autor: Jesús Ortega i Víctor Fernández

Editorial: Biblioteca Nueva

Data de publicació: 16/01/2019

Pàgines: 188

PVP: 20,90 euros


 

Article publicat al número 49 de D'estil.

Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top