0 items
El meu compte

El goig d'un consum responsable

 

Les festes nadalenques es relacionen directament amb una gran onada de consumisme: regals i més regals, celebracions a dojo... Però, tot i que sembli impossible, el consum pot ésser responsable.

 

Per consum responsable s'entén un canvi d'hàbits de consum que s’ajusti a les necessitats reals de les persones i que opti, dins del mercat, per les opcions que afavoreixin la igualtat social i la conservació del medi ambient.
 

Hem de tenir molt present que l'acte de consumir no implica només la satisfacció d'una necessitat, sinó també una col·laboració en els processos econòmics, mediambientals i socials que possibiliten el producte consumit. Per aquesta raó, els esmentats processos de producció s'haurien de considerar en el moment d'escollir un producte de consum qualsevol. Seguint aquesta línea, un consum responsable optaria, doncs, pel producte amb menys repercussions negatives (tant socials com ambientals) dins totes les opcions disponibles en el mercat.

 

"L'acte de consumir no implica només la satisfacció d'una necessitat, sinó també una col·laboració en els processos econòmics, mediambientals i socials que possibiliten el producte consumit."

 

En aquest sentit, les claus principals per exercir un consum responsable són:
 

  • Considerar l'impacte ambiental –des del punt de vista del cicle de vida– del producte que es vol comprar tot valorant els processos de producció, el transport, la distribució, el consum i els residus que genera, així com determinar si durant el seu procés de manufactura genera algun dany o injustícia social.
  • Conèixer quines empreses, productes i serveis respecten el medi ambient i els drets humans de les persones per tal de preferir-los enfront d’altres que no compleixen amb els citats requisits.
  • Evitar els productes d'usar i llançar i prioritzar les bosses reutilitzables per damunt de les bosses de plàstic. En aquest sentit, també és millor comprar a granel i en envasos retornables o reutilitzables. El darrer pas és valorar si els residus generats pel producte en qüestió es podran reutilitzar o reciclar.


És importantíssim saber que la incorporació d'aquests valors en el nostre mode de consum no ha de disminuir en absolut el nostre benestar o la qualitat de vida, sinó que més aviat al contrari, ja que, amb els nostres diners, contribuïm a la conservació del medi ambient i a la defensa dels drets humans.

 

Article publicat al número 14 de D'estil. 

Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top