0 items
El meu compte

El micromecenatge arriba al sector immobiliari (La revitalització del sector del totxo està en marxa)

 

Després d’estendre’s en el món artístic, tecnològic, solidari i demés, el micromecenatge arriba ara també a la inversió immobiliària com a alternativa als bancs i preveient moure més de 30 milions d’euros d’aquí a finals d’any.

 

Una alternativa als bancs
 

Anys després de l’esclat de la bombolla immobiliària, el sector ha assolit una certa estabilitat que va acompanyada d’evidents signes de revitalització. No sols s’ha recuperat l’interès per part dels inversors en el mercat de l’habitatge a Catalunya, especialment a Barcelona, sinó que aquest interès s’ha diversificat d’una manera tal que, fins i tot, ha aparegut un nou fenomen: petits inversors s’agrupen en projectes d’inversió col·lectiva per oferir rendibilitats superiors a les habituals dels productes bancaris. El crowdfunding immobiliari aterra al nostre país.

 

“Petits inversors s’agrupen en projectes d’inversió col·lectiva per oferir rendibilitats superiors a les habituals dels productes bancaris. El crowdfunding immobiliari aterra al nostre país”

 

En veure que el mercat immobiliari estava canviant de cicle i era el moment que la inversió tornés al sector, moltes plataformes s’han sumat al micromecenatge creant un fons d’inversió col·lectiu que els permeti oferir, a particulars o inversors institucionals, invertir en el sector immobiliari amb la promesa d’altes rendibilitats, concretament, rendibilitats que van del 3,28% al 18%, uns percentatges que contrasten amb els actuals tipus d’interès propers a zero. Diversificació de la inversió en diferents habitatges evitant un endeutament amb el banc de per vida, ras i curt. Un sistema que fa anys que funciona en països com els Estats Units (on, de fet, la construcció de gratacels ja es finança a través del crowdfunding), el Regne Unit o Colòmbia, i que, fruit d’una barreja de curiositat i ganes de fer –i de fer de forma variada– té com a objectiu principal democratitzar el sector.
 

La majoria d’aquestes plataformes inverteixen en immobles de tercers, ofereixen els seus serveis per contractar a través de la Xarxa i són intermediaris financers. I totes tenen per objectiu adquirir, llogar o rehabilitar immobles en què els particulars poden invertir des de 50 fins a 10.000 euros. Alguns estudis del sector cal­culen que el mercat del micro­mecenatge assolirà, a Espanya, els 250 milions d’euros aquest any 2016, i asseguren que prop del 15% es destinarà a projectes immo­biliaris.

 

“Entre aquestes noves plataformes, cal destacar noms com els de Housers.es, InvesReal, The Crowd Estates i Inveslar, que ha instal·lat a Catalunya la primera casa d'Espanya finançada completament a través del micromecenatge immobiliari”

 

Una regulació recent
 

Aquestes noves companyies enquadrades en el finançament col·lectiu immobiliari han nascut a l’abric de la llei 5/2015 de finançament empresarial del 27 d’abril, una normativa que, en l’article V, regula l’activitat de plataformes de finançament participatiu; és a dir, totes aquelles que posen en contacte persones físiques i jurídiques (inversors) amb altres que busquen diners per engegar un projecte (promotors) a canvi d’un rendiment econòmic. Segons aquesta norma, els partícips d’aquesta mena d’iniciatives es divideixen, segons el seu nivell de solvència, entre acreditats i no acreditats: mentre que els primers no tenen límit d’inversió, per als segons, entre els quals cal situar els inversors particulars, s’estableix un límit de 3.000 euros per projecte i de 10.000 euros a l’any per plataforma.

 

Catalunya, pionera a Espanya
 

Entre aquestes noves plataformes, cal destacar noms com els de Housers.es, InvesReal, The Crowd Estates i Inveslar, que ha instal·lat a Catalunya la primera casa d'Espanya finançada completament a través del micromecenatge immobiliari. L’habitatge, un xalet situat a cala Montgó, a l’Escala, constitueix el primer projecte completat de la que és la primera plataforma de finançament online a Catalunya, i els seus inversors han aconseguit una rendibilitat del 12,56% en només sis mesos.

 

 

Article publicat al número 39 de D'estil.

Tornar al llistat

Aquest lloc web fa servir cookies perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Utilitzem cookies pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, està donant el seu consentiment per al seu ús. Més informació aquí.

Top