0 items
El meu compte

El DNI dels ous

Us heu fixat alguna vegada que els ous que es venen a les grans superfícies duen un codi imprès a la closca? Aquest conjunt de números i lletres indiquen que no tots els ous són iguals i permeten diferenciar-los els uns dels altres. Us volem ajudar a desxifrar l’enigma.

L’ou forma part dels aliments bàsics de la nostra dieta, no només per la seva multitud d’usos culinaris (els utilitzem per fer maionesa, per arrebossar, per elaborar rebosteria...), ni perquè és present a moltes de les nostres receptes, sinó perquè conté unes destacables propietats nutricionals. Justament pel fet de ser una important font de nutrients essencials, a més de minerals i aminoàcids, la proteïna que conté és considerada d’un elevat valor biològic.

Ara bé, d’ous n’hi ha de molts tipus. Conèixer quin és el més adequat per a la nostra dieta i el que millor s’ajusta al nostre model de vida no és res sobrer.
 

0, 1, 2 o 3: de les gallines “felices” a les gallines “esclaves”

El codi que duen els ous imprès a la closca permet diferenciar-los correctament. El primer dígit de la sèrie, que va del 0 al 3, informa sobre la forma en què han estat criades les gallines ponedores. Mentre l’1 es correspon amb els ous de gallines criades a terra que poden sortir a l’exterior, el 2 el porten els ous de gallines criades a terra però que creixen en naus tancades i delimitades, sense la possibilitat d'accedir a l’aire lliure. Els ous tatuats amb un 3 procedeixen de gallines que viuen en gàbies i que gairebé no disposen d’espai per moure’s. A més, els tallen el bec perquè no puguin triar el menjar que ingereixen. Les institucions europees han posat de manifest els dubtes que això genera quant al benestar d’aquests animals. A l’altra extrem del continu, en canvi, s’ubiquen els ous marcats amb un 0, que es corresponen amb els de producció ecològica, postos per gallines que viuen a terra, que poden sortir a l’exterior i que s’alimenten de gra de cultiu ecològic.

 

“El codi que duen els ous imprès a la closca permet diferenciar-los correctament. El primer dígit de la sèrie informa sobre la forma en què han estat criades les gallines ponedores”

 

El codi REGA: el lloc de procedència

Rere el primer número del codi dels ous hi ha l’anomenat codi REGA, un codi alfanumèric atorgat pel Servei de Producció Ramadera del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat (DAAM), el qual és individual per a cada explotació ramadera. Està integrat pel codi de l’Estat (ES) més dos dígits corresponents a la província d’origen, tres dígits que assenyalen el municipi d’on provenen i set dígits que identifiquen de manera única l’explotació en qüestió.
Tota aquesta numeració es fa en compliment de les normatives europees actuals per garantir la traçabilitat del producte i poder seguir el seu rastre, des de la posta fins al punt final de venda.

 

De la S a la XL: com en l’etiqueta de les samarretes

Les darreres lletres d’aquest codi serveixen per identificar les mides dels ous, segons si es tracta de peces que no superen els 53 grams (S), de peces que es troben entre els 53 grams i els 63 grams (M), de peces que pesen entre 63
grams i 73 grams (L), o de peces més grans, que superen els 73 grams (XL).

El color dels ous

D’uns anys cap aquí, al mercat només es troben ous de gallina rossos. Els blancs són minoritaris. La seva diferència quant a la composició, però, és nul·la; depèn simplement de la raça de les gallines que els ponen.
 

El rei dels ous: l’ou ecològic

Quan un ou duu un 0 al capdavant de la numeració que l’identifica és una bona senyal. Significa que la gallina que l’ha post viu a terra, que pot sortir a pasturar a l’aire lliure i que s’alimenta de gra de procedència ecològica. Aquest tipus d’ou, a més –i es tracta d’una característica distintiva¬–, té el rovell de color groc, que no taronja, perquè, a diferència de la producció convencional, l’ecològica no utilitza colorants.

 

“Els ous marcats amb un 0 inicial es corresponen amb els de producció ecològica, postos per gallines que viuen a terra, que poden sortir a l’exterior i que s’alimenten de gra de cultiu ecològic”

 

Fixar-nos en l’envàs també ens pot orientar a l’hora de detectar-los, perquè el producte ecològic s’identifica amb el logotip de l’eurofulla, on hi ha de constar el codi de l’organisme que fa el control dels ous, així com la certificació de producció agrària ecològica (el del CCPAE és ES-ECO-019-CT). Just a sota hi ha d’aparèixer l’origen del producte, amb la menció “Agricultura UE” o “Agricultura no UE”.

 

Article publicat al número 33 de D'estil.

Situació
data-picto="/FitxersWeb/67923/point-alimentaris.png" >
Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top