0 items
El meu compte

El Dynàmic

Infinitat d’històries recollides al llarg dels últims 50 anys en un mateix local, diferents generacions que han entrat a fer-hi el “toc” per acabar quedant-s’hi llargues hores. El Dynàmic és tot un referent a Figueres, un punt de trobada on es pot fer una canya ben tirada, gaudir d’una gastronomia de proximitat o, simplement, fer petar la xerrada amb bons amics. Després d’una pausa, l’emblemàtic local ha reprès el fil per continuar fent història.

“S’ha acabat el bròquil”, deia la pissarra del Dynàmic el 5 de gener de 2013. L’emblemàtic bar-restaurant figuerenc ubicat entre els cèntrics carrers Caamaño i Monturiol tancava les seves portes després de 50 anys i mig d’activitat. Agustí Planas, l’antic propietari del local, s’acomiadava d’un lloc que estava donant vida a la ciutat des de 1962, sobretot entre els anys 70 i el 2000, en què convivia amb la discoteca Charly, també de la família Planas. Coincidint amb la cavalcada de Reis, un dia especial per al Dynàmic –perquè sempre oferia un vermut als Reis Mags quan passaven pel seu davant–, el local va abaixar la persiana. Però va ser un comiat temporal, perquè el passat 10 d’abril, el grup Picaunamica, que es dedica a la gestió de locals d’oci i restauració, va reobrir les portes del Dynàmic amb una festa que va resultar ser un tot èxit.

La intenció d’aquesta nova etapa és mantenir viu l’esperit d’aquest lloc tan emblemàtic. Com explica Frederic Carbó, fundador de Picaunamica juntament amb la seva dona, Anna Reixach, “es vol aconseguir una política de continuïtat mantenint la tradició i les arrels que ja té el Dynàmic a Figueres. Li hem rentat la cara totalment per donar-li un altre impuls, però aquest lloc ha de continuar essent sinònim d’Empordà i proximitat”.

 

“La intenció d’aquesta nova etapa és mantenir viu l’esperit d’aquest lloc tan emblemàtic”

 

Un espai sense barreres ni horaris

A diferència del local original, en el qual hi havia un petit desnivell amb un seguit de taules distribuïdes en una planta més baixa, el nou Dynàmic ha apostat per obrir un espai únic i uniforme. “Avui en dia s’han d’eliminar les barreres; els locals oberts al públic han de ser rectes, pensats per a la mobilitat i la comoditat de tothom”, destaca Carbó. Tot i aquestes modificacions de base, però, els nous propietaris han volgut conservar alguns dels materials amb els quals estava fet l’antic local, així com el domini del color vermell en la decoració. “Li hem fet un restyling, com passa amb el model d’un cotxe que fa 50 anys que existeix però que s’ha anat transformant”. Aquest estiu, a més, també han incorporat una terrassa que dóna a la banda del carrer Monturiol, i, de cara a l’any que ve, no descarten fer-ne una de nova a l’altra banda del local, al carrer Caamaño.

 

“Aquest estiu han incorporat una terrassa”

 

Com passa amb les barreres arquitectòniques, un dels altres aspectes diferencials que busca el nou Dynàmic és que tampoc hi hagi barreres horàries; és a dir, que desapareguin els horaris concrets per anar-hi a menjar o a prendre una copa. Per això no tanquen la cuina, així tothom pot menjar a l’hora que vulgui, un gran avantatge no sempre disponible.

Gastronomia de casa

La carta de l’actual Dynàmic està inspirada en la que oferia l’antic bar-restaurant. Han conservat la varietat que sempre l’ha caracteritzat, servint des d’hamburgueses i hot-dogs fins a plats mediterranis més típics, com ara arrossos, fideuada o ostres. Això sí: els productes que utilitzen són de proximitat, de proveïdors majoritàriament de la comarca. “El Dynàmic ja era així i nosaltres hem procurat seguir oferint productes molt locals i artesans, i també n’hem introduït d’ecològics”, afegeix Carbó.

 

“Al nou Dynàmic no hi ha barreres arquitectòniques ni horàries; s’hi pot menjar a qualsevol hora”

 

Canyes més naturals i ben tirades

La gran estrella del local, però, és la cervesa. L’antic propietari sempre deia que, al Dynàmic, se servien les cerveses ben tirades. D’aquí que el lema actual del lloc sigui: “Tot per una canya ben tirada”. Per aconseguir aquest punt diferencial que el fa únic, el nou Dynàmic ofereix una cervesa – distribuïda per la marca Estrella Damm– que és molt més natural. “Es tracta d’una cervesa que es fabrica 24 hores abans de posar-la a dins del dipòsit; és a dir, que no corre per cap magatzem esperant que el client el sol·liciti. Es conserva a dos graus fins que surt del dipòsit per anar a parar a una copa. Ve directe aquí de la fàbrica, sense passar per enlloc més. D'aquesta manera, surt sense gas i és molt més natural”, apunta el nou propietari.

 

“La carta es basa en productes locals i artesans, i també hi tenen cabuda els ecològics”

 

El segell Picaunamica

El grup Picaunamica fa 12 anys que treballa per fer créixer l’empresa, i l’esforç que hi han abocat dia a dia els seus integrants ha donat els seus fruits. Actualment, a Figueres, gestionen la sidreria Txot’s, el Lizarran i la Txot’s Express, la cafeteria de l’estació de l’AVE Figueres-Vilafant. Carbó es mostra satisfet amb els resultats i la cobertura aconseguida a la ciutat: “Personalment, crec que una de les coses que està tirant endavant la ciutat són els bars i els restaurants. La dinàmica és molt important”. Ells, com que no se saben estar aturats, tenen futurs projectes en ment, però, sobretot, vetllen per mantenir la feina aconseguida fins ara. Són conscients que, amb el Dynàmic, han heretat un lloc únic al municipi, i les històries que els expliquen els clients el revifen encara més. “Realment, aquest és un autèntic punt de trobada, i la complicitat dels clients després de venir durant tants anys t’alegra i t'omple d'orgull. Em sento com aquell riu gros que passa la barca i va continuant. Jo miro de mantenir-la, perquè la història no la pots canviar; en tot cas, pots millorar-la”, conclou.

 

Article publicat al número 31 de D'estil.

Situació
data-picto="/FitxersWeb/67923/point-luxe-restaurant.png" >
Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top