0 items
El meu compte

El fred. Ni tan bo ni tan dolent

 

Molts odien el clima gèlid dels mesos hivernals perquè provoca efectes negatius sobre l’organisme, però també hi ha dades ben curioses a tenir en compte. No tot són inconvenients!

 

L’hivern és aquí; l’època en què tots anem abrigats de dalt a baix, amb guants, bufanda i casquet. Per a moltes persones, sobretot les més fredoliques, aquesta és una estació molt poc estimada, i frisen perquè tornin els dies càlids en què sentir els raigs de sol damunt la pell es converteix en un petit gran plaer. Ara bé, malgrat la seva mala fama, el fred també té els seus beneficis. Hem descobert algunes dades curioses que potser us faran mirar aquests dies amb uns altres ulls (ni que sigui encuriosits), perquè el fred...

Modula la intel·ligència. Estar sotmesos a una fredor d’intensitat moderada afecta de forma negativa el desenvolupament de les tasques cognitives senzilles, però, sabíeu que ens fa ser més hàbils quan es tracta d’afrontar reptes intel·lectuals complexos? El clima càlid sol esgotar més ràpidament recursos necessaris, com ara la glucosa per als processos mentals; per això, amb el fred gaudim d’una major capacitat per resoldre problemes i prendre decisions.

Es contagia. Els éssers humans som empàtics per naturalesa, i ho som tant que el fet de mirar un vídeo d’una persona que està passant fred és suficient perquè nosaltres també en tinguem. De fet, la temperatura de les nostres mans disminueix uns quants graus quan això passa. Comproveu-ho!

 

“Amb el fred gaudim d’una major capacitat per resoldre problemes i prendre decisions”

 

Ens deixa indefensos. Us heu preguntat alguna vegada per què solem refredar-nos més, a l’hivern? Fa uns quants anys es va descobrir que el rinovirus, el causant dels constipats, només és capaç de reproduir-se en temperatures d’entre 33 i 35 graus, que solen ser les que experimenten les cavitats nasals quan ens exposem al fred durant una bona estona. A més, en un ambient gèlid, el sistema immune és menys eficient; per tant, tenim tots els números per posar-nos malalts.

Crea una microbiota diferent. La colònia de bacteris que habiten als intestins canvia de forma radical quan la temperatura baixa. En aquestes circumstàncies, s’afavoreix l’eliminació de greixos, milloren els processos metabòlics i es redueix el risc de patir obesitat i diabetis.

Ens fa tremolar sense voler. Aquesta és una resposta automàtica que tots hem experimentat més d’una vegada, segur. Es regula en una zona del cervell que s’anomena nucli parabraquial lateral, una regió que valora el nivell de fred que es detecta a través de la pell. Amb aquesta informació, decideix en quin moment el cos comença a tremolar i s’encarrega de disminuir el flux de sang cap a la dermis per reduir la pèrdua de calor. Aquest últim és el motiu pel qual lluïm una pell més pàl·lida.

És un bon aliat de l’esport. Quan es produeix una davallada dels termòmetres, l’organisme augmenta la seva activitat per compensar la baixada tèrmica; per tant, es cremen més calories. Si, a més, hi sumem la pràctica esportiva, l’eliminació encara és major. Fer esport en un ambient fred també millora el rendiment físic (tot i que prèviament cal fer un bon escalfament) i manté el cos més hidratat, perquè augmenta la quantitat de plasma a la sang, que està format principalment per aigua.

 

“Fer esport en un ambient fred també millora el rendiment físic i manté el cos més hidratat, perquè augmenta la quantitat de plasma a la sang, que està format principalment per aigua”

 

Article publicat al número 52 de D'estil.

Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top